Orechové rezy so žĺtkovou polevou

Orechové rezy so žĺtkovou polevou
Foto: usacek
usacekUsacek, recept pridal: 23. októbra 2009 11:01Ďalšie jeho recepty

Tento koláč je legenda, ktorú zrejme poznáte pod názvom "žĺtkové rezy". Pre mňa je absolútnou jednotkou a preto ho sem musím dať stoj čo stoj ;)

Suroviny

8
porcií
30
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Rastlinný tuk dôkladne rozmiešame s 200g práškového cukru a polovicou balíčka vanilkového cukru.

2

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, primiešame do neho 10g (kopcovitá PL) práškového cukru. Striedavo pridávame do tuku s vyšľahaným cukrom bielkovú zmes, pomleté orechy a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Už premiešavame len zľahka, aby bielková zmes úplne "nepadla".

3

Cesto rozotrieme na vymastený a hladkou múkou vysypaný plech - výška cesta by mala byť cca jeden a pol cm. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 200°C na približne 30 minút - kontrolujte!

4

Zatiaľ si z piatich žĺtkov, 200g práškového cukru a pol balíčka vanilkového cukru pripravíme polevu. Treba poriadne miešať, aby zmes chytila takmer "penovú" konzistenciu.

5

No a po vybratí koláča z rúry, ešte na horúci vylejeme žĺtkovú zmes. Počkáme, kým úplne koláč vychladne úplne vychladne, až potom pomaly a opatrne krájame, aby sa poleva nepopraskala. A je to! Podľa chuti môžete ešte nezatuhnutú polevu posypať vlašskými orechmi. Koláč sa tradične krája na malé kúsky, ale ako dezert môžete pokojne aj na väčšie.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • pisot, 2. apríla 2010 o 17:19
    Tieto rezy lubim a som rada,že som tento recept našla:-)))))),idem ich piecť.


  • 3sandra3, 21. novembra 2010 o 22:14
    krásne a určite chutné...


  • laikpro, 19. októbra 2013 o 23:27
    Nenormalne sladke...odoberte cukor napolovicu aspon z cesta. Tato davka staci iba na maly plech...odporucam jedno vajce naviac.


  • jozka2, 22. januára 2014 o 22:36
    pri 200 stup.30 min.nemas tam chybu?tak dlho sa pecu kys.kolace .Ja ten kolac mam a pecie sa pri 180 asi 25-30 min./ podla rury/,do zltkov davam stavu asi z pol.citrona podla chute,nie je potom ta plnka taka sladka.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 5/2015: Fašiangy 2 Fašiangy 2
Časopis Varecha v piatok 30. januára v denníku Pravda.


TOPlist