Opražená ryba

Opražená ryba z mrazených filiet (fotorecept)

Autor receptu: 2010

Bola tu nedavno diskusia o mrazenych rybach a nemoznosti pripravy. Tu je dokaz ked sa chce a clovek si spravne vyberie, vysledok je presne ako z cerstvej. Aj lepsi lebo na rozdiel cerstvych vsetky rybacie parazity su zlikvidovane. Pouzil som jednu z najlacnejsich ryb Whiting (Merlangius merlangus).

15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kupit mrazenu ryby je pomerne zlozite, lebo vacsina je utopena v lade a napita vodou a je pod technickym nazvom glazura. Ale najdu sa mrazene ryby, ktore boli rychlo zmrazene (snap frozen) na lodi.
  2. Aj rychlo zmrazene mozu byt nekvalitne zmrazene tzv. spalene, vidime to podla toho ze maso ma inu farbu ako ma mat. Spravne zmrazena ryba vyzera podobne ako cerstva.
  3. Rybu dame vecer do ladnicky pomaly rozmrazit, ale nie uplne! Na druhy den rybu umyjeme studenou vodou a ked su nahodou zbytky ladu tak sa ich zbavime. Teraz nas caka najpracnejsia cast pripravy, poriadne vysusit filety zo vsetkych stran, musime ich niekolko raz vysusit papierovou utierkou. Posolime, okorenime a zlahka obalime v muke (oprasime).
  4. Na panvici rozohrejeme lyzicu dve oleja a trochu masla na chut, a dame oprazit najprv kozou dolu. Kolko? V mojom pripade filety boli mensie tak asi 3 - 4 minuty, opatrne podberackou otocime a dokoncime 2 minuty. Serviroval som s anglickou petrzlenovou omackou.