Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept)

Autor receptu: julica

Hneď ako sme prvýkrát uvarili túto polievku, zaradila sa medzi najobľúbenejšie. Akokoľvek sofistikovane môže taliansky názov znieť, nejde o nič náročné na prípravu či suroviny. Stačia rôzne zvyšky zeleniny a chuť na dochutenie.

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V hrnci si na oleji dobre popražíme pokrájanú cibuľu, pridáme koreňovú zeleninu. Okoreníme, pridáme rascu, bobkový list, bazalku a chvíľu ešte prežíme, aby sa zmes poriadne prevoňala. My pridávame aj "fúzy", teda stonky vňati, ktorú mi je ľúto vyhodiť, a preto ju skladujem v mrazničke.
  2. Zalejeme vodou, osolíme, prípadne dokoreníme a varíme. Teraz je ten správny čas na paradajky, môžu byť čerstvé, nič sa však nestane, ak budú konzervované, alebo spotrebujete zvyšný pretlak, ktorý vám zavadzia v chladničke. Práve paradajky dajú polievke osviežujúcu kyslosť, ktorá mi po ochutnaní minestrone začala chýbať v tradičných zeleninových polievkach.
  3. Polievka sa nevarí dlho, stačí 15-20 minút, pretože praženie urýchlilo mäknutie zeleniny. Pridáme fazuľu (1 alebo 2 konzervy, samozrejme, doma uvarená je zdravšia), v predposlednom kroku nakrájanú (neošúpanú) cukinu. Tá potrebuje variť pár minút, aby sa nerozpadla.
  4. V závere polievku dochutíme soľou, balzamikovým octom či citrónom. V dlani si rozmrvíme ešte bazalku a vsypene do polievky, už nevaríme. Niekedy popraženú zeleninu zalejeme náhodne v chladničke nájdeným červeným vínom, ktoré sa už nehodí na pitie. Rovnako dodá tú polievke tú správnu kyslosť.
  5. Pred servírovaním do taniera vložíme trochu uvarenej ryže a kto chce, nastrúha si do nej parmezán. Aj keď vás to bude lákať, nepridávajte žiadne mäso, párky či nedajbože vegetu - prebili by ste tú úžasnú kyselkavo osviežujúcu chuť zeleniny, fazule a byliniek.