Orechová torta bez múky fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 30. januára 2016
Orechová torta bez múky (fotorecept)
Foto: dvorka

Január je v našej rodine narodeninový. Rada pečiem torty a hlavne, stále skúšam niečo nové. Aj teraz som sa nedala po klasike - osvedčenom Zobraziť celý popisJanuár je v našej rodine narodeninový. Rada pečiem torty a hlavne, stále skúšam niečo nové. Aj teraz som sa nedala po klasike - osvedčenom recepte, ale našla som niečo nové. Recept som si pred prípravou prečítala, suroviny upravila na malú formu o priemere 19 cm a až pri miešaní cesta mi došlo, že netreba žiadnu múku. Ostala som vyplašená, ale výsledok ma milo prekvapil.

20 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
160 g
160 g strúhané
0,5 - 1 PL




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si dala vyhriať rúru na 180°C. V mixéri som si vymiešala žĺtka s cukrom do peny.

    Orechová torta bez múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvlášť som si vymiešala bielka do pevnej peny.

    Orechová torta bez múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žĺtkovú penu som zmiešala ručne s orechmi a polovicou bielkovej peny. Pridala som kakao, zbytok bielkovej peny a domiešala.

    Orechová torta bez múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podľa pôvodného receptu som formu vymastila maslom a vysypala mletými orechmi. Po upečení sa mi cesto od formy neoddelilo na všetkých miestach, preto odporúčam papier na pečenie aspoň na spodok formy a ten vytrieť a vysypať.

    Orechová torta bez múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tortu som vložila do vyhriatej rúry a pri 180°C som piekla 30 minút. Pečenie je individuálne. 30 - 35 minút. Mám veľmi tmavú tortu ale to je z kakaa, ktorého som dala 1,5 veľkej lyžice po prepočítaní z pôvodného receptu. Aj chuťovo prebíjal orechy, preto odporúčam 0,5 - 1 lyžicu kakaa.

    Orechová torta bez múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Korpus som prekrojila na polovicu, natrela som ovocným rôsolom a naplnila krémom zo zlatého klasu s maslom a poukladala kolieska banánov a zas krém. Posypala mletou čokoládou a zakryla vrchným dielom korpusu.

    Orechová torta bez múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch torty som potrela džemom, nechala schladiť na balkóne a zatiaľ som si pripravila čokoládovú polevu z dvoch mliečnych čokolád a kokosového oleja.

    Orechová torta bez múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tortu som poliala čokoládovou polevou, nechala mierne schladiť a ozdobila som oblátkovými kvietkami a cukrovými srdiečkami. Torta putovala k synovej priateľke a pretože aj nám priniesol potom kúsok na ochutnanie, uznávam že bola skvelá aj bez múky, ktorej absencia ma na začiatku zaskočila.

    Orechová torta bez múky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jack
Super.pekné zdobenie,v jednoduchosti je krása.také sa mi páčia.5*
afataga
mne by chutila bez plnky, len s polevou, orechove cesta su fajne
ewag
V našej rodine sa pečie orechová torta bez múky už niekoľko desaťročí, ale bez kakaa. Ja osobne ani inú tortu nepečiem. Súhlasím s Dvorkou, že je výborna, aj ked ja ju plním len polevou.
dvorka
@sovka62 - zaujímavý recept. Uložila som si. Najbližšie vyskúšam. Dôvod sa určite nájde ☺
tomeska
Ešte vymyslieť aké sladidlo miesto cukru a nemám o čom premýšľať. Orechov mám habakuk.
spekacka
@dvorka
Ďakujem za recept.
Pečiem cesto už druhýkrát. A asi iné už ani nebudem. Mám jednu otázku. Tých 5 vajec je na tú formu 19 cm? Nepochopila som z textu, či tento rozpočet je už prispôsobený, alebo pôvodný. Prvýkrát som dal z 5 vajec do formy 26cm, inú som nemala a bolo to dosť nízke. Teraz som dala formu 22 cm a je až po vrch formy. Viac by už vytieklo. Uvidím aké veľké bude po upečení.
Ďakujem ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia