Plnené orechové pečivo
Plnené orechové pečivo

Oriešky

elantra - fotkaelantra, 11. decembra 2015
Oriešky
Foto: elantra

Tradičné vianočné oriešky pripravujem každý rok. Recept mám od mojej milovanej babky a dovolila som si ho pozmeniť, lebo už viac pečiem z iných Zobraziť celý popisTradičné vianočné oriešky pripravujem každý rok. Recept mám od mojej milovanej babky a dovolila som si ho pozmeniť, lebo už viac pečiem z iných múk ako pšeničnej. Tieto oriešky sú zo špaldovej múky a neobsahujú až tak veľa cukru, stále sú však vynikajúce. Treba ich upiecť v predstihu 10-14 dní, aby stihli zmäknúť. Plnia sa až tesne pred Vianocami. Pár ďalších vianočných receptov mám aj na blogu www.zosrdcadohrnca.sk

50
porcií
10 minút
príprava
10-11 minút
na 170 °C

Suroviny

280 g
240 g
60 g (alebo brezový)
120 g mleté
20 g
 štipka
Plnka:
150 g mleté
150 g
100 g (alebo brezový)
1 dl




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto zmiešame a dobre vypracujeme. Ak máte čas, cesto si pripravte o deň skôr (ale nie je to nutnosť).

  2. 2

    Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré vtlačíme do formičiek. Formičky netreba vymastiť.

  3. 3

    Pečieme na 170°C 10-11 minút (príp. minútku dlhšie, ale moja rúra "silno" pečie). Po vybratí 2-3 minúty počkáme a oriešky vyklopíme – formičku oprieme o okraj a zvonku klepneme nožom. Necháme celkom vychladnúť a odložíme na tmavé miesto.

  4. 4

    Plnku pripravíme tak, že mleté orechy zalejeme vlažným mliekom, pridáme maslo a cukor a touto zmesou spájame oriešky. Naplnené oriešky už držíme v chlade.

Diskusia k receptu

mezi
Špalda je pšenica! Neži v omyle, že špaldová múka nie je pšeničná múka. Zdravotne je rovnako zlá. Zrnko špaldy sa líši tým, že má na rozdiel od nešpaldy dva obaly. Tak totiž rastie na klase. Polemizovať by sme mohli, že je zdravšie z hľadiska obsahu vlákniny. No popri koláčoch jem jablko, či mrkvu a mám vlákninu. Obilie je však nebezpečné obsahom sacharidov. Z tohto pohľadu v koláči vymeniť pšeničnú múku za špaldovú v domení, že si menila k lepšiemu, znamená žiť v omyle. Pokiaľ nevynechávaš múku zo stravy úplne, tak nahrádzať múky tak ako si uviedla v predslove je bezvýznamné, iba čo zaplatíš viac peňazí za kilogram. Ak už chceš zmenu, tak vymeň typ obilia, k dispozícií máš ražnú, ovsenú, jačmennú (žitnú), či ryžovú múku. Napríklad si vyskúšaj takú banalitu, že v piškótových cestách nahradíš 1-2 PL pšeničnej múky jednou - dvoma lyžicami ryžovej. Pri hnetených cestách v pohode choď až do tretiny. Ak zvážiš, že 1PL je plus mínus 13g, tak pri 100 g rozpise múky jednou ubratou lyžicou si znížila obsah pšenice na 87%. Nehovoriac o tom, aké jemné cestá získaš, že ak sa pochváliš rodine, kolegyniam, závistlivom, nebudú vedieť ako si jemnosť pečiva dosiahla a budú ťa mať za dokonalú pekárku.
elantra
@monnikka @gabriele @kukulienka71 dakujem pekne za komentare, oriesky su naozaj vyborne a uz po par dnoch aj celkom maknu.
@mezi vdaka za zaujimave tipy. rada pouzivam aj rozne bezlepkove muky na spestrenie, ale kedze sa nemusim vyhybat lepku, nevidim dovod preco na prilezitostne pecenie nepouzivat aj spaldovu muku najma ak je celozrnna..
elysa
Tak takto je to, oni musia dlhšie odležať... Vlani som oriešky robila prvý krát a boli ako kamienky... No ak sa podari v utorok prísť z práce domov v normálnom čase, hádam to ešte riknem
elantra
@elysa aj tyzden bude stacit na to aby zmakli, z prvej davky sme ich za par dni zjedli nenaplnene a uz boli makke, tak budem piect zase :)
ivav
Pekná fotka, ukážkové oriešky!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia