Ovocná orechová roláda s kivi fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 3. novembra 2011
Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept)
Foto: tatranka

Páčia sa mi rolády s ovocím. Tento raz to bolo z kivi.

25
porcií
60 minút
príprava
15-18 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
100 g
100 g
70 g
5 ks
1 balíček
1/2 balíčka
plnka:
150 g
4 dcl
60 g
100 g
ovocie:
6 -7 ks
pol kusa
posýpka na ovocie:
1 lyžica
1 lyžica
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Ešte potrebujeme: drevená špaidla, 1 ks. Z mlieka,vanilkového cukru a zlatého klasu uvaríme kašu.Vo vodnom kúpely nacháme vychladiť.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Studenú kašu vmiešame do vyšľahaného masla a cukru.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na cesto si pripravím mleté orechy,múku prášok do pečiva a vajíčka.Tiež si pripravím plech vystlaný pečiacou fóliou,alebo mastným papierom.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja robievam cesto šľahané naopak.No je výborné.Predšľahám si bielka.Pridám práškový cukor a šľahám,kým nie je sneh hustý.Pridám žĺtka a na najnižšom stupni ich zašľahám.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do takto našlahaných vajec a cukru,pridám múku s práškom do pečiva a orechy.Pomaly premiešam.Cesto vylejem na plech s pečiacim papierom,alebo fóliou.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení cesta,čo trvá asi 15 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov,ho spolu aj s papierom stočím,zabalím do utierky a nechám vychladnúť. Medzi tým si ošúpem kivi.Drevnatú časť z jednej strany odstránim ostrým nožom.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kivi napichujem na drevenú špaidlu.Medzi kivi kladiem kúsky z banánu.Pripravím si z cukru,mletých orechov a kakaa zmes,v ktorej obalím ovocie.To čo mi ostane z obalovacej zmesi ešte použijem do koláča.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po rozvinutí studenej rolády ju natriem studeným krémom a posypem zvyškom zmesi na obaľovanie ovocia.Vložím ovocie na špadli a stočím roládu.Ono cesto vám objíme raz obvod ovocia.Nezabudnite vytiahnuť drevenú špaidlu! Takto pripravenú roládu zabalím do mikro obalu a odložím do chladu.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu je už chutná dobrota.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Robím banánovú roládu,posledne od Cica2 mandarinkovú roládu.Dnes to bola kivi roláda.Je to vďačný a chutný zákusok.

    Ovocná orechová roláda s kivi (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

katarina1959
Tie rolády sú krásne, mne sa takmer vždy po naplnení pri stočení roláda poláme. Určite robím niečo zle.
kata50
Jedna krajšia, ako druhá. Keby boli spolu na mise, ponúknem sa z každej-také sú lákavé :-))
@katar ína1959 skúsim ti poradiť. Ja keď stáčam cesto na roládu , presuniem ho aj s pečiacim papierom na mierne VLHKÚ utierku. Zviniem-veľmi opatrne a nechám takto vychladnúť. Keď ju roztáčam je vláčna, pružná a neláme sa.
maartina
wau, to je nádhera !!! ...super finta s tou špajdlou :D a obrázok č.10 hovorí za všetko, si šikulka :) ...ešte mám takú technickú otázočku, v akom programe si upravuješ tie fotky, že jeden obrázok je zložený z viacerých? ...viacerí to takto upravujú, je to lepšie ako vkladať 20fotiek zvlášť, neskúšala som to a ani neviem ako na to ...ďakujem
vierik
Jedna krajšia ako druhá,a druhá krajšia ako tretia.Ale určite sú dobré všetky, 1 ***.
tinca
@maartina ja to robím cez Photoscape
@tatranka ty si taká roládková, pekne sa ti vydarila, ja keď som to pozrela myslela som, že tie kivi sú nastoknuté na banánoch a oni sú medzi nimi ako susedky
dorisa
Čo povedať, Martuška, zas krásne a precízne zdokumentované. @maartina , takéto koláže môžeš vytvárať aj cez Picasa3.
sonulienka
Ako všetko od @tatranky pekne spracované nafotené a ešte aj výborné. Ukladám ale či sa mi podarí tak pekne to neviem
tatranka
@maartina fotografie ktoré sa ti páčia a ušetrím tým miesto aj množstvo,robím na programe Picasso.
@katarina 1959 ak používaš na pečenie mastný papier,dobre ti radí @kata50.Ja používam fóliu.Rolády balím aj s fóliou a tak do utierky,ale suchej.Horúca roláda vo fólii a zbalenej utierke sa do vychladnutia vlastnou teplotou zaparí a je mäkkučná a vláčna.
jerica
@tatranka Martulík aj Tvoju si spravím,lebo moja je bez krému a tú má rodina radšej , ja zas mám radšej kde je veľa krému:-))
elisticka
Martuska to je pastva pre oci:-)) vynikajuce roladky ...ja som sa tiez este nenaucila robit takto fotky na picase....najblizsie vyskusam niektoru z tvojich rolad a paci sa mi ten opacny postup pri piskote...uz je ulozena :-))
tatranka
@sonulienka ďakujem za komentárik.Tvoje recepty sú pekné aj chutné.Roláda sa ti určite podarí.
@elisticka veď moje koláče sa musia postaviť do radu ďaleko, ďaleko za tvoje.Ty si cukrárka,akú treba hľadať.Ale ten opačný postup si vyskúšaj .Je to rýchlo a cestičko je dobré.
@Dorisa ďakujem za koment aj radu pre @maartinu.
evusik
aj ja som sa naučila (recept mám z Varechy) robiť piškótu naopak, je to oveľa rýchlejšie, pohodlnejšie a hlavne veľmi dobré :-)
@tatranka ďaľší tvoj skvelý a krásny recept... palček hore :-)
helca103
pri receptoch od @tatranka sa nedá napísať iné ako nádherné, chutné .... recept aj spracovanie vo forme fotografií na jednotku.
tatranka
@helka103 no môžem na tvoju pochvalu nereagovať?Ďakujem veľmi pekne.
@evusik tento spôsob cesta, na rolády, torty,to čo je šľahané s bielkami a naopak robené cesto,mám od svojej nebohej mamky.Pamätám,že vždy nám niečo ľahúčke upiekla s piškótového,alebo kakaového cesta,orechového a mala to za chvíľočku.A bola veľmi šikovná na ťahanú štrúdľu,ktorú som sa naučila od nej.Škoda tých našich maminiek,že ich už nieto.Koľko krát by som veru potrebovala poradiť,hoci mám už aj ja dávno komu radiť.Preto aj takto tu na Vareche si odovzdávame generačne svoje skúsenosti. A som rada,pokiaľ si vieme v dobrom poradiť a naopak ak získam nejaké dobré recepty od mladých vareškariek.Preto že ich tu na vareche máme naozaj neúrekom.
ailuj82
Super zákusok pre moju svokru - od orechov sa jej vyhádže jazyk a má alergiu na kiwi :) Ukladám :) :)
orchidea
Veľmi sa mi páči spracovanie receptu a konečný výsledok je krásny, výborný nápad s tým napichnutím ovocia.
tatranka
@ailuj82 to nemyslíš vážne? Ty si ma rozosmiala.Tvoj odkaz na mojej stránke som prečítala aj manželovi.Aj on sa veru zasmial.
No nerada by som bola,aby si svojej svokre spôsobila nejakú ujmu na zdraví,mojim koláčikom. Radšej jej upeč roládu,ktorú mám tu uvedenú,ako banánovú s kokosom.Možno tá jej bude chutiť a nič sa neudeje vo vašom dobrom vzťahu. xixixi
sonulienka
Presne ako píše @tatranka o opačnom spracovaní piškótpvého cesta aj moja mamička bola veľká cukrárka pekávala dlhé roky na svadby týždenne aj 5000-6000 kusov koláčikov a tiež robila takto piškótu a robím ju aj ja
vavan
to je super nápad s tou špajdlou to mi ma nenapadlo ani vo sne človek
sa učí celý život VĎAKA !!! za úžasný nápad nááááádhera
tatranka
@vavan touto drevenou špaidlou si pomáham pri všetkom plnení.Aj pri mäsovej roláde,ktorú plním celými vajíčkami.Nekĺžu sa mi a je to jednoduchšie a praktické.Vyskúšaj.
babav
Krasne spracovany recept, ako vsetky od @tatranky ....ovocne kolace peciem rada...su vdacne chutovo aj vzhladom.Ja tiez od nepamati peciem piskotove cesto ako ty... nikdy ma nesklame ;-)
tatranka
@babav teším sa,že si mi odobrila a podporila opačné spracovanie cesta.
Robím to tak roky a veru som veľmi spokojná.
hubata
Je to prekrásne: s tým ovocím to je veľmi dobré, svieže, odľahčí mastný krém. Ja síce krájam ovocie na kocky, ale takto je to slávnostnejšie, vynikne to na tácke. A s tou špajdlou to je vynikajúci nápad @tatranka. Máš to veľmi pekne nafotené, aj dobre, zrozumiteľne napísaný postup. Si jednička s *.
tatranka
@hubata teším sa,že sa ti rolada páči.@palokuchki tvoju roládu som si uložila,preto že je veľmi pekná a určite aj veľmi chutná.Budem ju mať do zbierky rolád s ovocím.Odpísala som ti na tvojej stránke k tvojej rolade.
danculka
mám rada tvoje recepty aj táto svieža roláda nemá chybu,pekné foto...
medovnicek
veľmi pekná roláda, to kiwi tam vyzerá úžasne, recept ukladám do KK
cica2
wau, tak to je nádhera, či recept, fotky a konečný výsledok, všetko na 1 *!!! Rolády sú krásne a viem že aj chuťovo výborné! Teším sa že si sa inšpirovala aj mojou mandarinkovou roládou, aj tá sa ti krásne vydarila:)) Ja zase rada vyskúšam aj túto orechovú, potom napíšem:)
tatranka
Rolády robievam veľmi rada.V priebehu hodinky je koláč na stole.Dobre vyzerá a aj dobre chutí.To ovocie tam urobí svoje.Aj prizdobí aj prichutí.@cica2 ak chceš piecť túto orechovú roládu,daj pozor na kivi.Ja som ich mala pomerne tvrdé a aj dosť kyslé.Na budúce si už na to dám pozor. / Manžel nakupoval kivi a nevedel na čo ich potrebujem./
sedlacka
Tak som skúsila túto roládu. Vyskúšala som tento opačný postup pri príprave cesta na piškótu a môže byť. Krému je zbytočne veľa, podľa mňa stačí z jedného zlatého klasu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia