Oreo cheesecake

veve - fotkaveve, 12. októbra 2012
Oreo cheesecake
Foto: veve

Ďalšia varianta výborného zákusku, tentoraz s keksíkmi z reklamy. "Nemusíte pri tom hovoriť mňam, ale mne to bez toho nejde" :-D

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 140 °C

Suroviny

Korpus:
11 ks
70 g
Plnka:
500 g
250 ml
300 g
2 PL
1 PL
1 KL
2 ks
Poleva:
250 ml
1 balíček
4-6 ks




Postup

  1. 1

    Predhrejeme si rúru na 180°C. 11 kusov keksov Oreo rozlepíme, a zoškrabneme náplň - dostaneme tak 22 kusov, ktoré rozdrvíme/rozmixujeme na prášok. Zalejeme ich rozpusteným maslom a premiešame. Vznikne sypká zmes podobná mrveničke na koláč. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Snažíme sa vytvoriť čo najrovnejší povrch. Dáme na pól hodiny do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

  2. 2

    Nad parou si rozpustíme bielu čokoládu. Vo veľkej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu a náplň z keksov. Postupne pridávame hladkú múku, cukor aj vanilkový cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú bielu čokoládu. Zmes necháme 10-15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát rázne buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvolnili bublinky.

  3. 3

    Rúru stiahneme na 140°C. Krémové cesto vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút, ale prvých 20 minút rúru určite neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený, keď keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostiedok sa trasie podobne ako želatína.

  4. 4

    Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny na izbovú teplotu. Nakoniec chladíme v chladničke minimálne 5 hodín, najlepšie však cez celú noc. Pred podávaním potrieme ušľahanou smotanou so stužovačom. Ozdobíme kúskami zvyšných keksov.

Diskusia k receptu

medulienka122
Zlaté oči, čo mňa uvidia rozliepať oreo keksy a vyškrabovať náplň... obdivujem ťa, výsledok je však určite chutný. Máš svätú trpezlivosť, super!
hubarka35
tortička môže byt super,no 100ludí 100chutí-mne tie oreo kekse nechutia,ano detom raz som im to kupila -no nič moc
rozmarin
Parada!!! Mam v chladicke aj mascarpone, cize urobim cim skor :-)
vierutt
hubarka35, ani mne OREO nechutia, ale v tejto tortičke ich určite nebudeš cítiť, lebo okolo nich je všetko mňam :-)
veve
Presne tak, ani ja som najprv nevedela, čo si mám o nich myslieť - hlavne tá plnka v keksoch je len sladká, bez nejakej ďalšej chuti... Ale v tomto recepte sa v mascarpone a bielej čokoláde úplne stratí. Ostane len tmavý korpus a ten je veľmi chutný a dobre vyzerá :-)
simushkka
Vyzerá úžasne :) Len by som miesto mascarpone dala jemný tvaroh, lebo mascarpone je zbytočne tučný syr a nemá ani nejakú výraznú chuť. Ináč chválim :) Vyskúšam :)
vanilka111
ja by som skôr nahradila oreo kakaovými bebe keksami,a pridala trochu mletej škorice. škoda práce a peňazí za oreo,a tolko plnky,aby niečo zachránila v torte,tam zase nie je. podľa mňa je okolo oreo keksov len veľa kriku pre nič a sú drahšie pre veľkú reklamu. také disco keksíky sú oveľa chutnejšie..
1x anynjo
veve
@simushkka Ja do týchto koláčov rada používam práve mascarpone, kvôli neutrálnej chuti, tvaroh by tu podľa mňa prebil bielu čokoládu.
@vanilka111 Cheesecake sa dá robiť v rôznych obmenách a vždy je chutný :-) Ja som schválne chcela použiť práve tieto keksy, pretože iné nemajú takú tmavú čiernu farbu, s bielou plnkou to vyzeralo krásne.
nerya
No ja som asi mala veľkú formu :D lebo ten spodok bol tenučký, sotva som ho tam rozotrela a cesto tiež nebolo moc vysoké, ale bol výborný!! Ďakujem za skvelý recept :)
sovka62
Tvaroh či mascarpone? Aj ja som riešila túto dilemu, kým som neobjavila jogurtový "syr". Spravím hustý domáci jogurt z dvoch litrov mlieka. Hotový vložím do plátenej utierky, zavesím a nechám odtiecť do druhého dňa. Výsledkom je výborný hustý syr, ktorý používam namiesto mascarpone, ale napr. aj na nátierku s cibuľkou a červenou paprikou, Je výborná a na chlieb sa dá natrieť okamžite po vybraní z chladničky. Z tých dvoch litrov je 700 - 750 g "syra", takže jedna dávka stačí na cheescake i na nátierku.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia