Ovocná torta z piškótového cesta

kolorowa - bez fotkykolorowa, 20. februára 2014
Ovocná torta z piškótového cesta
Foto: kolorowa

Toto je jednoduchá ale chuťovo luxusná torta, ktorú mi vždy robila moja mamka. Žiadne zložité krémy, ani milión prísad. Každý kto ju ochutnal Zobraziť celý popisToto je jednoduchá ale chuťovo luxusná torta, ktorú mi vždy robila moja mamka. Žiadne zložité krémy, ani milión prísad. Každý kto ju ochutnal z nej bol paf. Normálne sme ju vždy robili z tortového korpusu, aj keď ja si to zjednodušujem a robím piškótu na plechu, takže nemusím rozkrajovať tortu. Na fotke je tiež fotka torty z plechu a nie z klasického tortového korpusu.

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
200 g
4-5 ks
1 ks
2 ČL
1 dcl
Plnka:
3-4 ks
4-5 ks
3 ks
1 ks
2 bal.
1 ks




Postup

  1. 1

    Na korpus si poriadne vyšľahám žĺtka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Postupne počas šľahania pridávam teplú vodu až kým nevznikne krásna penistá hmota.

  2. 2

    Keď sú žĺtka s cukrom poriadne vyšľahané, pridám preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.

  3. 3

    Nakoniec zľahka vmiešam sneh z bielkov.

  4. 4

    Cesto vylejem na plech alebo do formy na tortový korpus. Pečiem na 180 stupňoch (elektrická rúra). Na plechu sa cesto upečie rýchlejšie. Cesto je upečené keď je povrch krásne zlatý a po poistnom pichnutí špáradlom sa mi naň už cesto nelepí. Neotvárať rúru príliš skoro, aby cesto nespľaslo.

  5. 5

    Keď sa korpus pečie a neskor chladne, načistím si ovocie a pokrájam ho tak na pol centimetrové plátky a nastrúham čokoládu.

  6. 6

    Ak som piekla korpus vo forme na tortu tak si ju rozkrojím vodorovne na 3 rovnaké časti, ak na plechu tak len rozrežem celý plát cesta na dve polky. Čiže z tortovej formy má torta 3 poschodia, z plechu len 2.

  7. 7

    Pripravím plnku zo smotán. Poriadne vyšľahám smotany na šľahanie s vanilkovým cukrom, keď je už správne hustá vmiešam do nej kyslú smotanu. Pre istotu ochutnám, či mi vyhovuje ako je sladká, keď tak dosladím. (Na to pridanie kyslej smotany na záver sme s mamkou prišli až časom, je to tak fakt ešte chutnejšie.)

  8. 8

    Finálna výroba torty...zoberiem si vrstvu cesta, natriem na ňu plnku, a na tú ukladám ovocie (je jedno ako, či už na jedno poschodie jeden druh ovocia alebo mix). Vrstvu ovocia zakryjem znovu plnkou, na to položím plát cesta a tak pokračujem. Na vrchnú vrstvu sa môže a nemusí dať ovocie a to ovocie sa môže a nemusí prekrývať plnkou...je to na vašej fantázii, a tiež aj na množstve surovín ktoré máte :). Namiesto kiwi sa môže použiť aj iné ovocie (jahody...). Dá sa dať aj konzervované, ale ja radšej čerstvé.

  9. 9

    Keď je už torta celá oplnkovaná :), posypem ju postrúhanou čokoládou. Dám do chladničky stuhnúť, na druhý deň je chutnejšia, keďže viac zošťavnatie. Jednoduché a výsledok je chuťovo luxusný.

    Ovocná torta z piškótového cesta - obrázok 9

Diskusia k receptu

pepicek
Zdravim chcem sa spytat mizem pouzit stuzovac neviem bud slahacky alebo kremu ....taka istota ze to bude tuhe a pevne rada by som urobila ako tortu k narodkam.dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia