Orechová torta bez múky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Január je v našej rodine narodeninový. Rada pečiem torty a hlavne, stále skúšam niečo nové. Aj teraz som sa nedala po klasike - osvedčenom recepte, ale našla som niečo nové. Recept som si pred prípravou prečítala, suroviny upravila na malú formu o priemere 19 cm a až pri miešaní cesta mi došlo, že netreba žiadnu múku. Ostala som vyplašená, ale výsledok ma milo prekvapil.

20 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé som si dala vyhriať rúru na 180°C. V mixéri som si vymiešala žĺtka s cukrom do peny.
  2. Zvlášť som si vymiešala bielka do pevnej peny.
  3. Žĺtkovú penu som zmiešala ručne s orechmi a polovicou bielkovej peny. Pridala som kakao, zbytok bielkovej peny a domiešala.
  4. Podľa pôvodného receptu som formu vymastila maslom a vysypala mletými orechmi. Po upečení sa mi cesto od formy neoddelilo na všetkých miestach, preto odporúčam papier na pečenie aspoň na spodok formy a ten vytrieť a vysypať.
  5. Tortu som vložila do vyhriatej rúry a pri 180°C som piekla 30 minút. Pečenie je individuálne. 30 - 35 minút. Mám veľmi tmavú tortu ale to je z kakaa, ktorého som dala 1,5 veľkej lyžice po prepočítaní z pôvodného receptu. Aj chuťovo prebíjal orechy, preto odporúčam 0,5 - 1 lyžicu kakaa.
  6. Korpus som prekrojila na polovicu, natrela som ovocným rôsolom a naplnila krémom zo zlatého klasu s maslom a poukladala kolieska banánov a zas krém. Posypala mletou čokoládou a zakryla vrchným dielom korpusu.
  7. Vrch torty som potrela džemom, nechala schladiť na balkóne a zatiaľ som si pripravila čokoládovú polevu z dvoch mliečnych čokolád a kokosového oleja.
  8. Tortu som poliala čokoládovou polevou, nechala mierne schladiť a ozdobila som oblátkovými kvietkami a cukrovými srdiečkami. Torta putovala k synovej priateľke a pretože aj nám priniesol potom kúsok na ochutnanie, uznávam že bola skvelá aj bez múky, ktorej absencia ma na začiatku zaskočila.