Osso bucco s chuťou jesene fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. septembra 2015

Plátok nožiny s prepílenou kosťou som držala zabalený vo fólii v chladničke pár dní. Dozrel práve s mojím rozhodnutím, ako ho pripravím.

1-2
porcia
10 minút
príprava
160 minút
na 220-130 °C

Suroviny

1 ks
1,5 PL
2 ks
30 g
1 ks
1 ks
 (oranžová)
1 ks
3 ks
1 PL
Príloha:
 (slovenská ryža)




Postup

  1. 1

    Osso bucco sa prekladá vo význame kosť s dierou. Najznámejší recept na jeho prípravu je na milánsky spôsob, z teľacej nožiny. V mojom recepte hrá hlavnú úlohu hovädzie s deravou kosťou, ktoré som s jesennou zeleninou pomaly dusila v rúre. Odležané mäso som umyla, osušila a posypala čerstvo mletým korením štyroch farieb. Cibule a kúsok slaniny som pokrájala na malé kúsky a opiekla na pol lyžici masti v jenskej mise. Pridala som lyžicu brusnicového džemu.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som narezala na obvodových blanách, aby sa počas pečenia nekrútilo. Ako som neskôr zistila, Jamie Oliver ho po obvode zväzuje špagátikom, lepšie sa s ním potom manipuluje. Ono totiž pozostáva z kúskov svaloviny, ktoré držia spolu blany a tie sa dlhou tepelnou úpravou oddelia, takisto ako aj kosť. Opiekla som ho z oboch strán sprudka na lyžici masti, osolila a vložila do cibuľového základu.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som pokrájanú zeleninu: kúsok zeleru a muškátovej maslovej tekvice na pečenie, jednu maličkú cukinku a malý patizónik aj so šupkou. Rúra sa mi už zohrievala na 220°C.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celé som zaliala vriacou vodou tak, že bolo skoro ponorené. Kto môže, dobre urobí, ak časť vody nahradí červeným vínom. Zakryté som vložila do rúry a keď tekutina začala bublať, teplotu som znížila na 110°C s ventilátorom( bez teplovzduchu si dajte 130°C). Jedlo sa dusilo bez môjho pričinenia 2,5 hodiny do momentu, kedy sa mäso už rozplývalo.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzičasom som pripravila prílohu - cestovinu z tvrdej pšenice, je to obdoba našej slovenskej ryže. Trocha som ju opiekla na výpeku po mäse, zaliala vodou o hrúbku prsta nad jej hladinu, osolila, premiešala a zakrytú uvarila. Keď vsiakla všetku tekutinu, zdroj tepla som vypla, bola hotová.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso som vybrala na teplý tanier, zeleninovú šťavu som ochutnala a usúdila, že ju netreba dochutiť, bola úplne skvelá. Viditeľné koreniny som vyhodila. Zeleninu som zhruba popučila tlačítkom na zemiaky, dá sa prejsť aj ponorným mixérom.

    Osso bucco s chuťou jesene (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nás je doma teraz len 1,5 takže preto taká malá porcia.

Diskusia k receptu

kecemis
Dala si si zalezat. Pekne si popisala a este krajsie pripravila. Ja k tomu pridavam este vetvicku rozmarinu a timiannu s dvoma-troma klincekmi. Paci sa mi ze si nepouzila muku, ako ju casto niekde pridavaju.
jozka2
Dobre si sa pohrala,precizne ako stale od teba,ale kukuc 1,5 ?Robis srandy,ved ono toto pol je uz velka slecna s krasnymi dlllhymi vlaskami.
dormella
Verim, ze vyborne, jen ta marmelada a nove koreni jsou v italske kuchyni velka neznama.....Mamelada jen v Jiznim Tyrolsku, nove koreni neni vubec k dostani v normalni obchodni siti, Italove ho kompletne ignoruji....
radost
myslím-že to môže byť aj z líčok..tie v mrazáku mám..džem brusnicový nemám..teda nedám..aj tak bude chuť výborná..verím..
krásne to fotíš..detailne popisuješ..dobre varíš..
no ja mám radšej nadpis po slovensky-ak to ide..
vďaka..všetkých nech pokojný deň - v týchto nepokojných časoch-čaká..
kukulienka71
@evusik , @methi , @radost , ďakujem pekne, aj líčka budú iste chutné. Pridaj aspoň ríbezľový džem, prosím, tekvice to moc neochutia.
Ten názov by mal byť "Deravá kosť s jesennou chuťou"?:-)) osso bucco je poetickejšie, aj keď neslovenské. A čo také Tiramisu napríklad?:-)
Pokojný deň aj tebe.
mesiar50
Lahodnejšie mäso snáď ani nepoznám ako je nožina (glejovka,móčing)
Tvoje gustiózne vyzerajúce jedlo by pochválil aj Willem - Alexander.




katka78
Pekný recept. Ja robím ossobuco na dva spôsoby, možno nabudúce vyskúšam podľa teba tento tretí. Len mäso už veľmi nejeme, tak to dlhšie potrvá.
babkamt
výborný recept, krásne fotky ako od profesionála:-)
havino
veľmi chutné, aj ja kupujem nožinu, glejovku a ked s kosťou narazím neváham, už nie len na guláš a polievku, ale aj na toto pomalé pečenie, chutí nám veľmi, aj liatinové kastroly do rúry som si už dva za ten čas kúpila, pekne si popísala a pekné fotky, aj príloha super
terinka55
Výborne si navarila. Skvelé jedlo. Nemôžem ináč ako 5***** s pochvalou!
tinca
@kukulienka tento druh mäsa a líčka sú jedny z naj pochúťok.Vydarený rcp a krásne foto,5*
maximamaximova
Tomu sa hovorí pán recept, hodný Michelinovej hviezdy !!! Len to mäsko dnes tak ľahko nie je dostať ak nemáš dobrého mäsiara. Isto vyskúšam,super
bembo
pekne si navarila.osso bucco vidím prvý krát len na obrázku.u mesiara som ho ešte nevidel.mám nejakých známych čo robia z mesom,dokonca aj v rodine.pokiaľ to osso bucco zoženiem,určite vyskúšam.dávam +++++
kukulienka71
@mariamka , veď kľudne píš, ja ti vždy porozumiem;-)@tinca , líčka som ešte nechutnala, ale verím, počujem o nich samé chvály
@maximamaximova , @bembo , ja takýto kús mäska vidím tiež zriedka, a keď, tak hneď kupujem, mám s ním chutné skúsenosti. Hádam recept nesklame, ak ho tak vysoko hodnotíte, ani si nezaslúžim, ale veľmi ďakujem všetkým, ktorých zaujal, tiež @gordonko , @svedka
bembo
@kukulienka71 ,dnes som taký krásny kus osso buco kúpil v galantskom Kauflande,ešte neviem či zoženiem malé patizóniky(ak to nevadí niekde som videl zavárané),maslovú tekvicu,a idem na to
kukulienka71
@bembo , to je dobrá správa:-) nie je podmienkou, aby boli tie patizóniky malé, daj akékoľvek, alebo aj obyčajnú bielu tekvicu, ja som ich mala zvyšné zo zavárania. Držím palce, všetky!!
bembo
ráno som bol v kauflande, a mali aj patizón hoci nie mladučký,aj maslovú tekvicu,ostatné suroviny som už mal doma.som sa čudoval že zrovna dnes mali aj patizon aj tekvicu,ako keby vedeli že chcem robiť niečo podľa Tvojho receptu.tak som dnes osso bucco urobil,a bol som spokojný.aj mesko mekučké a aj ostatné chutilo.som si pošmáknul.dobre si mi držala palce.vďaka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia