Orechová torta ZBLANT, alebo rodinný rcp, zdedený po praslici (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nádherné spomienky na detstvo. Všetky oslavy narodenín, menín, sviatky, či uctenie návštevy, si nedokážem predstaviť bez tohoto slávneho šperku mojich predkov po praslici; rcp si moja mamka pribalila do výbavy. Generácie ho vylepšovali a aj ja som doň pridal svoje chute. Žiaľ, mamke som ju už nestihol upiecť, aj keď za jej krátky pobyt na tomto svete, som jej pomáhal, aspoň miešať. Moje krajšie JA trpí osteoartritídou a tak aj pečenie ostalo na mňa. Ale nesťažujem sa, robím to zo srdca rád!

16
porcií
77 minút
príprava
21 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. u mňa začína hneď ráno (ešte v nočnom úbore a s „kapravými“ očami), keď z chladničky vyberiem 6 vajíčok, 200 g pokrájaného masla a 160 g PHM (polohrubej múky), ktoré tak na dve hodinky nechám „nadýchať sa kuchyňského ozónu“! Až potom nasleduje ranná hygiena, oblečenie sa, príprava raňajok, vlastné raňajky a vychystanie mojej najsamkrajšejšej ½ do práce. Doma je ticho, kľud a mier, nikto široko- ďaleko, kto by ma kontroloval, opravoval, dirigoval a inak „seký (í ?) roval“ a "podžuboval", alebo prekážal mi v mojich aktivitách. Velím si sám, načisto samučičký sám! Pripravím si zostavu pre „korpus“ (v plastovom sitku je PHM, štipka soli a prdop). Tentoraz použijem kombináciu mandlí a vlašských orechov (pôvodný rcp je iba s vlašskými), ale už som piekol aj s inými (lieskové, para, pistácie, makadámie v zmesi s vlašskými) – to už záleží iba na Vašej chuti a možnostiach.
  2. pripravím kuchyňský robot a zástup ingrediencií na „korpus“ v poradí, ako budú vstupovať do technologického postupu, t. j. 6 bielkov so štipkou sódy bicarbóny v pyrexovej miske robota, kryštálový cukor, žĺtka, PHM s prdop_om a štipkou soli, mlieko, ololej a 120 g strúhaných orechov (zvyšok je na obsýpanie hotového ZBLANT_u). Bol som nútený urobiť niekoľko zmien pri pečení cesta, pretože pracujem na cudzom ihrisku, kde naše – slovenské – ingrediencie ťažko „splašíte“! Zo 6 čistých vajíčkových bielkov (po vybratí z chladničky som ich nechal ~ 120´ na stole „ohriať sa“) a štipky sódy bicarbóny (Baking Soda) – som v pyrexovej miske pri max. otáčkach vyšľahal tuhý sneh, do ktorého – pri ½ otáčkach – som postupne pridával a „všľahával“ 180 g jemného kryštálového cukru, 6 žĺtkov, 160 g polohrubej preosiatej múky s „izbovou teplotou“, 1 M(mocca)L prdopu, štipku soli, 3 PL mlieka, 3 PL ololeja a na záver, pri ¼ otáčkach, 150 g zmesi mletých mandlí a vlašských orechov (tento technologický postup ma naučila pani Drahuška, manželka môjho diplomanta z roku 1980 Ing. Ladislava Šranka a mám ho dobre odskúšaný – ak robím roládu, olej nahradím horúcou vodou).
  3. na pečenie som použil dve okrúhle teflónové formy s Ø 250 mm, do ktorých som rovnomerne rozdelil tekuté cesto a upiekol ho v elektrickej rúre pri 180 oC (350 oF). Po 21` som pohľadom a špáradlom skontroloval hotový polotovar „korpusu“. Nebolo potrebné dopiekať. Nechal som ho vychladnúť.
  4. než sa „korpus“ upiekol pripravil som varenú časť krému (plnky) - 500 ml čerstvého mlieka, 2 PL masla, 1 PL vanilkového extraktu, 3 vrecúška vanilkového cukru, 48 g pistáciového pudingu v prášku a 5 zarovnaných PL detskej krupice uvariť a pri priebežnom miešaní vo „vodnom kúpeli“ nechať vychladnúť. Vymiešal maslovú časť krému – 200 g mäkkého masla a 200 g práškového cukru (pride čas aj na kakao).
  5. vychladnutú varenú časť krému som postupným pridávaním zmiešal s maslovou a 1 veľkou PL mandľového extraktu, do jednoliatej konzistencie.
  6. korpusy som rozrezal a získal tak štyri disky
  7. na disk č. 1 som rozotrel brusnicomalinočučoriedkový džem a 1/5 bieleho krému a prikryl ho diskom č. 2; s diskami č. 3 a č. 4 som postupoval rovnako.
  8. zostávajúce 3/5 krému som zmiešal s 2 PL holandského kakaa
  9. na spojené disky 1_2 som rozotrel brusnicomalinočučoriedkový džem a 1/3 kakaového krému a prikryl ho spojenými diskami č. 3_4
  10. druhú tretinu kakaového krému som rozotrel po obvode ZBLANT_u, čo robím najsamradšejšie, lebo týmto „zakamuflujem“ všetky nerovnosti a chybičky krásy, vzniklé v priebehu zostavovania ZBLANT_u, rodinného to pokladu zdedeného po praslici, čo vlastne je ZBur BLAšková Narodeninovská Torta. Treťoui tretinou kakaového krému som pokryl povrch ZBLANT_u
  11. obsypávanie obvodu ZBLANT_u strúhanou zmesou orechov chce už trošku skúseností a zručnosti, ale moje "útle medvedie labôčky" tento úkon zvládnu hravo.
  12. ozdobovanie povrchu ZBLANT_u mandľovými lupienkami je už síce zdĺhavý, ale zato samozrejmý akt.
  13. nuž a takto vyzerá dielo majstra, ZBLANT s dokončenou ozdobou. Patrím síce medzi prirodzene skromných vybraných jednotlivcov, ale zato rád pochválim aj sám seba
  14. na tanierikoch to potom vyzerá takto
  15. a keďže moje najsamkrajšejšie a najsamlepšejšie druhé JA oslavovalo VI/18-2012 svoje prekrásne narodeniny, tak som mu tento ZBLANT upiekol a venoval s kyticou a kryštálovou vázou od nás, z nášho ďalekého no nesmierne milovaného prekrásneho domova – zo SLOVENSKA! No što vam budu lyčyty – viete aká bola reakcia a odozva? Ty můj kvítku medový, to se nikdo nedoví ………. ! Servírovanie: bars fajne; podáváme ako rezy hr. 20 a > mm so šľahačkou ku káve, čaju, alebo „ľem tak“. Využitie možností kombinácie džemu s rôznymi druhmi ovocia sa vrelo odporúča.. Do cesta je možné, s rešpektovaním predpísanej gramáže, vmiešať kombináciu viacerých druhov orechov.