Opekancové rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Musím hneď v úvode napísať, že sa jedná o Vianočné opekance, ktoré určite mnohí podávate na sviatočnom stole..ja som ich využila a urobila som z nich zákusok..mnoho krát nám zostanú opekance hotové upečené a toto je spôsob, ako hoc aj neskôr urobiť lahodný zákusok..

50 minút
príprava
2x8 minút
na 180 °C

Postup

  1. Opekance som si upiekla deň vopred..do múky som pridala soľ, vykysnutý kvások, vajcia a napokon už do vymieseného cesta som pridala 2 PL oleja..cesto som dobre vypracovala, posypala múkou a dala na teplé miesto vykysnúť..
  2. vykysnuté cesto som dala na pracovnú dosku a robila som z neho valčeky, ktoré som pošúľala a ukladala na plech..z celej dávky som neurobila opekance, zdalo sa mi ich priveľa, tak som urobila aj domáce rohlíky na raňajky..trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 15 min.upečené opekance som zakryla útierkou a nechala chladiť do druhého dňa..
  3. mala som 2 plechy týchto opekancov..
  4. pred pečením zákuska, som ich pokrájala na kúsky, ako zvyknem na Vianoce..
  5. zohriala som mlieko na veľmi horúce a zaliala som opekance..opatrne som ich premiešala, aby sa mlieko všade dostalo a na všetky..
  6. mletý mak som zmiešala s práškovým cukrom a vanilkou a zasypala som opekance...premiešala opäť opatrne, aby sa nedolámali..a nechala som som ich vychladiť..pripravila som si aj krém..nie je nutné koláč potrieť krémom, ale ja som to tak cítila, že to tam patrí..v mlieku som uvarila 2 zlaté klasy s cukrom a po uvarení kaše, som vmiešala k nim 50 g. masla.. krém som dala do chladničky a keď sa vychladil, vmiešala som do neho 2 PL vajcový koňak..
  7. teraz som si urobila základ, pre opekance..do misy som dala 4 celé vajcia, pridala som 4 PL kryštálový cukor a mixérom som vyšľahala do peny 5 min.
  8. k vyšľahanej vajcovej hmote som pridala 4 Pl hladkej múky zmiešanej s práškom do pečiva..opatrne som premiešala, vyliala na plech vyložený pečiacim papierom..túto operáciu som opakovala ešte raz..lebo potrebujem aj základ a vrch zákuska..
  9. trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 8 min. upečené som nechala vychladiť..
  10. na podnos som uložila prvý korpus a potrela som ho drienkovým lekvárom...nie je nutné, ale som usúdila, že niečo by mi tú opekancovú plnku malo držať spolu...tento lekvár má nádhernú farbu a chuť je famózna/dostávam každý rok od švagrinky z Teplého Vrchu/
  11. na lekvár som rovnomerne rozložila opekance..na opekance som dala ešte pudingový krém, pokvapkala lekvárom..
  12. a uložila som vrchný korpus..je nutné, aby zákusok stál v chladničke celú noc..v prípade, že budete robiť bez lekváru a pudingu, tak treba koláč zaťažiť, aby sa všetko spolu držalo..takže hotovo a je už teraz iba na vás, ako si poriešite vrch..stačí posypať práškovým cukrom..môže sa použiť ľubovoľná poleva, alebo šľahačka...budem uvažovať, ako ho dokončím ja...
  13. nie je nutné, ale ja som aj pod šľahačku dala ešte lekvár...šľahačku som posypala celým makom..
  14. pokrájala na rezy a prajem vám dobrú chuť..