Osviežujúci bulgurový šalát

martinis - fotkamartinis, 10. januára 2014
Osviežujúci bulgurový šalát
Foto: martinis

Keďže je zima zatiaľ dosť teplá, skúsim dnes niečo osviežujúce - variabilný bulgurový šalát s cesnakom, jarnými cibuľkami a cherry paradajkami, servírovaný s balkánskym Zobraziť celý popisKeďže je zima zatiaľ dosť teplá, skúsim dnes niečo osviežujúce - variabilný bulgurový šalát s cesnakom, jarnými cibuľkami a cherry paradajkami, servírovaný s balkánskym syrom a dobrým olivovým olejom.

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 pohárik (resp. iná obilnina)
2 poháriky
3 ks (pokrájané na kolieska)
 veľká hrsť (pokrájané na štvrtinky)
1 strúčik (nasekaný)
niekoľko (cca 10, nasekané)
2 PL
 pár lístkov
3 PL
z 1/2  citróna
50 - 60 g (rozmrvený)




Postup

  1. 1

    Pohárik bulguru vsypeme do malej panvice, pridáme štipku soli a zalejeme dvoma pohárikmi vody. Privedieme k varu, premiešame a dusíme pod pokrievkou 10 minút. Šalát je chutný aj s inými obilninami - vyskúšajte pšeno, krúpy, hnedú ryžu alebo aj pohánku či kuskus, ktoré nie sú obilninami, ale taktiež sa sem hodia (pripravte podľa návodu na obale alebo podľa jedného z iných receptov) :)

  2. 2

    10 minút využijeme na prípravu zeleniny - cesnak nasekáme, jarné cibuľky očistíme a umyjeme spolu s paradajkami. Nakrájame zeleninu aj olivy, cibuľku s cesnakom vložíme do misy, do ktorej pridáme aj vidličkou premiešaný hotový bulgur.

    Osviežujúci bulgurový šalát - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme olivy a paradajky spolu s bylinkami, opäť premiešame a napokon ochutíme šťavou z polovice citróna, dobrým olivovým olejom a samozrejme soľou a korením.

    Osviežujúci bulgurový šalát - obrázok 3
  4. 4

    Servírujeme teplé či studené, posypané rozmrveným balkánskym syrom či fetou :)

    Osviežujúci bulgurový šalát - obrázok 4
  5. 5

    Môj tip : Experimentujte s rôznymi druhmi paradajok, najmä počas sezóny. Sladšie odrody urobia šalát ešte lahodnejším, naopak kyslejšie ho ešte viac osviežia.

Diskusia k receptu

nika72
paráda môže byť .....už sa teším na ochutnávku keď ho spravím ....1*****
radost
@martinis
kým som nechodila na VARECHU -nevedela som-čo je to kuskus..bulgur..:-)
bulgur mi veru chutí..
takže tvoja varianta určite bude..
olivy nie-tie môj muž nemá rád..posielam slnečný pozdrav...
kakao
Recept môže byť dobrý a pokojne aj osviežujúci, ale trochu sa mi nepozdáva zviditeľňovanie autorovho blogu v komentári - skoro každý tunajší kuchár má predsa svoj blog a ako by to vyzeralo, keby pri každom svojom recepte všetci odkazovali na svoje weby a takto im vlastne robili veľmi výhodnú "reklamu"? Podľa mňa celkom stačí, keď link majú v profile a obľúbenci si predsa všetky ich výtvory s radosťou nájdu.
martinis
@nika72 a @zuzkabluzka tak nech vám chutí :)
@radost aj ja som sa na Vareche veľa naučil a spoznal nové, teším sa ako vyskúšaš tento šalát a dúfam, že mi potom zasa napíšeš, ako sa Ti vydaril :) Ďakujem za pozdrav, aj Tebe pekný deň ;)
@kakao nemyslel som to zle, najprv som chcel link vložiť priamo do receptu, ale zabudol som na to, tak som ho pridal do komentáru. Len som chcel upozorniť, že rozsiahlejší recept je na mojom blogu, pretože na Varechu hodia skôr stručnejšie recepty. Už sa to nebude opakovať :)
@izabella929 ďakujeeem :-))
pacik
Vyskúšala som s celozrnným kuskusom a pridala som aj trochu sušených paradajok. Chutilo, budem skúšať aj s obilninami :-)
amelie
@martinis , veeeeľmi jedlé. dúfam, poháriky budem musieť nahradiť šálkami, aby sa niečo ušo aj mne:-)))
martinis
Som rád, že vidím pozitívne reakcie :)
@pacik aj ja sa chystám na celozrnný kuskus, tie sušené paradajky nie sú vôbec zlý nápad, možno ich tiež najbližšie použijem ;)
@amelie tak to sa veľmi teším, pokojne použi také veľké šálky, aké doma nájdeš, nech sa najete všetci :-))
zozofi
Dobra inspiracia na zaujimavy salat z bulguru!
A mne vobec nevadi ked autori receptov daju k receptu aj odkaz na svoj blog..ved ked sa niekomu zapaci recept mozno ho budu zaujimat aj ine recepty toho cloveka! Takze za mna kludne davaj odkazy na svoj blog - je velmi pekny :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia