Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept)

Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept)
Foto: julica
julicaJulica, recept pridal: 7. októbra 2010 18:10Ďalšie jeho recepty

Hneď ako sme prvýkrát uvarili túto polievku, zaradila sa medzi najobľúbenejšie. Akokoľvek sofistikovane môže taliansky názov znieť, nejde o nič náročné na prípravu či suroviny. Stačia rôzne zvyšky zeleniny a chuť na dochutenie.

Suroviny

30
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

V hrnci si na oleji dobre popražíme pokrájanú cibuľu, pridáme koreňovú zeleninu. Okoreníme, pridáme rascu, bobkový list, bazalku a chvíľu ešte prežíme, aby sa zmes poriadne prevoňala. My pridávame aj "fúzy", teda stonky vňati, ktorú mi je ľúto vyhodiť, a preto ju skladujem v mrazničke.
Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 1

2

Zalejeme vodou, osolíme, prípadne dokoreníme a varíme. Teraz je ten správny čas na paradajky, môžu byť čerstvé, nič sa však nestane, ak budú konzervované, alebo spotrebujete zvyšný pretlak, ktorý vám zavadzia v chladničke. Práve paradajky dajú polievke osviežujúcu kyslosť, ktorá mi po ochutnaní minestrone začala chýbať v tradičných zeleninových polievkach.
Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 2

3

Polievka sa nevarí dlho, stačí 15-20 minút, pretože praženie urýchlilo mäknutie zeleniny. Pridáme fazuľu (1 alebo 2 konzervy, samozrejme, doma uvarená je zdravšia), v predposlednom kroku nakrájanú (neošúpanú) cukinu. Tá potrebuje variť pár minút, aby sa nerozpadla.
Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 3

4

V závere polievku dochutíme soľou, balzamikovým octom či citrónom. V dlani si rozmrvíme ešte bazalku a vsypene do polievky, už nevaríme. Niekedy popraženú zeleninu zalejeme náhodne v chladničke nájdeným červeným vínom, ktoré sa už nehodí na pitie. Rovnako dodá tú polievke tú správnu kyslosť.

5

Pred servírovaním do taniera vložíme trochu uvarenej ryže a kto chce, nastrúha si do nej parmezán. Aj keď vás to bude lákať, nepridávajte žiadne mäso, párky či nedajbože vegetu - prebili by ste tú úžasnú kyselkavo osviežujúcu chuť zeleniny, fazule a byliniek.
Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • palokuchki, 7. októbra 2010 o 23:06
    Minestrone polievku mam velmi rada, hlavne v lete ju castejsie varim. Ja do nej este davam na tenko narezanu kapustu.


  • evas13, 8. októbra 2010 o 05:32
    Narobila si mi chute a skúsim podľa teba.


  • olika, 8. októbra 2010 o 08:00
    Fajn! Je ráno, rozmýšľam, čo uvariť dnes. Ďakujem za tip. Bude polievka minestrone. Všety suroviny k nej mám doma.


  • zabiatko66, 8. októbra 2010 o 08:50
    Táto polievočka vypadá veľmi chutne. A určite dobre chutí. Ďakujem za tip, lebo mám doma cukinu aj tekvicu neviem čo s tým. Mohla by sa dať do nej aj tekvica miesto cukiny? Nepokazila by sa tým chuť?


  • enerrgizer, 8. októbra 2010 o 09:18
    ...polievocka vyborna, tie stonky vnate v mraznicke, to je dobry napad...ked vino nie je dobre na pitie, nie je dobre ani na varenie a niekedy pokazi cele jedlo....


  • julica, 8. októbra 2010 o 10:04
    Jeej, dakujem za reakcie.
    Myslim, ze do minestrone moze ist akakolvek zelenina, prave to je ta zabavka - vydedat z taniera rozne chutne vonave kusky zeleniny.
    Enerrgizer, ano, uz ma priatel upozornil na nestastnu formulaciu: myslela som to vsak tak, ze vino, ktore mame otvorene v chladnicke par dni a je uz trosku zvetrane, nam nevelmi chuti pit, avsak tejto polievke urobi dobru sluzbu. Nemyslela som zle vino


  • altyn, 8. októbra 2010 o 10:47
    Fajn polievka, musí byť osviežujúca... A nesmiem ktomu ani zakusovať klobásu? Ha-ha :-)))


  • julica, 8. októbra 2010 o 11:55
    Altyn, ale bez horčice! :)


  • altyn, 8. októbra 2010 o 13:12
    @julica O.K. sľubujem :-))))))))))))


  • babidka, 8. októbra 2010 o 15:16
    recept prisiel ako na zavolanie :-) Som teraz u dcery ktora dojci a tak jej kazdy den vyvaram polievky . Budem musiet vynechat akurat tu fazulu aby nam dietatko vela neprdkalo :-)


  • jerica, 14. októbra 2010 o 20:20
    gratulujem k výhre :-))


  • julica, 14. októbra 2010 o 20:42
    Ďakujem, ďakujem, som strašne potešená, vôbec som to nečakala. Teraz som taká motivovaná, že už aj požičiavam foťák a pripravujem ďalšie recepty. Budú také jesenné, oba netypické (aspoň som sa s nimi okrem našej a priateľovej domácnosti ešte nestretla). Juchú


  • evusik, 14. októbra 2010 o 21:40
    stonky vňatí dávam aj ja do mrazáku a potom ich nechám vyvariť v polievke..... polievka je základ a mnohokrát varím na večeru len polievku, hlavne keď je taká výdatná ako tá tvoja, pekný recept.... gratulujem k výhre :-)


  • evas13, 15. októbra 2010 o 07:31
    Veľmi dobručká polievočka, pripravila som ju na nedeľu a mala úspech. Gratulujem k výhre. :)


  • marianne69, 10. novembra 2010 o 13:43
    Varila som tvoju minesrtone polievocku dnes na obed,je vyborna:-))),dcera sa oblizovala az za usami a to je co povedat,ona moc polievky nemusi....


  • julica, 10. novembra 2010 o 17:47
    jeej, to je to najlepšie uznanie


  • maartina, 5. mája 2011 o 22:19
    ...a už viem akú polievku budem variť zajtra :)


  • elixir, 22. januára 2013 o 17:03
    krásna polievka, vyskúšam :)


  • elixir, 1. februára 2013 o 22:02
    @julica tak dnes sme mali túto polievku doma na večeru, bola výborná :) ľahká a pritom sýta... šla do bruška jedna radosť :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 5/2015: Fašiangy 2 Fašiangy 2
Časopis Varecha v piatok 30. januára v denníku Pravda.


TOPlist