Gaštanová torta
Orechovo-gaštanová torta s mascarpone (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Táto vynikajúca torta si ma ihneď získala svojou skutočne orechovou chuťou a jemným gaštanovým krémom. Naozajstný pôžitok. *
Torta je šťavnatá, nie je presladená ani ťažká a kto má rad orechy, príde si na svoje. Prvýkrát som tortu ochutnala
na narodeninovej oslave a odvtedy je u nás doma jedna z najobľúbenejších.
10-12 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom do peny (množstvo cukru môžete regulovať podľa chuti). Pridáme sekané orechy (nie mleté, tak lepšie vynikne chuť orechov), strúhanku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme do tortovej formy (moja je priemerom 26 cm, spodok formy som vystlala papierom na pečenie, boky zľahka vymastila olejom a posypala hrubou múkou), vyrovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 35-40 min (vyskúšame špajdľou). Upečené necháme vychladnúť.
- Pripravíme si plnku. Rozmrazené gaštanové pyré premiešame so smotanou na šľahanie. Mascarpone trochu prešľaháme, pridáme gaštanovo-šľahačkovú zmes a spolu vyšľaháme na hustý krém. Žiadny ďalší cukor som do plnky nepridávala. Krém zatiaľ môžeme odložiť do chladničky.
- Vychladnutý korpus rozkrojíme na dva diely. Aby vrch torty bol rovný, ja korpus vždy prevrátim spodnou stranou navrch. Pod korpus dookola dávam prúžky z papiera na pečenie, aby som pri zdobení nezašpinila tanier a potom ich ľahko spod torty odstránim, tak tortu nemusím potom premiestňovať. Jeden diel korpusu natriem džemom, potom vrstvou krému. Ak je džem veľmi hustý, tak ho zriedim trochou horúcej vody.
- Prikryjem druhým dielom a opäť natriem džemom a krémom. Boky som natrela zvyšným krémom a ešte som nechala aj na zdobenie vrchu torty. Potom som boky obsypala sekanými orechmi a vrch hoblinami čokolády a ozdobila krémom. Spod torty som odstránila papier na pečenie a dala tortu ešte schladiť do chladničky.
- Na vrch som poukladala maliny. Veru bola super. Dobrú chuť.