Orechové rezy so žĺtkovou polevou

Orechové rezy so žĺtkovou polevou
Foto: usacek
usacekUsacek, recept pridal: 23. októbra 2009 11:01Ďalšie jeho recepty

Tento koláč je legenda, ktorú zrejme poznáte pod názvom "žĺtkové rezy". Pre mňa je absolútnou jednotkou a preto ho sem musím dať stoj čo stoj ;)

Suroviny

8
porcií
30
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

Rastlinný tuk dôkladne rozmiešame s 200g práškového cukru a polovicou balíčka vanilkového cukru.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, primiešame do neho 10g (kopcovitá PL) práškového cukru. Striedavo pridávame do tuku s vyšľahaným cukrom bielkovú zmes, pomleté orechy a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Už premiešavame len zľahka, aby bielková zmes úplne "nepadla".

Cesto rozotrieme na vymastený a hladkou múkou vysypaný plech - výška cesta by mala byť cca jeden a pol cm. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 200°C na približne 30 minút - kontrolujte!

Zatiaľ si z piatich žĺtkov, 200g práškového cukru a pol balíčka vanilkového cukru pripravíme polevu. Treba poriadne miešať, aby zmes chytila takmer "penovú" konzistenciu.

No a po vybratí koláča z rúry, ešte na horúci vylejeme žĺtkovú zmes. Počkáme, kým úplne koláč vychladne úplne vychladne, až potom pomaly a opatrne krájame, aby sa poleva nepopraskala. A je to! Podľa chuti môžete ešte nezatuhnutú polevu posypať vlašskými orechmi. Koláč sa tradične krája na malé kúsky, ale ako dezert môžete pokojne aj na väčšie.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

4 komentáre k receptu
  • pisot, 2. apríla 2010 o 17:19
    Tieto rezy lubim a som rada,že som tento recept našla:-)))))),idem ich piecť.


  • 3sandra3, 21. novembra 2010 o 22:14
    krásne a určite chutné...


  • laikpro, 19. októbra 2013 o 23:27
    Nenormalne sladke...odoberte cukor napolovicu aspon z cesta. Tato davka staci iba na maly plech...odporucam jedno vajce naviac.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 1 komentárov)
  • jozka2, 22. januára 2014 o 22:36
    pri 200 stup.30 min.nemas tam chybu?tak dlho sa pecu kys.kolace .Ja ten kolac mam a pecie sa pri 180 asi 25-30 min./ podla rury/,do zltkov davam stavu asi z pol.citrona podla chute,nie je potom ta plnka taka sladka.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Bulharsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Alex37 píše o bulharskej Veľkej noci.

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist