Orandžína rezy fotorecept

edith - fotkaedith, 8. júla 2014
Orandžína rezy (fotorecept)
Foto: edith

Recept na tieto rezy mám od svojej krstnej mamy (cukrárky). Je podobný ako punčové rezy ale základom sú hlavne domáce vajíčka, pomaranče a pomarančový Zobraziť celý popisRecept na tieto rezy mám od svojej krstnej mamy (cukrárky). Je podobný ako punčové rezy ale základom sú hlavne domáce vajíčka, pomaranče a pomarančový lekvár. Príprava trvá pomerne dlho a s koláčom sa treba vyhrať ale aj tak sa oplatí vyskúšať ho. My sme si ich nazvali "ORANDŽÍNA REZY"... sú osviežujúce, šťavnaté a ideálne na letné dni.

10
porcií
100 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto : 1,2
240 g (120 x 2)
240 g (120 x 2)
10 ks (5 x 2)
1 ČL (1/2 x 2)
4 PL (2 x 2)
200 g približne
Cesto : 3,4
200 g
8 ks
1 ČL
3 PL
200 g
Plnky:
400 g (pomarančový)
5 ks
2 ks
3 sáčky (500ml vody)
8 PL rum
6-8 PL
 štipka
POLEVA:
2 ks
400 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Ako prvé si v miske zalejeme hrozienka s 500 ml vriacej vody a k nim dáme vyluhovať sáčky čierneho čaju. Necháme odstáť po dobu cca 15 min..

    Orandžína rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Piškótové cesto pripravíme podľa postupnosti : vyšľaháme si žĺtka s 2 PL teplej vody, pridáme k nim práškový cukor, pre šľaháme do penista a potom prisypeme pre osiatu múku s miešanú so sódou bikarbónou. Na koniec pridáme bielka vy šľahané do tuha. ( ak chcete docieliť správne vy šľahané bielka vajíčka musia mať izbovú teplotu , nesmú byť studené ! ) Takto si upečieme oba pláty ( zvlášť ) na plechu, ktorý vyložíme s papierom na pečenie. POZOR druhé cesto posypeme pred pečením vy luhovanými hrozienkami. Pečieme na cca 180 stupňov a keď nám cesto začne hnednúť a rozvoniavať je hotové ( cca do 15 min. max ) závisí od trúby. Prvý plát vložíme obrátene na hlboký plech a stiahneme z neho papier na pečenie, ešte za tepla na neho rozotrieme ( cca 200 g ) pomarančového lekváru - ja som mala domáci ( zmes červený pomaranč a jahôd) ! Naň položíme opäť obrátene druhý upečený plát s hrozienkami a stiahneme papier na pečenie.

    Orandžína rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    3. a 4. cesto si zamiešame podľa rovnakého postupu ale cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Dáme piecť rovnako ako 1 a 2 ( zvlásť ). Zatiaľ si do väčšej nádoby pripravíme šťavu zo 2 pomarančov, 1 citrónu, 8 PL rumu, 6 PL pomarančového sirupu ( musí byť hustý ) a pridáme ešte vy luhovaný čaj cca 8 PL, štipku mletej škorice a asi 1 ČL farbiva. Do tejto šťavy si nalámeme tretí upečený plát a premiešame tak aby nám z toho vznikla hustá kaša. Zvyšné 3 pomaranče 1 citrón si od šťavíme a polejeme ním druhý upečený plát s hrozienkami aby nám cesto zvlhlo a bolo šťavnaté.

    Orandžína rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravenú kašu si navrstvíme na druhý plát a rovnomerne rozotrieme. 4 upečený plát potrieme zvyšnými 200g lekváru a natretou časťou ho položíme na kašovú plnku. Zatlačíme rukami aby sme mali cesta správne spojené. Pripravíme si polevu na povrch rezov s práškového cukru a citrónov. 2 citróny menšie si od šťavíme a šťavu v miešame do práškového cukru a pridáme farbivo podľa potreby , ( závisí ako červenú chcete mať polevu ) - ( ja som dala 1 ČL farbiva ) premiešame metličkou aby nám vznikla hladká poleva. Polevu nanesieme a rýchlo, rovnomerne rozotrieme po povrchu , kým nám nestuhne. Ja som ešte povrch rezov ozdobila čokoládovou polevou. Dáme stuhnúť do chladničky na ( min. 3-4 hod. )

    Orandžína rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rezy krájame s nožom , ktorý namáčame do vrelej vody aby nám poleva pri krájaní nepopraskala . Prajem dobrú chuť.

    Orandžína rezy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

janusniq
Uz je v KK - rozhodne vyskusam. Recept na stavnate pomarancove rezy, ktore sa v minulosti zvykli objavovat na kazdej svadbe (a boli v zakladnej vybave kazdej cukrarky), hladam uz dlho.
1x edith
edith
mňa ich naučila robiť krstná mama a presne tak ...kedysi boli základným zákuskom na svadbách :-) ale to som asi hádam ešte káčera ťahala :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia