Oranžová deka ... alebo krémová tekvicová polievka

Oranžová deka ... alebo krémová tekvicová polievka
Foto: bublika
bublikaBublika, recept pridal: 25. októbra 2010 13:12Ďalšie jeho recepty

Oranžová deka preto, lebo táto polievočka vás príjemne zahreje.....ako taká deka ;) recept je inšpirovaný Nigellinou tekvicovou polievkou ale obmenený podľa odskúšaných experimentov

Postup prípravy receptu

tekvicu-najlepšie typ Hokaido ale v podstate akýkoľvek oranžový typ-si ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľu si orestujeme na oleji a pridáme nakrájanú tekvicu. necháme smažiť kým tekvica trošku nezmekne-treba miešať lebo prihorí.

osmaženú tekvicu zalejeme hovädzím vývarom (ja som dala ten z kocky) a necháme zovrieť. zatiaľ nepridávame žiadne korenie alebo soľ. tekvica totiž pustí svoju nasladlú chuť takže ochucujeme až potom. necháme vireť cca 15-20 minút kým sa tekvica nezačne úplne rozpadávať.

Tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom (ak chcete môžete tekvicu zliať a najprv rozmixovať iba dužinu a potom postupne pridávať vodu v ktorej sa varila ale nie je to nutné). ak by ste mali v polievke také tie "vlásky" z tekvice je dobré ju precediť cez sitko. Po rozmixovaní pridáme jednu smotanu na šľahanie a dobre zamiešame prípadne ešte rozmixujeme.

Túto zmes necháme ešte prevrieť a postupne dochutíme troškou škorice, muškátovým orieškom(najlepšie čerstvo nastrúhaným) a čiernym korením pprípadne soľou. Tip: semiačka z dužiny môžete vybrať, na panvici opražiť do chrumkava a nasypať na vrch polievky namiesto opraženého chlebíka :)



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

13 komentárov k receptu
  • jezibabka1, 25. októbra 2010 o 14:34
    ci božky, dnes druhý fajnový receptík z tekvice:) Taaak ježibabka, hor sa do nepreskúmaného:)))) @bublika uložené a keď bude vyskúšané, ozvem sa:)))


  • samanka, 25. októbra 2010 o 14:43
    @bublika robievam tak ako Ty, ale bez škorice, vyskúšala som aj maslovú tekvicu, ale z hokkaida je tá polievočka lepšia.


  • pivonka, 25. októbra 2010 o 14:58
    Už som viackrát chcela vyskúšať polievku z Hokaida, tentoraz sa do toho pustím, lebo vyzerá nádherne a polievky mám rada.


  • martina34, 25. októbra 2010 o 15:02
    tak toto bude z druhej polovice tekvice :-)


  • bublika, 25. októbra 2010 o 15:53
    @martina34 ja som ju robila z tej prvej polovice :)


  • dorisa, 25. októbra 2010 o 16:05
    Mám tekvičky, vyskúšam, ešte budem mať aj nejaké semienka, ak by niekto si chcel na rok zasadit, možem poslať. Recept ukladám, dakujem.


  • hortenzia51, 26. októbra 2010 o 07:25
    hokaido tekvicu nepoznám ale ja robievam z tekvice- goliaš aj ju zavaram ako ananas,, inak je aj u nás zvana tekvica -pečierka,tu robievala stara mama aj sme ju opekali na sucho v rure vraj ako banan chuti..


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 6 komentárov)
  • garanco, 26. októbra 2010 o 07:41
    Tekvicovú krémovú varím iba z obyčajnej tekvice,(recept som pridala na Varechu), zo semienok uvarím iba vývar, ale tie opražené určite nemajú chybu.


  • shelley2mmm, 26. októbra 2010 o 15:39
    x-( musim si uz konecne kupit mixer, ze si mozem zrobit aj takuto dobrotu !!! :) A najma teraz pred Halloweenom, ked maju take krasne velke tekvice ... Zahrialo ma len to pomyslenie na jej skvelu chut :D hmmm


  • elisticka, 28. októbra 2010 o 19:43
    blahozelam k vyhre.-))))


  • bublika, 29. októbra 2010 o 14:22
    @elasticka dakujem velmi pekne :)


  • pandulka, 10. novembra 2010 o 16:28
    wow. chutná polievočka, nedalo my ale nespýtať sa. To dávkovanie je v poriadku, na 500g tekvice liter vývaru ___??? ja som dala na 1000g tekvice 1 liter a bola riedka. dala som len pol šľahačky na varenie lebo ja moc krémové nemusim a strááááštne veľa korenia. a bola úplneže naj. dakujem :O) a kjásnu babulku mate !


  • bublika, 5. decembra 2010 o 13:22
    :) dakujem za babulku.no mne ta polievocka vysla dost husta tak neviem ci to bolo tekvicou alebo cim ale skratka som este musela pridat vyvar pretoze by z toho bol beton :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist