Orechové a makové buchtičky z rádia fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 11. septembra 2015

Mňa osobne napadlo pri ich ochutnaní, že som bola dnes v správny čas na správnom mieste. Recept na prípravu týchto skvelých koláčikov som počula Zobraziť celý popisMňa osobne napadlo pri ich ochutnaní, že som bola dnes v správny čas na správnom mieste. Recept na prípravu týchto skvelých koláčikov som počula počas jazdy autom. Nechcem triafať vedľa pri ich pomenovaní, marí sa mi, že spomínali beľuše. Hádam ich niekto spozná a správne nazve. Vopred ďakujem.

20
porcií
20+40 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
30 dkg
2 PL
štipka
1 ČL
1 ČL
1/2 ks sušené
podľa potreby vlažná
Ďalšie suroviny:
 na potretie panvice
 na ootretie panvice
 mletý
 roztopené
 na namáčanie
 mleté




Postup

  1. 1

    V rádiu bol uvedený recept z kila múky a celej kocky droždia. Robila som malú dávku, tak som si urobila kysnuté cesto podľa seba, urobte si, ak máte svoj zaručený recept, podľa neho. Všetky suroviny z rozpisu na cesto som zmiešala a dobre premiesila veľkou lyžicou. Má byť skôr redšie ako tuhé, vodu dajte podľa toho.

    Orechové a makové buchtičky z rádia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď cesto zdvojnásobí svoj objem (asi za 40 minút), premieste ho na pomúčenej podložke a vyvaľkajte na hrúbku asi pol centimetra. Celý recept je odomňa improvizácia, nepočula som ho totiž presne, ale hlavné kroky som si zapamätala a výsledok sa vydaril. Jedná sa mi skôr o nezvyčajný spôsob prípravy, s ktorým som sa doteraz ešte nestretla a preto som ho chcela vyskúšať.

    Orechové a makové buchtičky z rádia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkané cesto som nechala podkysnúť, zatiaľ som pripravila všetko ostatné: pomlela orechy a mak, premiešala s práškovým cukrom, roztopila som asi 80g masla a naliala vodu do ďalšej potrebnej misky. Pripravila som tiež veľkú panvicu na opekanie koláčikov.

    Orechové a makové buchtičky z rádia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som vykrajovala väčšou okrúhlou pagáčikovou formičkou. Odkrojky som opiekla naposledy.

    Orechové a makové buchtičky z rádia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Horúcu panvicu som potrela zmesou masla a oleja a koláčiky som opekala na strednom ohni. Ony hneď poskočili, preto je potrebné odsledovať teplotu, aby sa rýchlo nespálili a prepiekli sa aj vnútri. Keď boli červené, otočila som ich.

    Orechové a makové buchtičky z rádia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hneď po vybratí z panvice ich treba namočiť v miske s vodou, potom v masle a nakoniec majú skončiť buď v makovej alebo orechovej posýpke. Pri vložení do vody okamžite spľasli, potom sa napili masla a obalili sa v posýpke. Musela som šikovne robiť, aby som to stíhala. A ani iného fotografa som nemala poruke.

    Orechové a makové buchtičky z rádia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odporúčam namáčať ich po jednom, aby sa pekne napili, pretože keď sa nakopili, už sa neobalili tak dôkladne. Alebo potom opekať na malej panvici, aby ste mali dosť času na manipuláciu v rámci namáčania. Už som bola veľmi zvedavá, ako len môžu chutiť takto zaujímavo pripravené koláčiky. Na moje veľké prekvapenie, musím napísať, že som lepšie koláčiky asi nejedla. Čerstvé sú najlepšie, hneď ako sa obalia. Ak ich poznáte, iste mi dáte za pravdu. A ak nie, tak si ich urobte a uvidíte;-) vládala som zjesť tieto štyri na tanieri, sú naozaj sýte.

    Orechové a makové buchtičky z rádia (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terinka55
Veľmi zaujímavé a vyzerajú fantasticky. Nesklamala si - ako vždy :-)
luss44
zaujímavé, ale prečo to namáčanie do vody? Aby sa na prvý šup nenapili priveľa masla? Každopádne vyzerajú chutne, ochutnala by som.
hanka56
u nás se pečou v troubě, hned se spaří vařící vodou, přidá se ( trochu naředěné )švestkové povidla, pomletý mak a cukr dle chuti . Vše se opatrně promíchá a jmenují se Pecivále ( paří se proto, aby se lépe přilepil mak a povidla :-)
neposed
ranajsia kava je hotova a velmi si pyta Tvoje kolaciky. Samej jej je smutno...
jozka2
Kukuc,vyborny recept.Misi to byt velmi chutne,ty si sikulka na slovo vzata.
izabella929
@kukulienka71 , vyzerá to dobre, takto zabalené robievam iné koláče...prudko jedlé...) @jozka , teraz si ma poriadne rozosmiala..už som si bola istá, že pochádzaš od Málinca/okr.Lučenec/ tam rozprávajú takým čudným nárečím a toto slovo som tam počula..prepáč, ale nie že sa urazíš..)
smejkad
A ja som myslela, že to aj inde sa tak hovorí :-)
Ale tam som to najviac počula. To je pravda, misím ísť na padláš a tak :-)
paeva
mňa by zaujímalo, akou vodou si ich poliala. hanka píše že horúcou ich zaparuje. ale už nemáča v masle. určite idem vyskúšať, orechy mám, makovú zásobu som si dokúpila. palec hore.
janger
Vyzeraju fantasticky! Dala by som si veru! Nie je to nieco podobne, ako sa robia tzv. pupaky na Vianoce? Aj to sa tusim zabara vodou a potom sa to omakuje....Ale mozno sa mylim...
hanka56
@janger to ty moje se podobají na ty vaše ( bobálky )
Vyzkouším i ty od Kukulienky :-)
havino
to čo si začula v rádiu? ja prvý raz počujem a už aj vidím :-) ten makový by som schmatla hned z taniera aj teraz :-) zaujímavé, aká chuť, porovnaj, ak sa dá, ako parená buchta predtým opečená, či ako @janger píše, ako bobálky namočené v mlieku? ved dobre, budem musieť vyskúšať, len nech nás je viac, nie len ja a diabetik , výborne vyzerajú
ubka
@kukulienka71 , poznám,u nás sa volajú obárané dolky.Kedysi sa piekli na platni klasického sporáka na drevo,teraz,tak ako Ty,na suchej panvici.Ukladajú sa do misy, do utierky a podľa potreby vybrať x ks,obariť vriacim mliekom,zakryť kým sa nabobtnajú,osliznú,omastit hoc aj mastou,zatriasť misou a posypat makom spolu s cukrom.Netreba sa ponáhľať,vždy sa obarili čerstvé:-) je dobré,že si si recept zapamätala a podelila si sa s nami,veľa krát sa na niektoré " pozabudne" ja ďakujem za pripomenutie:-)
sovka62
Tú reláciu v rozhlase som zachytila aj ja. Recept poznám od svokry, hovorila im "dolky" a to čo sme dolkami nazývali my doma, boli u nej "lívané dolky." Piekla ich na suchej platni sporáka na drevo, obarila vriacou vodou, naskladala do misy, priala rozpustené maslo, osypala makom, či orechmi a misou potriasala kým neboli riadne obalené. A robila ich oveľa menšie, ako sú na úvodnom brázku, asi tak päť centimetrov. Nikdy som ich nerobila, ale asi skúsim.....
kukulienka71
Jéj, to som rada, že si niektorí pamätáte niečo veľmi podobné ak aj nie úplne rovnaké ako moje:-) Ďakujem za všetky komentáre, @hanka56 , už budem vedieť, čo sú peciválky:-) csovka62, hľadala som včera v aechíve RTVS ale práve dotyčnú reláciu som nenala, aspoň ty si ju počula a tvoja svokra dokonca robila také tie ozajstné, ani neviem, o akom regióne hovorili, ale na viacerých miestach ako vidím, je to dávno pekávané tak či onak, zabarené, omastené, obalené. ja som použila vodu, aká mi tečie z vodovodu, vlažnú. To sa mi páči, že podľa potreby sa to potom môže obárať a obaliť, sovka62, budú vždy čerstvé. Chuť neviem prirovnať naozaj k ničomu, musíte si vyskúšať, s ničím podobným som sa nestretla, bobálky sú možno najbližšie k tomu. Hlavne, že to je rýchle, nie veľmi pracné a veľmi chutné.
zuzanka1367
Toto bude stáť za odskúšanie, dobre že si Ty rádio cestou počúvala, nepoznám, rada sa s nimi zoznámim :)
junior
Recept by možno aj bol dobrý, len nechápem, prečo nejaká KUKULIENKA má v profile takú odpornú SOVU
junior
Sovu s tak hnusne vytreštenými okáľmi.....
sovka62
@junior , že by preto, lebo sovy sú okrem múdrosti aj krásne? Pozri si ich niekedy na živo, budeš prekvapený, aké sú rôzne, od maličkých až po výra skalného. Taká rozmanitosť sa vo zvieracej ríši veľmi nevidí, porovnaj s jeleňmi, srncami, zajacmi.....
Mne sa Kukulienkina sovička páči!
maskrtnicek22
poznám, u nás síce dolky, ale to nič nemení na tom, že si pridala veľmi pekný recept 5*čkový!
kukulienka71
@zuzanka1367 , ak vyskúšaš, daj vedieť, prosím. Ďakujem.
@junior , sovy sú moje najmilšie vtáky. Pozri si nejaké video s nimi a možno pochopíš. Ale ak nie, nevadí. Nič si z toho robiť nebudem;-)
@smejkad , @sovka62 , ďakujem :-). Pozorovať zvieraciu ríšu je veľmi zaujímavé a fascinujúce. Niekto je na psov, niekto na mačky, ja som na sovy;-)
@ma škrtníček22, ďakujem za hodnotenie.
veronikkka
krásny recept, stará chutná osvedčená klasika, ktorá nesklame. 5*
TS
kukulienka71
Dnes som piekla polovicu v rúre, a polovicu na panvici, namáčala v horúcom mlieku a následne v roztopenej masti a mletých orechoch s cukrom. Vynikajúce! Dala som aj do mrazu. V prípade, že dostaneme na ne chuť, budú to skvelé raňajky.


kukulienka71
Pozná niekto Brhlovské podlievané buchty? Sú podobné týmto dolkám, ale väčšie a plnené slivkovým lekvárom. Predávali ich aj v BA a nedávno dostali európsku značku kvality, uchádzajú sa o patent na Úrade priemyselného vlastníctva...