Oškvarkovo-orechový kvet fotorecept

katerin - fotkakaterin, 2. apríla 2015
Oškvarkovo-orechový kvet (fotorecept)
Foto: katerin

Mala som chuť na niečo zvláštne.V Španielsku-Katalánsku je zvyk robiť oškvarkovú placku na sladko (Coca de llardóns),je to lístkové cesto prevaľkané s pomletými oškvarkami Zobraziť celý popisMala som chuť na niečo zvláštne.V Španielsku-Katalánsku je zvyk robiť oškvarkovú placku na sladko (Coca de llardóns),je to lístkové cesto prevaľkané s pomletými oškvarkami a vrch sa posype dostatočne cukrom a piniovými orieškami.Robila som ju minulý týždeň,zostalo mi trochu škvariek,tak som si skombinovala podľa mojích chutí-niečo sladko-slané.Keby mal niekto záujem,pridám Katalánsku verziu. Postupom tohto kvetu ma inšpirovala @egreska.

25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
180 ml vlažné
70 g
30 g
2 ks
8 g sušené
2 PL
Plnka:
100 g
120 g vlašské
50 g
Dekorácia:
 hnedý
 vlašské
 na potretie ( alebo vajce)




Postup

  1. 1

    Ja som robila 1 a 1/2 dávky. Z pripravených surovín si urobíme cesto a necháme hodinu kysnúť. Pokiaľ cesto kysne si pripravíme plnku-vl.orechy si opražíme na suchej panvici, preložíme do nádoby na pomletie. Na tej istej panvici trochu opražíme slané oškvarky a pridáme k orechom. Dobre pomelieme na hustú kašu aj s cukrom.

    Oškvarkovo-orechový kvet (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pracovnej doske cesto trochu prepracujeme a rozdelíme na 7 častí. (nemusíme podsypávať, nelepí sa) Prvé tri časti rozvaľkáme na tenko-prvú natrieme plnkou, položíme na ňu druhú, natrieme plnkou a zakryjeme treťou, ktorú po okrajoch trochu natiahneme a zahneme pod spodok. Preložíme na plech a narežeme na 8 dielov vo vnútornej časti a trojuholníčky prevrátime smerom von.

    Oškvarkovo-orechový kvet (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opakujeme s ďalšími troma časťami, len ich vyvalkáme na rozmer vnútorného kruhu. Vložíme,narežeme na 8 častí a prevrátime smerom von. (krájame aby nám zostali zig-zag). Poslednú časť vyvaľkáme, naplníme zbytkom plnky a uzavrieme, vložíme do vnútra.

    Oškvarkovo-orechový kvet (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potrieme vajíčkom,poukladáme polovičky vl.orechov (alebo niečo iné) a posypeme hnedým cukrom a škoricou. Pečieme na 180 st. C-po 10 minútach zakryjeme alobalom a pečieme cca 25-30 minút. Ja som zabudla zakryť, tak ho mám trochu uškvarený :))) Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

    Oškvarkovo-orechový kvet (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

klukodvody
Ale ne .Já snad opravdu půjdu pryč .A budu si někde bez počítače užívat pohodu .Tohle se snad nesmí .K.k ***** Zase paráda.
motyka
@ ešte som takýto postup nevidela. Jednoduché, krásne, perfektné.
katerin
Ďakujem všetkým za milé komentáre a hviezdičky,moc ste ma potešili.:)))
Áno @kakavo ,v úvode som písala,že postup tohto kvetu som robila podľa @egreska
Je to pekná,čistá práca a ide to rýchlo.Ona má trochu iné cesto.
Na sviatky budem ešte robiť ten jej oginál recept na slano s véééľa cesnakom...:)))
pusta1
Milá@katerin , nádherná precízna práca, a ešte k tomu oškvarkové a orechové, to k sebe úžasne ide, avšak o to náročnejšie na prácu, ktorú si bravúrne zvládla tvarovo i chuťovo, zrozumiteľný slovný postup i fotopostup. :-)))
ozaj pekné fotky.
za celú kompozíciu ti patrí *****, keby sa dalo, tak aj oveľa viac :-)
kukulienka71
Ja odpadnem, že oškvarky s cukrom!:-) veľa som toho ešte nepočula veru:-)) fakt by som bola zvedavá na tú chuť, španielska kuchyňa je gurmánska, dobre, že pridávaš ich recepty. Kvietok sa ti podaril krásne, chce to šikovné ruky.
nonna
Prenádherná práca, majstrovské dielko! Zaslúži naozaj obdiv a pochvalu. Veľká šikovnosť! Expertne zvládnuté! Ja na sladké nie som, za to so slanosťami aj so škvarkovými občas zhreším a tak aj pre to a tú bravúrnu prácu si ukladám do mojej KK. Veď ak sa vynechá cukor, môže byť len slané, nie? A namiesto škorice dať koriander, trochu kurkumy.
nonna
A zabudla som dodať, že samo 5 x *. Zaslúžene.
katerin
Ďakujem @pusta1 ,@amelie ,@kukulienka71 ,@nonna -moc ma teší,že sa recept páči a že ste mi porozumely.Vždy mi to trochu trvá aby som našla tie správne slovenské výrazi ,preto s fotkami je to zrozumiteľnejšie.:)))
@nonna ,môžeš aj čisto na slano,len uber cukor v ceste.Ale moc sladké to nieje-plnka je sladko-slaná asi ako arašidové maslo.
Ďakujem všetkým za hviezdičky!





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia