Oškvarkové pagáče s kváskom (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Inšpirovala som sa u @siisa jej receptom - Kváskové škvarkové pagáče
a keďže som zmenila niektoré suroviny a aj časť postupu, pridávam sem aj môj recept, snáď to vadiť nebude.☺

30-40 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň pred pečením si pripravíme rozkvas zmiešaním všetkých surovín, väčšinou ho urobím večer, dám do chladničky a ráno už môžeme s kváskom pracovať. Do misky dáme rozkvas, múku, postrúhaný uvarený zemiak, vodu (alebo mlieko, dala som vodu kvôli synovi, ktorý je bezlaktózový), masť (alebo maslo), olej a soľ (ak máte veľmi slané oškvarky, treba aj soľ prispôsobiť). Vajcia do kysnutého cesta nepridávam, tak som nedala ani teraz.
  2. Ručným robotom vypracujeme cesto, keď sa odlepuje od misky, je vymiesené, ak sa vám lepí, pridáme múku, ja som nemusela pridávať nič a od masti cesto krásne voňalo.
  3. Hodinu aj dve necháme kysnúť.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme pomletými škvarkami.
  5. A zložíme ako obálku.
  6. Opakujeme ešte dvakrát bez kysnutia. Nabudúce skúsim prekladať a vaľkať po pol hodine, uvidím, či bude nejaký rozdiel.
  7. Potom už z cesta vykrajujeme pagáčiky, robila som také mini jednohubky šup do hubky.
  8. Na každý pagáčik urobím s nožom mriežku a ešte medzi dlaňou a nožom párkrát pootáčam, aby sa pagáčik trošku zdvihol. Orezky z cesta som opäť zmiešala dokopy, trochu premiesila, ak sa cesto lepilo, pridala som trošku múky a opäť som vyvaľkala a vykrajovala pagáče, kým som nespotrebovala všetko cesto.
  9. Na plech vyložený papierom poukladáme pripravené pagáče, vyšiel mi jeden celý plech a
  10. jeden skoro celý.
  11. Natrieme 2x rozšľahaným vajcom s troškou soli a vrch posypeme ľubovoľnými semienkami alebo len rascou, dala som biely a čierny sezam. Necháme cca hodinu kysnúť, ja som nechala aj dlhšie, pretože som mala rúru obsadenú.
  12. Piekla som na ventilátore na 200 °C cca 20 - 25 minút obidva plechy naraz, v polovici pečenia som ich prehodila, aby boli rovnomerne upečené. Pečenie si prispôsobte vašej rúre. Samozrejme, dá sa piecť aj každý plech zvlášť, ak nemáte takú možnosť. Na budúce skúsim teplotu zvýšiť o 20 stupňov.
  13. Upečené pagáče. Bolo veru veľmi ťažké odolať.
  14. Po vychladnutí som ich dala do misy a misu do vrecka, aby neobschli. Boli výborné aj na tretí deň.