Oškvarkové tyčinky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 30. mája 2013
Oškvarkové tyčinky (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento recept mám od mojej staršej sestry . Ona pridáva do cesta aj jeden varený zemiak . Cesto zostane mäkké a vláčne aj na Zobraziť celý popisTento recept mám od mojej staršej sestry . Ona pridáva do cesta aj jeden varený zemiak . Cesto zostane mäkké a vláčne aj na druhý deň .

20 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
1 ks
250 g
250 ml
1 ks
42 g
1 čl
1 pl kopcom
1 čl




Postup

  1. 1

    Droždie s 1 čl cukru a 1 pl múky zalejem 100 ml vlažného mlieka . Urobím kvások .Odvážim si 250 g hladkej múky a 250 g polohrubej múky .Pridám do nej soľ , mleté čierne korenie . Na jemno postrúham jeden zemiak varený v šupke. Pridám vykysnutý kvások . Vajíčko rozbijem do pohára . Polovicu dám do cesta a druhou polovicou budem potierať tyčinky .Pridám aj zvyšok mlieka 150 ml . Zarobím cesto . Nechám vykysnúť. Vykysnuté rozvaľkám , natriem oškvarkami , preložím ako lístkové .

    Oškvarkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nechám 20 minút odpočinúť . Ja som cesto robila z dvoch dávok . Zdalo sa mi , že mám mnoho cesta , preto som robila tyčinky , lebo som sa nemusela baviť vykrajovaním .

    Oškvarkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvyšok vajíčka som posolila a natierala som ním tyčinky .

    Oškvarkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Natreté tyčinky som posypala celým kmínom a sézamovými semienkami . Rúru som vyhriala na 180 °C .Piekla som 20 minút.

    Oškvarkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec som predsa vykrojila aj pagáče .

    Oškvarkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Skrojky som dala piecť spolu s pagáčikmi .Skrojky len spojím do rôznych tvarov.

    Oškvarkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu sú upečené .

    Oškvarkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia68
Ako by som videla moje pagáče,len nedávam zemiak :-) ,ale tie tyčinky vyskúšam a ďakujem za nápad :-)))
rea1
cez víkend budem vytápať masť, tak robotu slávnostne ukončím takýmito tyčinkami. mám síce svoj, vlastne ešte prababkin, recept na pagáče, ale pre zmenu skúsim tento tvoj. :-))
nonna
Jednoducho MŇAM! Som na takéto žrút, neviem sa dojesť. Krásne sú, ukladám do KK!
pusta
tak toto sú super slané tyčinky, krásna a vydarená obdoba oškvarkových pagáčikov, a tie pagáčiky i skrojky sú famózne -:)
babkamt
@frezia68 vyskúšaj dať jeden zemiak . Cesto zostane také vláčnejšie .
@rea1 aj ja som ich robila z čerstvo vytopených oškvarkov . Tiež mám mnoho receptov na pagáče . Napíš , či si bola spokojná .
babkamt
@pusta robenie skrojkov som čítala tu na Vareche . Už sa nepamätám , kto to pridal , no odkedy som to čítala , tak tie skrojky zľahka k sebe pripojím a tak upečiem . Vzniknú síce rôzne tvary , ale to nevadí . Chuťovo sú síce rovnaké ako tyčinky a pagáčiky ale tieto lákajú práve pre svoj tvar .
sovka62
Ja si prosím z tých upečených okrajkov. Tie sú najsamlepšie, najchrumkavejšie, tuším sa do toho Grobu vyberiem, nemám to ďaleko.
zdenka1009
Mňa práve lákajú tie tyčinky, nič nepokazím, nie je žiadny odpad... musím čo najskôr vyskúšať...@babkamt ani ja to nemám ďaleko do Grobu :-)
babkamt
@sovka62 bývaš neďaleko . Z Trnavy k nám aj kameňom dohodíš :-)
Prvý krát , keď som robila ako to ty nazývaš okrajky , moji chlapi ich nechceli ani ochutnať . Tak som sa do nich pustila sama . Teraz zmiznú z taniera ako prvé .
angast
babka , pekne si to napiekla. Skrojky odkrojky , pagáče , palice no super. Ja mám smolu , že u nás nedostať poriadnu slaninu na topenie a bez oškvarkov by to asi nebolo ono. Ale keď zoženiem vyskúšam určite, sú perfektné.
margaretka28
parádne si napiekla, ja mám tiež tie skrojky rada, prvýkrát som to odkukala od @jerica , ked som piekla jej pagáčiky k vínečku a už to tak robím stále, dobrá vychytávka :-)
babkamt
@angast tiež mám problém kúpiť slaninu na vytápanie . Veď to , čo teraz v obchode predávajú je tenké ako novinový papier . Naaranžujú to pekne na seba , že ti až poskočí srdiečko , že aha , aká pekná slanina . Prekvapenie ťa čaká až doma . Voľakedy mali prasiatka hrubšiu slaninu . Chovali aj 200 - 250 kg . Teraz sa ich snažia čím skôr dostať na pulty predajní .
@margaretka28 mne sa tak zdá , ale nedám za to ruku do ohňa , že aj @marianka takto robila .
tiginko
pekný recept, ukladám a počkám na vhodnú príležitosť upiecť. Oškvarky si robievam vlastné, u nás dostať celkom slušnú slaninu. @angast chcela som povedať, že sa vôbec sa nečudujem, že ju na Aljaške nevieš zohnať, až potom som si všimla, že už zase si sa presťahoval. Ty si ako taký sťahovavý fták :-)
frezia68
Aj môj recept " Škvarkové pagáče rýchle bez prekladania" má tie okrajkové a veru sú najlepšie a prvé zjedené,len neviem pridať link :-)
babkamt
tiginko pagáčiky z čerstvých oškvarkov sú najlepšie .
@frezia68 ak chceš pridať link , ľavým tlačítkom na myši prejdi po linku v tvojom recepte , link sa ti zafarbí na modro . Potom klikni pravým tlačítkom , z ponuky si vyber kopírovať . Potom si otvor recept , kde chceš link vložiť , klikni pravým tlačítkom na myši , vyber si prilepiť . Ja to robím takto . Neviem , či som ti pomohla .
frezia68
To je síce milé a ďakujem,ale radšej by som chcela ja sama,ako samouk so slabá,ako čaj.....
matata1
Mňam, sú nádherné. Ja mám tie skrojky najradšej.
babkamt
@frezia68 dnes som piekla pagáčiky podľa tvojho receptu . Rada skúšam nové recepty. Tvoj recept musím doporučiť aj ostatným . Ukladám do kk .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia