Oškvarkové pagáčiky

kucharka100 - fotkakucharka100, 26. júna 2012

Takto ich robím už roky, čo sa mi podaril zohnať recept od kuchárky ešte zo školy. Mojim blízkym chutia a rozdala som recept viacerým.

80 minút
príprava
20-25 minút minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 kg
4 ks
1  ks celé na potretie
1  kocka čerstvé
podľa potreby vlažné
250 g
100 g
100 g
 na posypanie
podľa svojej chuti  a troška vegety do oškvarkov




Postup

  1. 1

    Do múky urobíme jamku, pridáme žĺtka, kvások a zamiesime s mliekom cesto - ako štrúdľové. Nie moc husté, také voľnejšie. Vyformujeme bochníček.

  2. 2

    Z mletých oškvarkov, bravčovej masti, Palmarínu a soli a vegety vymiešame kašičku, aby sa dala rozotierať.

  3. 3

    Bochník cesta na pomúčenej doske vyvaľkáme, na cesto natrieme pripravené oškvarky. Cesto zložíme na trikrát, pomúčime a necháme kysnúť prikryté pod utierkou. Toto vaľkanie a prekladanie cesta robíme po 20 minutách celkom 3x. Potom už iba rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pohárikom vykrajujeme pagáčiky. Uložíme na vymastený plech, potrieme vajíčkom, posypeme sézamom. Necháme na plechu kysnúť asi 15 minút a upečieme. Prajem vám dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tiziana
ako maľované, tomu hovorím pravé pagáče, mňam! KK
valeri
No komu by nechutili, veď sú krásne na zjedenie :-))
izabella929
vyzerajú senzačne,,,))))))neviem zohnať škvarky....už by som si aj ja napiekla.-))
tatranka
Včera som ich aj ja piekla.No manžel má rád z kysnutého oškvarkového cesta a plnené slivkovým lekvárom.Tak som mu ich narobila hodne.Ja sa teraz trochu stránim sladkého a aj mastného.
Tvoje sú veľmi pekné.
ola111
Pekné pagáče,len ešte zohnať domáce škvarky...
kucharka100
Ďakujem vám všetkým za milé komentáriky. Potešili ste ma veľmi. Domáce oškvarky si robievam sama z kúpenej slaninky. Tak získam masť aj oškvarky. Tie používam potom na pečenie.
babkamt
Pagáče sú ukážkové. Škoda , že už nemám oškvarky. Hneď zajtra by som ich upiekla.
hubata
Peknučké, až sem cítim ako voňajú až z Galanty. Mala som dobrú susedu z Jelky a tá ich mala fantastické. Od nej som sa naučila dávať do cesta zemiak, aby dlhšie boli čerstvé. No poviem vám že škoda zemiaka - veď sa hneď zjedli, nestačili zostarnúť hehe!
mariaklara
Krásne pagáčiky, dnes som také jedla na porade, náhodou si nám ich nepiekla ty? chi - chi. Boli výborné, ukladám, niekedy vyskúšam, ja robím len zemiakové, prekladané. Veď, ako sa hovorí, že " Život je zmena ".
akeber
veľmi pekné pagáčiky , vydarili sa ti , k vínku ako stvorené :-))
kucharka100
@mariaklara tak som sa schuti zasmiala....ja by som aj napiekla, ak by ma požiadali, prečo nie? ...ano, presne tak život je zmena. Pagáčiky som miesila a piekla aj u nás v dedinskej pekárni. Žiadnej kolegyni sa s tým paprať nechcelo, pretože to bolo prácne, to prekladanie. Odstrčili ma od rohlíkov a hybaj piecť pagáče...ale nemôžem povedať nič, rada som tam experimentovala, skúšala aj iné piecť. Mali sme svoj vlastný obchodík a tam sa predalo všetko. Mali sme otvorené skoro ráno od 5-tej ale rada bola až po dvere....ách jo, staré dobré časy.
evanaaa
Krásne pagáčiky, viem si predstaviť tú chuť, aj ako sa rozplývajú, dala by som si, asi by som mala spraviť, nemám odvahy, ešte som ich nerobila aj keď som si na ne vždy vytopila slaninku na oškvarky, tie sa zjedli aj tak.