Orieškovo-karamelové rezy fotorecept

egreska - fotkaegreska, 6. augusta 2010
Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept)
Foto: egreska

Suroviny

Cesto:
250 g
1
50 ml
4 PL
150 g
6 ks
Krém :
6
5 PL
100 ml
200 g
400 ml
50 ml
100 g
6 pl




Postup

  1. 1

    Cesto:cukor vymiešame s celym vajičkom a vodou.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridame oriešky a muku.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Premiešame.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridame vyšlahany sneh z bielkov a jemne premiešame.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vylejeme na velky papierom vystlany plech.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečieme na 180 st asi 10-12 minut.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechame vychladnut a stiahneme papier.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Karamelovy krem:cukor upalime na tmavy karamel.200 ml mlieka si zmiešame s rumom, kavou a cukrom a vylejeme to na karamel,na miernom ohni nechame rozpustit.V zvyšnom mlieku si rozmiešame žltky a muku a uvaríme hustu kašu.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Maslo si vyšlahame a postupne primiešavame krém.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Plat cesta si rozdelíme na tri kusy.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Jednotlive platy natrieme plnkou.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Uhladíme a ozdobíme struhanou čokoladou.

    Orieškovo-karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

zdezda
Mňaaaaaaam, fajnový, slávnostný koláčik, ukladám si, vyskúšam:-)
tinca
@egreska lieskovce a karamelová plnka výborná kombinácia, ukladám do KK
alexdidi
Výborný koláčik...robievam podobný pod názvom Kávová torta a je veľmi dobrý...teraz vyskúšam podľa teba
jerica
@egreska zas si ma dostala , krása , predostretý, (myslím tým foto a rozpis) recept aj pre začiatočníka, v krátkom čase bude u nás na stole .
jerica
Ešte malá moja poznámka , skúsim tak ako ja robievam , kde sa dáva sneh z bielok , najprv vyšlahám bielka s cukrom a potom pridám všetky tie prísady , mám s tým len dobrú skúsenosť , ale neberto , že ti to navrhujem , s týmto mojim postupom mám len dobrú skúsenosť. Ďakujem za pekný a dobrý recept.
mamina2
robim taku kavovu tehlu ale toto vyzera este chutnejsie ...mnam
tatranka
Určite by som sa nechala pozvať na takýto výborný zákusok.Si šikovnica.Veľa receptov je u teba naozaj ukážkových.
wevewe
noooooo to vyzera dobre. len nedalo by sa namiesto tej kavy pouzit nieco ine?
moli
Fíha, tak to by sa i u nás minulo raz-dva.Je to veľmi ukážkový zákusok!!! Fakt šikula!!! :o)
babav
Krasne rezy@egreska , vyborny recept! Myslis ,ze vlasske orechy by boli ako nahrada za lieskove do cesta tazke ;su mastnejsie(?!)
pivonka
Koncentrovaná dobrota. Ukladám a teším sa, keď ho upečiem.
evanaaa
Egreška, ty tu ľudí nabádaš na hriech, mali by ťa zavrieť dosklenej kocky a okolo dať všetky tvoje dobrotky....Ja to aj tak nemôžem.
egreska
dakujem,kolačik chutil všetkym,dufam že aj vam bude.. @babav ,ja som použila tiež vlašske lebo lieskove som nemala a bol super..@evanaaa ved by som sa zošalela :-)) takých pokušitelov je tu véééla,ešte že si každý može vybrat ,čo sa mu pači...
darinocka7
nielen dobre vyzerá, ale musí byť super. Musím ho vyskúšať, lebo je s karamelom a ten ja milujem a k tomu tie orechy, myslím že viac ani netreba.
egreska
zabudla som na rum :-)) doplním,dakujem za postreh..
lucylee
@egreska tak som ho vcera piekla...cesto dopadlo vyborne, ale plnka-JEDNA VELKA KATASTROFA!Ani v najmensom sa nepodoba tvojej na obrazku. Nevedela som, co robit s plnkami. Bola tam karamelova a zltkova. Mali sa zmiesat dokopy?A vychladnute? Este za tepla? Tato informacia chyba v postupe. Ja som mala tu karamelovu plnku dost riedku, zltkovu zase velmi hustu a ked som ich zmiesala dohromady, tak tam boli hrcky. Ked som ju potom postupne primiesavala do masla, tak sa mi to cele zdrclo, takze mam tmavohnedu plnku s bielymi bodkami redsej konzistencie. Maslo malo izbovu teplotu, plnka bola letna. Ja som nemala hrubu muku a tak som pouzila polohrubu a nemala som celych 400ml mlieka, tak som doliala smotanou na varenie. Moze byt problem v tom? Alebo som nechala dlho varit karamelovu plnku? Myslim, ked sa vleje na karamel a necha sa rozpustit (mne zovrela). Som z toho nestastna, este sa mi to nikdy nestalo...bol to kolac na oslavu :(
egreska
@lucy tak to ma velmi mrzí :-( o to viac ,že to bolo na oslavu...nie su tam dve plnky ,len jedna karamelová..najprv sa urobí karamel,zaleje sa zmiešanou tekutinou (necha sa rozpustit) ,potom zmiešaš zvyšne mlieko s mukou a žltkami ,vleješ to do toho a uvaríš hustú kašu,ktoru potom vychladnutu vmiešavaš do masla. Neviem,mne sa to nezda zložité..no a čo sa týka toho ,že sa ti to zgrclo,tak to je nepredvídatelne..mne sa už stalo aj že som mala všetko rovnakej teploty a aj tak sa to pos...takže s týmto ti neporadím..fakt ma to mrzí..
lucylee
@egreska aha, jasne, takze ja som to pochopila zle...ja som upalila karamel, potom som do toho vliala mlieko s rumom, cukrom a kavou a nechala som to varit, v druhom hrnci som si rozmiesala zltka so zvysnym mliekom a mukou a osobitne som to uvarila na hustu kasu a potom som vliala teplu karamelovu hmotu do tej hustej zltkovej. A potom som ju vmiesavala do masla. A to sa mala robit vsetko v jednom. No nevadi, jedle to je, len to nevyzera moc vabne, chutovo je to ale vyborne. Moja chyba, mala som si poriadne precitat postup a uistit sa, ci to naozaj chapem spravne. Radsej sa 100 x opytat ako raz zle urobit. Dakujem za vysvetlenie.
betka11
egreska super receptík je velmi lákavý,som rada že som ťa aj tu našla mám rada "tvoju" kuchyňu pa
3sandra3
egreska dnes som robila tento tvoj koláčik,,, no čo ti poviem,,, unikátny,,, a tie plnky,, no super chutné.... niečo úžasné,,, už teraz viem, že ho budem robiť častiejšie,,,, a presne som to mala ako tvoje fotky... ďakujem,,naozaj výborný recept...
ursula4
dnes som upiekla tieto rezy,sú úžasné.Trochu som sa bála hrubej múky v kréme,ale je výborný.Určite sa stal naším obľúbeným
lucylee
@egreska tak som sa rozhodla, ze urobim reparat a urobila som ho druhy raz. Tento krat som uz pri kreme postupovala spravne, ale ked som ho postupne zaslahavala do masla, tak sa mi zase zrazil. Vyzera to ovela lepsie ako minule, ale nie ako na tvojich fotkach. Ja ho mam uplne hnedy s bielymi bodkami, ty ho mas biely. Neviem, co som zase urobila zle. Ten krem ma byt vychladnuty alebo teply? Ak vychladnuty, davas ho chladnut pri izbovej teplote alebo v chlade? Predpokladam, ze maslo musi mat izbovu teplotu. Moze byt pricina v tom, ze mi vrel karamel? Myslim, ked som rozpustala cukor zaliaty tekutinou, tak som to mala na vysokom stupni a mi vrel....uz sa pytam na vsetko, lebo kolac je uzasny a ja ho chcem mat taky ako ty. Takze ho skusim aj 3x v najblizsej dobe. Len ta poprosim presne napisat aku teplotu ma mat maslo a karamelova plnka. Ja si myslim, ze som najskor prevarila tu plnku. Tam bude asi pricina....
lucylee
@egreska ako sa hovori do tretice vsetko dobre. Piekla som ho na sviatky a konecne sa krem podaril. Presne ako ho mas ty :) Urcite bude patrit medzi nase stalice.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia