Osviežujúžuci zákusok

evafolo - bez fotkyevafolo, 11. marca 2012
Osviežujúžuci zákusok
Foto: evafolo

Tento recept je u nás veľmi obľúbený už veľa rokov a obľubujú ho aj takí čo sladkosti veľmi radi nemajú.

20
porcií
50 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks surové
300 g
150 ml
150 ml
300 g
1,5 ks
krém:
2 ks
2 ks
2 ks
5 PL
 , ríbezle, čierne maliny , jahody
Poleva:
350 ml
150 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Vajcia vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme olej a mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto roztrieme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme do zlatohneda. Vychladnuté vyklopíme na čistú utierku, papier opatrne odstránime a cesto vrátime opačnou stranou na plech.

  2. 2

    Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom do tuha. Pridáme kyslú smotanu a cukor. Smotanovú masu dobre vymiešame a natrieme na cesto. Ovocie poukladáme na krémovú vrstvu.

  3. 3

    Sirup z miešame z 300 ml vody a dáme variť. Do horúcej zmesi pridáme 50ml vody zmiešanej so Zlatým klasom. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Teplú polevu rozotrieme na vrh zákuska. Zákusok dáme do chladničky a necháme ho aspoň 12 hodín odležať. Pokrájame na rovnaké kocky.

Diskusia k receptu

lia66
Na môj vkus hodne cukru a šľahačky, ale verím, že je to lahôdka!...vyzerá totiž mňamózne!!!...ukladám, skúsim-len taká otázočka:aké je cesto v surovom stave?...myslím, či je redšie, alebo tuhšie-či môžem experimentovať...ubrať cukor, namiesto oleja poch.smotana...atd.
orchidea
robievam ako tortu, krémy so šľahačkou a kyslou smotanou mám veľmi rada a tento je ozaj nadýchaný a svieži v kombinácii s ovocím... vydaril sa ti pekne...
evafolo
Ďakujem! Cesto je také skôr redšie, nemusí sa rozotierať.
lia66
Ďakujem, určite vyskúšam...parádny-pastva pre oči!!!
valeri
Krásny, zdá sa mi veľa cukru, ale to si každý upraví podľa seba. Inak veľmi vydarený a aj u nás obľúbený koláčik
3sandra3
aj mne sa páči... smotanové koláčiky sú vždy kyslejšie, možno preto je tam viac cukru, ... určite je chutný
zdezda
mňaaaaaaaaam, páči sa mi tvoj koláčik, vyskúšam
medovnicek
robievam podobný, len dávam klasickú šľahačkovú smotanu a obyčajne ho robím s Kiwi - je u nás veľmi obľúbený
evafolo
Vôbec tam nie je cítiť, že tam je 300g cukru. To ovocie je kyslasté a smotana tiež.
celia
ja krém robím zo zlatého klasu na 1 liter mlieka 4 vrecká zlatého klasu, uvarím hustý puding, ešte do horúceho uvareného zašľahám 4 vyšlahané bielka asi s 15 dg pr. cukrom a 2 vrecúškami vanilkového cukru, ked to mám vyšľahané pridám 1 balenie jemného nie hrudkového tvarohu dobre vyšľahám a natriem na piškótový upečený korpus na vrch poukladám ovocie a nechám vychladnúť nakoniec vrch polejem želatinou je to vhodné aj pre diabetika a ja robím korpus z bezlepkovej múky nakoľko som celiatička a chutí celej rodine