Orechové koláče

Orechovo-čokoládové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fantastické koláče, jedny z najlepších čo som kedy piekla :-)

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme múku, cukor, soľ a premiešame lyžicou. Potom pridáme olej, bielky, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z 3 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Zvyšných 1,5-1,75 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Záleží aj od múky koľko tekutiny vsaje. Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Nakoniec ho pomocou trochy múky krátko premiesime do bochníka a poprášime vrch trochou múky. Zakryjeme a necháme cca 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.
  2. Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Odvážime si 200 g orechov, ktoré pomelieme. Ďalej si do jednej misky dáme 2 dl práškového a 2 dl kryštálového cukru, 3 PL kakaa a vanilkový cukor. To všetko aj spolu s orechami potom premiešame. A napokon si ešte pripravíme 82 %-né maslo, budeme potrebovať cca 1/2. Táto plnka je chuťovo fantastická, ako čokoláda :-) A preto volám tieto koláče čokoládové ;-P
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky ( cca 22-23 ks). Každý jeden kúsok ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky nenecháme podkysnút, ale hneď s nimi pracujeme ďalej.
  4. Bochníček rozťapkáme, najprv dáme kúsok masla a potom aspoň 2 PL plnky, nech je dobre kopcom :-) Potom bochníček uzavrieme ako buchtu a uzavretou časťou nadol ukladáme na plech s papierom. Potrieme vrch žĺtkom, ktoré sme vymiešali s pár kvapkami vody a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 20 minút.
  5. Už upečené koláče ;-) Síce mi 2 praskli, ale to im na chuti neubralo. Syn si tie prasknuté hneď aj vypýtal, vraj tie vyzerajú najchutnejšie :-)) Piekli sa mi 20 minút, ale treba si to radšej sledovať. Vrch im netreba natierať ničím, sú mäkučké.
  6. Už som piekla veľa koláčov, ale tieto sú jedny z tých NAJ :-) Cesto ľahučké a mäkké, no a plnka je fantasticky chutná a šťavnatá/vláčna a je jej naozaj bohato v každom koláči :-) Výborné sú aj na druhý deň,ak zostanú :-) Naozaj tieto koláče vrelo odporúčam. Nech Vám chutia ;-P