Ovocná torta

Ovocná torta s krehkým cestom a smotanovým krémom

Autor receptu: janikbj

Narodeninová pre našu slečnu

12
porcií
25 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Predpríprava: Kyslé smotany (ideálne 14-18-percentné) a jogurty zmiešame a v sitku s gázou necháme v chladničke 24 - 48 hod. odtiecť prebytočnú tekutinu (smotany je spolu 400 g, jogurtov 290 g).
  2. Krehké cesto: hladkú múku (3-dl pohár) - môžeme časť nahradiť celozrnnou - spracujeme so studeným maslom, cukrom (cukor nemusí byť v ceste vôbec) a trochou soli na mrveničku. Pridáme 1-3 PL studenej vody a vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa veľmi nezohrialo. Cesto dáme asi na pol hodiny stuhnúť do chladničky. Vymastíme si okrúhlu koláčovú formu (priemer asi 25 cm), vysypeme hrubou múkou a vychladené cesto do nej natlačíme (rozvaľkáme), potiahneme aj na okraje. Celé cesto poriadne popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafukovalo. Pripravené cesto znovu dáme chladiť (pol hodinky - hodinu). V rúre vyhriatej na 220 stupňov pečieme asi 10 min., potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme dozlatista. Ak by sa cesto nafukovalo, prepichneme vidličkou (môžete piecť zaťažené suchou fazuľou, ale mne to príde ako plytvanie :D ). Upečené cesto necháme vychladnúť. Môžeme prikryté utierkou skladovať i deň-dva.
  3. Na krém vyšľaháme dve šľahačkové smotany (kto chce, môže použiť stužovač, ja nepoužívam a ani netreba). Odtečené smotany s jogurtami podľa chuti osladíme (dala som asi 4 PL, máme radi menej sladké) a jemne vmiešame metličkou (ručne, nie mixérom) do šľahačky. Krém nanesieme na vychladené cesto a ozdobíme čerstvým ovocím. Ideálne je nechať tortu postáť v chlade do druhého dňa, aby krém poriadne stuhol. Ovocie môžeme-nemusíme štetcom jemne potrieť čírou želatínou (hlavne také, ktoré hnedne alebo obschne, maliny a čučoriedky nebolo treba)