Višnový zákusok
Opitá čokoládová guľa s višňami
Autor receptu: redakcia
Trendy ženú
kuchárov
a cukrárov vpred –
vymýšľať stále nové
dezerty, postupy, kombinácie.
Vianoce však
musia silnejšie dýchať
klasikou. Na „sviatky
sviatkov“ sa radšej
vraciame k chuťovým
spomienkam na detstvo.
6 porcií |
40 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup
- Sušené ovocie a višne zalejeme brandy, citrónovou
šťavou a kôrou, čiernym čajom, prisypeme polovicu
cukru a všetko necháme odstáť minimálne dve
hodiny.
- Vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom a pomaly prilievame
po jednom žĺtky. Do zmesi prisypeme múku s kypriacim
práškom, ovocie aj s nálevom, mleté klinčeky
a škoricu. Veľmi zľahka premiešame a vlejeme do silikónových polguľových foriem. Pečieme pri 170 °C asi 60 minút.
- Po vychladnutí opatrne vyberieme polgule z formy
a zrežeme na presnú polguľu. Dve polgule zlepíme
ovocným džemom a prelejeme čokoládou. Necháme
stuhnúť a ozdobíme zohriatym fondánom alebo cukrovou
polevou. Dozdobíme podľa svojich predstáv.