Orechové štangličky (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Tento recept mám zdedený po maminke, má snáď viac ako 60 rokov. Orechové štangličky museli byť každé vianoce z dvoch dávok a veru niekedy sa piekli aj druhýkrát k silvestru, tak išli na odbyt.

50 ks
porcií
30 minút
príprava
8-10 minút
na 140 °C

Postup

  1. Pripravíme sa všetky ingrediencie.
  2. Orechy zomelieme a práškový cukor preosejeme a tieto dve suroviny dobre zmiešame. Pridáme do jamky bielky a kôru z 1/2 citróna. Vypracujeme cesto, ak by sa lepilo tak dosku posýpame práškovým cukrom, nikdy nie múkou, lebo cesto je len z orechov a cukru. Dáme ho na 1/2 hodinu odpočinúť do chladu.
  3. Kým cesto oddychuje si vymiešame cukrovú polevu, ktorá musí byť úplne hladká.
  4. Cesto si rozdelíme na tri časti, z každej vytvarujeme obdlžníkové bochníky. Bochník rozvaľkáme na pocukrovanej doske na hrúbku 0.5 cm a šírku cca 10-12 cm /ako dlhé chceme štangličky/.Ak je trošku krivé nevadí zarovnáme si ho radielkom, aby tyčinky boli úhľadné. Na cesto nanesieme 1/3 cukrovej polevy tak, aby siahala pekne až po okraje. Potom radielkom na pirohy krájame štangličky o š. cca 2 cm. Radielko si po pár krájaniach umývame, aby sa nám lepšie krájalo. Pri vaľkaní aj valček pováľať v práškovom cukre, aby sa cesto naň nelepilo. Širším nožíkom podvážime štangličky a opatrne preložíme na plech /vzdial. od seba cca 2 cm/.
  5. Pečieme skôr sušíme pri 140 st.C /podľa typu rúry/ zhruba 8-10 minút. Každá si svoju rúru pozná, ale treba ich sledovať, lebo ľahko zhoria,majú zostať pekné biele. Ja ich pečiem na papieri. Potom ich necháme úplne vychladnúť, lebo by sa nám deformovali. No a to je výsledok.
  6. Po vychladnutí uložíme do plechovej dózy, ktorú vystelieme alobalom a prechovávame v chladnej špajzi. Stačí ich upiecť 8-10 dní vopred, čiže je najvyšší čas. Dobrú chuť!