Pečené kuracie stehná

Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variabilita a pestrosť technologickej prípravy kuracieho mäsa je dobre známa. Mňa osobne vždy zaujmu tie, ktoré sa odvolávajú na rady dobrých víl. Takým je aj tento, ktorým Lee Drumond - „The Pioneer Woman“ – prieskumníčka, spomína na svoju mamku. Hlavne na „fígeľ“ či trik, využiť ľahko dostupné kyslé mlieko, ako marinádu na kurčacinu. … a to som si naivne myslel, že v tejto oblasti už recept na jednoduchú a zároveň chutnú prípravu nenájdem. Vyskúšal som, ochutnal, ale hlavne, rád som sa mýlil.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
69 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ani v tomto postupe nečakajte zložité „finesy”. Práve naopak. Okrem prvého kroku, uvoľnenia lýtkovej kosti, v starokošickom dialekte „šipčontu”, ktorý nemusí byť, ale mne sa zapáčil a naviac osvedčil, lebo sa lepšie prepečie mäso a nebýva krvavé okolo kosti, ho zvládne aj Vaša ratolesť v predškolskom veku. Takže, ako je vidieť na obrázku, lýtka som po dočistení, umytí a osušení, okolo a pod kosťou nadrezal, prstami posolil,
  2. vložil do misy, zalial kyslým mliekom, uzatvoril celofánovou fóliou a uložil do chladničky; ja som ich tam nechal od štvrtka večera, až do nedeľňajšieho poludnia, ale podľa mňa tam vydržia bez problémov aj dlhšie.
  3. Z hladkej múky a korenín som si, pred finálnou úpravou, v ďalšej miske pripravil posýpku.
  4. Lýtka z kyslomliekovej marinády som preklopil do sitka a nechal odtiecť do výlievky.
  5. Posýpku som premiešal varechou, pokropil emulziou sladkého a kyslého mlieka, asi po 7 PL a vzápätí opäť premiešal.
  6. Do takto pripravenej „perinky” som vložil jednotlivé kúsky mäsa a dôkladne ich v nej obalil (doslova „nahrubo”) .
  7. Potom som ich opiekol na horúcom oleji, najprv 4´ na jednej
  8. a po otočení ešte 3´ aj na druhej strane.
  9. Keďže „budzogániky” boli tentoraz väčšie, musel som ich opražiť na dva razy.
  10. Posledný technologický krok tohoto receptu, pozostáva v zapečení opražených kúskov mäsa; rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F), pekáč či „tepšu” som zakryl alobalom, uložil na ňu mriežku, na ktorú som porozkladal opražené kuracie lýtka a 69´ ich nechal zapiecť; v ½_čase som ich obrátil a na každé položil na prevoňanie „hoblinku” masla.
  11. Na reze je vidieť, že sa mäso dôkladne prepieklo, ak by náhodou nie, dopiekol by som podľa potreby.
  12. Tak a hotovo; prílohu si môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, naservírovať a pochutnať! Ja som pripravil pečené segmenty malých zemiakov v šupke, s rukolou, semienkami granátového jablka a s tatárskou omáčkou.