Orechová torta bez múky (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Január je v našej rodine narodeninový. Rada pečiem torty a hlavne, stále skúšam niečo nové. Aj teraz som sa nedala po klasike - osvedčenom recepte, ale našla som niečo nové. Recept som si pred prípravou prečítala, suroviny upravila na malú formu o priemere 19 cm a až pri miešaní cesta mi došlo, že netreba žiadnu múku. Ostala som vyplašená, ale výsledok ma milo prekvapil.
20 minút príprava |
30-35 minút na 180 °C |
Postup
- Ako prvé som si dala vyhriať rúru na 180°C. V mixéri som si vymiešala žĺtka s cukrom do peny.
- Zvlášť som si vymiešala bielka do pevnej peny.
- Žĺtkovú penu som zmiešala ručne s orechmi a polovicou bielkovej peny. Pridala som kakao, zbytok bielkovej peny a domiešala.
- Podľa pôvodného receptu som formu vymastila maslom a vysypala mletými orechmi. Po upečení sa mi cesto od formy neoddelilo na všetkých miestach, preto odporúčam papier na pečenie aspoň na spodok formy a ten vytrieť a vysypať.
- Tortu som vložila do vyhriatej rúry a pri 180°C som piekla 30 minút. Pečenie je individuálne. 30 - 35 minút. Mám veľmi tmavú tortu ale to je z kakaa, ktorého som dala 1,5 veľkej lyžice po prepočítaní z pôvodného receptu. Aj chuťovo prebíjal orechy, preto odporúčam 0,5 - 1 lyžicu kakaa.
- Korpus som prekrojila na polovicu, natrela som ovocným rôsolom a naplnila krémom zo zlatého klasu s maslom a poukladala kolieska banánov a zas krém. Posypala mletou čokoládou a zakryla vrchným dielom korpusu.
- Vrch torty som potrela džemom, nechala schladiť na balkóne a zatiaľ som si pripravila čokoládovú polevu z dvoch mliečnych čokolád a kokosového oleja.
- Tortu som poliala čokoládovou polevou, nechala mierne schladiť a ozdobila som oblátkovými kvietkami a cukrovými srdiečkami. Torta putovala k synovej priateľke a pretože aj nám priniesol potom kúsok na ochutnanie, uznávam že bola skvelá aj bez múky, ktorej absencia ma na začiatku zaskočila.