Opitý koláčik s kráľovskou polevou

Autor receptu: redakcia

8
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv vymiešame maslo s cukrom, postupne pridáme vajcia a primiešame všetky suché suroviny. Na záver pridáme rum, koňak, mandľovú arómu a melasu a všetko spolu premiešame.
  2. Cesto nalejeme na plech a pečieme 30 minút pri 180 °C. Po upečení, ešte kým je koláč horúci, ho prelejeme vínom. Na pekáč natiahneme fóliu, aby sa koláč sparil, a necháme ho postáť 2 – 3 hodiny.
  3. Kráľovská poleva: Z bielkov vyšľaháme hustú penu, pridáme šťavu z jednej limetky a práškový cukor, šľaháme ďalej, až kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme mandľovú arómu a vodu z ružových lupienkov.
  4. Keď je koláč sparený, vykrojíme z neho krúžky a navrch dávame polevu. Okolo koláča nalejeme šľahačku, ktorú sme ručne vyšľahali – ale nie príliš dotuha. Môžeme ozdobiť sezónnym ovocím.