Ovocná torta od francúzského špičkového cukrára Erika Lamárta (fotorecept)

Autor receptu: zuzana300

Túto tortu som si zapísala z TV Paprika od svetoznámeho francúzskeho cukrára Erika Lamárta, ktorý je ocenený Michelinskymi hviezdami, a u ktorého si objednávajú umelecky vytvorené torty slávne celebrity, akými je Madonna a iní slávni umelci. Táto torta je jeho obľúbená, v detstve mu ju pekávala mama. Nám bežným ľuďom ukazuje sladké recepty s neodolateľným šarmom, ktoré si môže urobiť doma každý sám.

12
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. 4 žĺtky dobre vymiešať s cukrom (ja používam trstinový), vanilkou a škoricou, rozdrveným klinčekom (možno pridať aj perníkové korenie, pretože je v ňom badián), s trochou soli, práškom do pečiva (ja dávam pol čaj. lyž. jedlej sódy bikarbóny). Zmenšiť obrátky šľahača a pridávať zmäknuté maslo (v žiadnom prípade umelý tuk), roztopenú čokoládu, pridať obrátky šľahača a spolu vymiešať do penista. Odstaviť z prístroja, pridať tuhý sneh, múku a ľahko zamiešať, pridávať na kocky pokrájané a ošúpané hrušky, pokrájané sušené slivky. Francúzi pridávajú do múčnikov aj štipku mletého muškátového orieška a dokonca štipku chili.
  2. Predtým, než ideme piecť, pripravíme si zmes na mrvenku z cukru, vanilky, masla, múky, mletých orechov (orieškov, pekanových, akýchkoľvek). Používam pravý vanilkový cukor, alebo vanilku zo struku, v žiadnom prípade vanilínový cukor, je zdraviu škodlivý. Vanilkový sa dá kúpiť v DM, alebo v Kauflande.
  3. Do tortovej formy, ktorá je vystlaná pečiacim papierom, vyliať zmes, rovnomerne roztrieť, jemne poklopať tortovou formou o kuchynskú dosku, vrch posypať mrvenkou. Piecť v rozohriatej rúre 40 min. na 180 °C. Špajľou alebo ihlicou napichnúť v strede a keď je čistá, torta je upečená. Ak nie, piecť vždy ešte po 5 minútach.
  4. Nechať vychladnúť, vybrať z formy, posypať pr. cukrom (nemusí byť) a môže sa jesť. Je šťavnatá, jemná, hodí sa nielen ku káve, ale aj k čaju. Jedli sme ju dokonca na raňajky.