Orechové rezy so žĺtkovou polevou

Orechové rezy so žĺtkovou polevou
Foto: usacek
usacekUsacek, 36 ročná žena, Bratislava, recept pridala: 23. októbra 2009 11:01Ďalšie jej recepty

Tento koláč je legenda, ktorú zrejme poznáte pod názvom "žĺtkové rezy". Pre mňa je absolútnou jednotkou a preto ho sem musím dať stoj čo stoj ;)

Suroviny

8
porcií
30
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Rastlinný tuk dôkladne rozmiešame s 200g práškového cukru a polovicou balíčka vanilkového cukru.

2

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, primiešame do neho 10g (kopcovitá PL) práškového cukru. Striedavo pridávame do tuku s vyšľahaným cukrom bielkovú zmes, pomleté orechy a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Už premiešavame len zľahka, aby bielková zmes úplne "nepadla".

3

Cesto rozotrieme na vymastený a hladkou múkou vysypaný plech - výška cesta by mala byť cca jeden a pol cm. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 200°C na približne 30 minút - kontrolujte!

4

Zatiaľ si z piatich žĺtkov, 200g práškového cukru a pol balíčka vanilkového cukru pripravíme polevu. Treba poriadne miešať, aby zmes chytila takmer "penovú" konzistenciu.

5

No a po vybratí koláča z rúry, ešte na horúci vylejeme žĺtkovú zmes. Počkáme, kým úplne koláč vychladne úplne vychladne, až potom pomaly a opatrne krájame, aby sa poleva nepopraskala. A je to! Podľa chuti môžete ešte nezatuhnutú polevu posypať vlašskými orechmi. Koláč sa tradične krája na malé kúsky, ale ako dezert môžete pokojne aj na väčšie.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • pisot, 2. apríla 2010 o 17:19
    Tieto rezy lubim a som rada,že som tento recept našla:-)))))),idem ich piecť.


  • 3sandra3, 21. novembra 2010 o 22:14
    krásne a určite chutné...


  • laikpro, 19. októbra 2013 o 23:27
    Nenormalne sladke...odoberte cukor napolovicu aspon z cesta. Tato davka staci iba na maly plech...odporucam jedno vajce naviac.


  • jozka2, 22. januára 2014 o 22:36
    pri 200 stup.30 min.nemas tam chybu?tak dlho sa pecu kys.kolace .Ja ten kolac mam a pecie sa pri 180 asi 25-30 min./ podla rury/,do zltkov davam stavu asi z pol.citrona podla chute,nie je potom ta plnka taka sladka.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Červená grilovačka
Grilovanie (vraj) umožňuje šetrnejšiu prípravu potravín ako klasické vyprážanie alebo pečenie.

Šéfkuchár Oldřich Sahajdák: Chceme mať reštauráciu plnú spokojných ľudí
Pražská reštaurácia La Degustation Bohême Bourgeoise, v ktorej je šéfkuchárom a spolumajiteľom Oldřich Sahajdák, získala Michelinovu hviezdu prvý krát v roku 2012 a od tej doby si prestížne ocenenie každý rok obhájila.

Degustačný šalátik
Počiatkom leta bola v Bratislave opäť vínna slávnosť. V interhoteli na Tehelnom poli sa uskutočnil 14. ročník Trunkfestu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 31/2015: Letné dezerty Letné dezerty
Časopis Varecha v piatok 31. júla v denníku Pravda.


TOPlist