Orechový koláč
Orechový koláč

Orechový závin fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. decembra 2017
Orechový závin (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi chutný orechový závin z kysnutého cesta :-)

80 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
100 g
100 g
1 ks
2 PL
cca 2,5 dl
30 g čerstvé
0,5 KL
Plnka:
500 g mleté
podľa chuti
2 bal
1 KL
z 1/2 citróna
3 dl
100 g
Na potretie:
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, cukor, sol a premiešame lyžicou. Potom pridáme dopoly spustené maslo, vajce, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 30 g droždie. Tých zvyšných 0,5 dl mlieka pridáme podla potreby pri vypracúvaní. Má nám vzniknúť polomäkké, trocha lepivé cesto. Cesto ešte pomocou trošky múky párkrát vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplé miesto cca 1 hodinu kysnúť.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne si pripravíme plnku. Do jedného hrnca dáme zovreť 3 dl mlieka a 100 g masla. Ked sa už mlieko začalo variť, pridáme orechy, 1 kl škoricu a nastrúhanú kôru z pol citróna. Premiešame a spolu pár minút povaríme, aby orechy napučali. Ked už viac nehustne, pridáme cukor podla chuti a aj s tým zo 5 minút podusíme. Nakoniec necháme plnku vychladnúť.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked cesto nakyslo, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 časti. Obe časti len zlahka sformujeme do bochníka. Bochník vyválkame na hrúbku 5-6 mm a natrieme plnkou. Treba si ju presne rozdeliť. Cesto stočíme do závinu a dáme na plech s papierom. Záviny necháme zakryté utierkou ešte 25-30 minút podkysnúť.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked záviny podkysli ich natrieme žltkom, ktoré sme len zlahka premiešali s olejom. Po natretí, vidličkou urobíme na vrchu závinu pásikavý vzor a ihlou urobíme do závinu zopar dierok, treba závin celkom až na spodok prepichnúť. Nakoniec som závin takou "lopatkou na halušky" pozakrajovala. Zakaždým som ju namočila do oleja a stlačením závin prekrojila až na spodok. Záviny dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Po 20-ich minútach položíme na koláč alobal a takto dopečieme ešte 15 minút. Dokopy sa pečie 35 minút. Ale radšej si to sledujte a ak treba, predlžte čas o 5 minút. Po 20-ich minutách je závin už zlatistý, preto sa dopeká s alobalom na vrchu.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Horúci závin potrieme kúskom masla a necháme vychladnúť. Závin môžte rozlámať, ale aj pekne nakrájať :-)

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prajem dobrú chuť :-)

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

luwinka
Krásny závin si upiekla . Chcem sa spýtať skadiaľ máš to rezátko ?, je tam kúsok ho vidieť v bode 4 a obrázok č. 4 . ďakujem.
haji
Ořechový závin dělala moje babička i maminka. Tvé ořechové záviny jsou kouzelné! Fotopostup jako když bičem mrská, fota jako ze žurnálu. Krásný recept, šikovné ruky! Děkuji za receptík. Někam se schovám a počkám až dodupká @Zolik , moja druhá trúbová polovička.
cesminaz
@Luwinka je to rezátko,sekátko,alebo lopatka :-) či ako sa to vlastne volá,ako som už spomínala "z halušiek/z nokedlí" :-) Toto je už poriadne staré,bolo este mojej mami.Má už zo 30 rokov :-) @Haji zlatá,dakujem pekne za tvoj milý komentík :-) potešil ako vždy.
mitzy
Jéj, ty si ale šibalka :) vyzerá super a len tak vábi!
aktakretep
Krásne záviny, už som piekla niekoľko krát podľa Tvojich receptov a nikdy nesklamali. Si nevyčerpateľná studnica výborných kysnutých koláčov. Kde berieš toľko nápadov a inšpirácii? Nemám toľko orechov aby som skúsila orechový závin, tak použijem mak. ďakujem za ďalší krásny recept.
monty469
V kysnutych kolacoch si neprekonatelna :-) Ako vzdy napecene na 1*
motyka
Skutočne. V kysnutých koláčoch nemáš konkurenciu. Ďakujem, že si ma aj mňa priučila práci s kysnutým cestom. Už aj moje sú väčšinou super. Ale od Tvojej šikovnosti mám ešte ďaleko. Hlavne buď zdravá.Prajem pekný deň.
marienka44
aj ja by som dala dvojaké plnky, lebo tolko orechov na jeden koláč je podľa mna luxus. ukladám do kk, tvoje recepty sú na nezaplatenie.
marienka44
Ešte otázočka: musí sa ten závin pred pečením poprekrajovať? aký to má význam? Mne sa páči taký vzorkový bez pokrájania.
luda4
Tvoje kysnuté záviny sú mňam- hneď by som si dala.
havino
neúrekom, také pekné sú, nech padnú na úžitok, vyzerajú úžasne, aj ja budem mať čoskoro, bratislavské, na sviatky musia byť, orechové, makové
cesminaz
Milá @Motyka dakujem krásne za tvoje slová :-) a neboj sa "prax" robí majstra,treba príst len dotoho :-) Prajem aj ja tebe vela zdravia a príjemné pečenie! @Izabelka @Olinecka @Luda4 @Havino dakujem vám za nahliadnutie a milé komentíky! Som rada,ze sa vám záviny páčia.
cesminaz
@Marienka44 (8.12.2017 20:10)

:-) ..tak luxus by som to nenazvala,lebo sú to 2 záviny a zato nech sa tá plnka dá aj cítit :-) Ale kto chce,ten si pravdaže môže spravit dvojaké plnky.U nás boli oba orechové.A čo sa týka toho "krájania" ,to sa nemusí,kludne to vynechaj.Je síce pravda,že takto sa dostane do vnútra závinu teplo rýchlejšie a aj viac vzduchu,ale môzes to aj vynechat a spraviť klasicky.No možno sa ti ten čas pečenia troška predlži,takze si to sleduj :-) No a v druhom rade sa mi to aj páči a občas zvyknem pre zmenu takto závin,alebo börek pozakrajovať :-) Pekný den všetkým!
kristinamia
Prave som ho dopiekla, je FANTASTICKÝ, uplne úžasný, akurat ma mrzí, ze mi praskol a časť plnky,, vytiekla". Skoda, ale na chuti mu to neubralo.


cesminaz
@Kristinamia (10.2.2019 14:52)

Máš ho fakt lákavý,teraz by som si kúsok veru dala ;-) Som rada,ze si s receptom spokojná a ze koláč chutil.Vdaka za odozvu s fotkou :-)
dollynka
Včera som objavila tento recept a aj vyskúšala....manžel sa vyjadril,že lepší závin ešte nejedol...ďakujem za skvelý recept a ako som postupne začala študovať vaše recepty isto vyskúšam všeličo od vás....vďaka vám som sa sem aj dokonca registrovala :-D držím palce a teším sa na vaše ďalšie recepty....
cesminaz
@dollynka (23.1.2020 09:35)

Ahoj :-) To je fakt milé, som rada že koláč chutil.Teším sa tvojej odozve a aj takej pochvale :-) Som rada,že ta zaujali aj iné moje recepty a budem rada ak niektoré vyskúšaš. Ak chceš, tak kukni aj na môj nedávno založený Blog  cesminazuenal.blogspot.com/?m=1...
Nájdeš tam niekolko tunajších,ale aj mnoho mojích nových receptov a inšpirácií :-) Možno ta niektorý tiež zaujme. Pekný den prajem :-)
suedracica
Dnes som skúšala Váš recept. Závin je výborný, troška som po zmenila, niektoré ingrediencie. Pridala som špaldovú celozrnnú hl. múku. 200 g, do cesta nahradila trstinový cukor 50 g. Do plnky som nepridala maslo, ale mala som doma šľahač. smotanu + asi o cca 1dc viac mlieka. ?. Piekla som na 190 stupňoch nezakryté cca 20 minút. ?


lubkabubkabambulka
Prave teraz o 1:30 ochutnaný... Nemohla som pre vôňu vydržať do rána. Je GE-NI-ÁL-NY!
Odteraz už iný nepečiem. Neváhajte, niet lepšieho. Mňam,mňam, mňam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia