Orieškové rožky

redakcia - fotkaredakcia, 12. februára 2010

Suroviny

750 g
120 g
120 g
3 ks
30 g
375 ml
1 ks
Oriešková plnka:
190 ml
120 g
150 g
100 g




Postup

  1. 1

    Maslo vymiešame na penu, pridáme cukor a znova vymiešame. Do zmesi vmiešame jeden žĺtok za druhým, pridáme múku, soľ, vykysnutý kvások a s vlažným mliekom vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme kysnúť.

  2. 2

    Z vykysnutého cesta robíme guľôčky väčšie ako vlašský orech, rozvaľkáme ich do oválnych tvarov, aby boli na krajoch tenšie, naplníme ich plnkou a tvoríme rožky, ktoré ukladáme na vymastený plech a opäť necháme kysnúť.

  3. 3

    Vykysnuté potrieme vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre. Plnka: mlieko prevaríme s cukrom, do vriaceho pridáme nastrúhané oriešky, strúhanku, citrónovú kôru, rum a všetko dobre premiešame. Vychladnutou plníme rožky.

Diskusia k receptu

Vymazať
tinca
To je zbytočná práca z guliek vaľkať rošteky,cesto treba rozdeliť z jedného dielu vyvaľkať kruh, rozdeliť na 8 častí, každý naplniť stočiť do roštekov. Je to oveľa rýchlejšie. Môžu sa robiť aj tyčinky.
Vymazať
isar
Celý recept je koncipovaný ako pre popolušku.
Suroviny na cesto dám do výkonného hnetača a po rozváľaní na kruh (3 - 4 kruhy) rádlom slniečkovo rozdelím, naplním a zviniem do tvaru rožtekov. Páči sa mi, že tan ide droždie a nie prášok do pečiva.
Vymazať
sracz
I tak še da, aj tak še da! Vďaka, znie to voňavo a bars smačňe! Práca s droždím je super. Spomínam si na môjho nebohého starého otca, ktorý vo "vachtarňi" medzi Šariš Hradom a Šarišskými Michaľanami kúzlil lavórovicu_betehu za 11,- Kčs (za korunu droždie a za desať cukor); s práškom do pečiva by sa to určite nepodarilo. Dozdziveňa! Ferry_Srácz (P. S.: ....... ale receptík určite odskúšam podľa pôvodného znenia! Ďakujem!)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia