Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept)

Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept)
Foto: julica
julicaJulica, recept pridal: 7. októbra 2010 18:10Ďalšie jeho recepty

Hneď ako sme prvýkrát uvarili túto polievku, zaradila sa medzi najobľúbenejšie. Akokoľvek sofistikovane môže taliansky názov znieť, nejde o nič náročné na prípravu či suroviny. Stačia rôzne zvyšky zeleniny a chuť na dochutenie.

Suroviny

30
minút
príprava

Postup prípravy receptu

V hrnci si na oleji dobre popražíme pokrájanú cibuľu, pridáme koreňovú zeleninu. Okoreníme, pridáme rascu, bobkový list, bazalku a chvíľu ešte prežíme, aby sa zmes poriadne prevoňala. My pridávame aj "fúzy", teda stonky vňati, ktorú mi je ľúto vyhodiť, a preto ju skladujem v mrazničke.
Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 1

Zalejeme vodou, osolíme, prípadne dokoreníme a varíme. Teraz je ten správny čas na paradajky, môžu byť čerstvé, nič sa však nestane, ak budú konzervované, alebo spotrebujete zvyšný pretlak, ktorý vám zavadzia v chladničke. Práve paradajky dajú polievke osviežujúcu kyslosť, ktorá mi po ochutnaní minestrone začala chýbať v tradičných zeleninových polievkach.
Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 2

Polievka sa nevarí dlho, stačí 15-20 minút, pretože praženie urýchlilo mäknutie zeleniny. Pridáme fazuľu (1 alebo 2 konzervy, samozrejme, doma uvarená je zdravšia), v predposlednom kroku nakrájanú (neošúpanú) cukinu. Tá potrebuje variť pár minút, aby sa nerozpadla.
Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 3

V závere polievku dochutíme soľou, balzamikovým octom či citrónom. V dlani si rozmrvíme ešte bazalku a vsypene do polievky, už nevaríme. Niekedy popraženú zeleninu zalejeme náhodne v chladničke nájdeným červeným vínom, ktoré sa už nehodí na pitie. Rovnako dodá tú polievke tú správnu kyslosť.

Pred servírovaním do taniera vložíme trochu uvarenej ryže a kto chce, nastrúha si do nej parmezán. Aj keď vás to bude lákať, nepridávajte žiadne mäso, párky či nedajbože vegetu - prebili by ste tú úžasnú kyselkavo osviežujúcu chuť zeleniny, fazule a byliniek.
Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

19 komentárov k receptu
  • palokuchki, 7. októbra 2010 o 23:06
    Minestrone polievku mam velmi rada, hlavne v lete ju castejsie varim. Ja do nej este davam na tenko narezanu kapustu.


  • evas13, 8. októbra 2010 o 05:32
    Narobila si mi chute a skúsim podľa teba.


  • olika, 8. októbra 2010 o 08:00
    Fajn! Je ráno, rozmýšľam, čo uvariť dnes. Ďakujem za tip. Bude polievka minestrone. Všety suroviny k nej mám doma.


  • zabiatko66, 8. októbra 2010 o 08:50
    Táto polievočka vypadá veľmi chutne. A určite dobre chutí. Ďakujem za tip, lebo mám doma cukinu aj tekvicu neviem čo s tým. Mohla by sa dať do nej aj tekvica miesto cukiny? Nepokazila by sa tým chuť?


  • enerrgizer, 8. októbra 2010 o 09:18
    ...polievocka vyborna, tie stonky vnate v mraznicke, to je dobry napad...ked vino nie je dobre na pitie, nie je dobre ani na varenie a niekedy pokazi cele jedlo....


  • julica, 8. októbra 2010 o 10:04
    Jeej, dakujem za reakcie.
    Myslim, ze do minestrone moze ist akakolvek zelenina, prave to je ta zabavka - vydedat z taniera rozne chutne vonave kusky zeleniny.
    Enerrgizer, ano, uz ma priatel upozornil na nestastnu formulaciu: myslela som to vsak tak, ze vino, ktore mame otvorene v chladnicke par dni a je uz trosku zvetrane, nam nevelmi chuti pit, avsak tejto polievke urobi dobru sluzbu. Nemyslela som zle vino


  • altyn, 8. októbra 2010 o 10:47
    Fajn polievka, musí byť osviežujúca... A nesmiem ktomu ani zakusovať klobásu? Ha-ha :-)))


  • julica, 8. októbra 2010 o 11:55
    Altyn, ale bez horčice! :)


  • altyn, 8. októbra 2010 o 13:12
    @julica O.K. sľubujem :-))))))))))))


  • babidka, 8. októbra 2010 o 15:16
    recept prisiel ako na zavolanie :-) Som teraz u dcery ktora dojci a tak jej kazdy den vyvaram polievky . Budem musiet vynechat akurat tu fazulu aby nam dietatko vela neprdkalo :-)


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 9 komentárov)
  • jerica, 14. októbra 2010 o 20:20
    gratulujem k výhre :-))


  • julica, 14. októbra 2010 o 20:42
    Ďakujem, ďakujem, som strašne potešená, vôbec som to nečakala. Teraz som taká motivovaná, že už aj požičiavam foťák a pripravujem ďalšie recepty. Budú také jesenné, oba netypické (aspoň som sa s nimi okrem našej a priateľovej domácnosti ešte nestretla). Juchú


  • evusik, 14. októbra 2010 o 21:40
    stonky vňatí dávam aj ja do mrazáku a potom ich nechám vyvariť v polievke..... polievka je základ a mnohokrát varím na večeru len polievku, hlavne keď je taká výdatná ako tá tvoja, pekný recept.... gratulujem k výhre :-)


  • evas13, 15. októbra 2010 o 07:31
    Veľmi dobručká polievočka, pripravila som ju na nedeľu a mala úspech. Gratulujem k výhre. :)


  • marianne69, 10. novembra 2010 o 13:43
    Varila som tvoju minesrtone polievocku dnes na obed,je vyborna:-))),dcera sa oblizovala az za usami a to je co povedat,ona moc polievky nemusi....


  • julica, 10. novembra 2010 o 17:47
    jeej, to je to najlepšie uznanie


  • maartina, 5. mája 2011 o 22:19
    ...a už viem akú polievku budem variť zajtra :)


  • elixir, 22. januára 2013 o 17:03
    krásna polievka, vyskúšam :)


  • elixir, 1. februára 2013 o 22:02
    @julica tak dnes sme mali túto polievku doma na večeru, bola výborná :) ľahká a pritom sýta... šla do bruška jedna radosť :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist