Opekancové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 19. septembra 2015

Musím hneď v úvode napísať, že sa jedná o Vianočné opekance, ktoré určite mnohí podávate na sviatočnom stole..ja som ich využila a urobila som Zobraziť celý popisMusím hneď v úvode napísať, že sa jedná o Vianočné opekance, ktoré určite mnohí podávate na sviatočnom stole..ja som ich využila a urobila som z nich zákusok..mnoho krát nám zostanú opekance hotové upečené a toto je spôsob, ako hoc aj neskôr urobiť lahodný zákusok..

50 minút
príprava
2x8 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto 2x:
4 ks
4 PL
4 PL
1 ČL
Opekance :
500 g
štipka
2 ks
2 PL
Na kvások:
30 g
2,5 dl
1 PL
Na posyp:
100 g
1 bal
Krém:
400 ml
2 bal (à 40 g)
1 PL
50 g
100 ml
Na vrch:
300 ml
2 bal
1 PL
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Opekance som si upiekla deň vopred..do múky som pridala soľ, vykysnutý kvások, vajcia a napokon už do vymieseného cesta som pridala 2 PL oleja..cesto som dobre vypracovala, posypala múkou a dala na teplé miesto vykysnúť..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vykysnuté cesto som dala na pracovnú dosku a robila som z neho valčeky, ktoré som pošúľala a ukladala na plech..z celej dávky som neurobila opekance, zdalo sa mi ich priveľa, tak som urobila aj domáce rohlíky na raňajky..trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 15 min.upečené opekance som zakryla útierkou a nechala chladiť do druhého dňa..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    mala som 2 plechy týchto opekancov..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pred pečením zákuska, som ich pokrájala na kúsky, ako zvyknem na Vianoce..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zohriala som mlieko na veľmi horúce a zaliala som opekance..opatrne som ich premiešala, aby sa mlieko všade dostalo a na všetky..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    mletý mak som zmiešala s práškovým cukrom a vanilkou a zasypala som opekance...premiešala opäť opatrne, aby sa nedolámali..a nechala som som ich vychladiť..pripravila som si aj krém..nie je nutné koláč potrieť krémom, ale ja som to tak cítila, že to tam patrí..v mlieku som uvarila 2 zlaté klasy s cukrom a po uvarení kaše, som vmiešala k nim 50 g. masla.. krém som dala do chladničky a keď sa vychladil, vmiešala som do neho 2 PL vajcový koňak..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    teraz som si urobila základ, pre opekance..do misy som dala 4 celé vajcia, pridala som 4 PL kryštálový cukor a mixérom som vyšľahala do peny 5 min.

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k vyšľahanej vajcovej hmote som pridala 4 Pl hladkej múky zmiešanej s práškom do pečiva..opatrne som premiešala, vyliala na plech vyložený pečiacim papierom..túto operáciu som opakovala ešte raz..lebo potrebujem aj základ a vrch zákuska..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 8 min. upečené som nechala vychladiť..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na podnos som uložila prvý korpus a potrela som ho drienkovým lekvárom...nie je nutné, ale som usúdila, že niečo by mi tú opekancovú plnku malo držať spolu...tento lekvár má nádhernú farbu a chuť je famózna/dostávam každý rok od švagrinky z Teplého Vrchu/

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na lekvár som rovnomerne rozložila opekance..na opekance som dala ešte pudingový krém, pokvapkala lekvárom..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a uložila som vrchný korpus..je nutné, aby zákusok stál v chladničke celú noc..v prípade, že budete robiť bez lekváru a pudingu, tak treba koláč zaťažiť, aby sa všetko spolu držalo..takže hotovo a je už teraz iba na vás, ako si poriešite vrch..stačí posypať práškovým cukrom..môže sa použiť ľubovoľná poleva, alebo šľahačka...budem uvažovať, ako ho dokončím ja...

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    nie je nutné, ale ja som aj pod šľahačku dala ešte lekvár...šľahačku som posypala celým makom..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    pokrájala na rezy a prajem vám dobrú chuť..

    Opekancové rezy (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

smejkad
ja odpadnem!
ale opekance milujeme, aj puding, tak si raz mozno aj trufnem skusit :-)
perfektne vypadaju :-)
ja sice opekance krajam pred pecenim, ale to by nemal byt problem :-)
ci ja zaspim dnes :-))))
janara
to nepochopím, čo všetko ťa Izabela napadne, nádherné.....ale veď ako vždy !!!
bogarik
Izaellka si proste suprova Tvoje recepty nemaju chybu....
jozka2
Vyborny napad spojit dobre s uzitocnym,aj chutne aj syte.
sracz
... aj pre mňa, @izabella929 milá, nóvum na ktoré púlim oči ako bacil do lekárne. Za manželku som pre Teba "starý", za "frajerku" to by som sa zosmiešnil, ale za nevestu Ťa lobujem a beriem "sacum pracks"!!!
1x milina
jarunka
Krasne foto, rada peciem ale toto je prilis pracne :-)
arnilka
úprimne obdivujem tvoju nápaditosť, trpezlivosť, šikovnosť.
tvoje zákusky priam spievajú :-)
jeden by neodolal a rád ochutnal všetko, čo napečieš, si naozaj veľká šikovnica :-)
5* ti posielam.
milina
Izka zaslúžila by si získať tu na Vareche najšikovnejšia, najnápaditejšia "VARECHÁĆKA" Ja dávam prvý hlas,
1x rela
slawi
Neskutocny kolacik, ja milujem opekance.
Kam na tie napady chodis :)
izabella929
@marikafil ,za tie roky, čo tu pridávam recepty si ma mala možnosť poznať aj moju prácu..@smejkad ,každý robí opekance podľa seba, mňa moja maminka takto naučila..@janara ,v kuchyni dokážem vytvárať bársčo, kiež by som takto zvládala aj osobný život..@kristina ,dnes sa už dá vymyslieť čokoľvek, len treba chcieť...@bogarik , potešila si ma..@jozka2 , presne tak, ako píšeš, občas sa to darí a občas aj nie, ale snažím sa, na mnohých tu ešte nemám..@sracz ,no teeda, to si krásne napísal, však pri takej nevestičke by sa aj tebe ušiel koláčik a piekla by som ho s láskou.-)@jarunka , ver mi to, že je to iba zdanie, keby som si nevymýšľala kadečo okolo toho, bol by raz-dva hotový...@patroveckypitrs , už moje recepty poznáš, vždy prídem s niečím novým, ale nie vždy sa to každému páči..nevadí, ideme ďalej...@arnilka ,nuž jeden taký je,čo všetko rad -radom ochutnal, no a nepovedal, že maminka, toto nestojí za nič..@milina ,ja netúžim po zlatej vareške, ani po sláve, svoje recepty pridávam pre vás, aby ste mali vždy niečo nové vo vašej kuchyni..keby som bola túžila po sláve, dávno by som bola vydala svoju knihu receptov..pred 4 rokmi ma brat nahováral a nepoddala som sa..navrhol mi, že otvoríme cukráreň len s mojimi zákuskami..nechcem slávu,stačí mi keď mi napíšete, že tento zákusok vyzerá ozaj dobre, alebo toto jedlo môže byť fajn..ale aj tak ďakujem za tvoj nápad aj pochvalu..) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre..)z hviezdičiek si vytvorím celé nebíčko, ďakujem...
babkamt
Izka, keby som bola chlap, chcela by som ťa za ženu. Na rukách by som ťa nosila za tie dobroty, čo vieš vytvoriť v kuchyni:-) Pápa.
izabella929
@medulienka122 ,budem rada, ak ho pre svojich najmilejších upečieš.-)@babkamt , toto nemyslíš vážne..to neviem kade chodia tí úžasní muži, čo by ma nosili na rukách, že o žiadneho nezakopnem..)@kukulienka71 , tak to mne ušlo mojej pozornosti..máš to nádherné, nevidela som ho, asi som sa vtedy sťahovala a bolo všetko jedno..@katkat , potešila si ma.-)@leushkka , je to dobrý nápad, ale skôr po sviatkoch..cez sviatky máme mnoho inakších fajnôt..) Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za vaše milé komentáre.-)
buchtabuchta
Ja by som to nikdy nepiekla. Aj keby som mala ešte dve pravé ruky a pol roka plateného voľna, tak by som si netrúfla. Uložím si to do KK, a budem sa na to občas chodiť pozerať, že toto teda ja nikdy....... Zlaté ruky, izabella..
janara
Izabella - my sme jedávali aj "opekance" zo starších rohlíkov - zabarené mliekom, potom mak, orechy, ale aj tvaroh, tak nám to robievala mama, tak mi prišlo na um, že by som si to mohla takto "zjednodušiť"

izabella929
@buchtabuchta , vyzerá to zložito, ale treba sa s tým pohrať.. a keď človek chce dokáže aj nemožné, o tom sa ja osobne presvedčila tento rok..bol veľmi ťažký, ale myslím, že som za vodou..@janara , áno robí sa to, ale mne táto rohlíková umelina nechutí..však tie rohlíky sú ako z papiera-bez chuti..určite sa táto zmes opekancov dá nahradiť aj rohlíkovou..ja osobne by som to nerobila, ale skúsiť to môžeš..keď mám chuť na rohlík, tak si upečiem doma..Ďakujem vám pekne za milé komentáre.-)
medovnicek
Izka ty si nevyčerpateľná studnica nápadov čo sa zákuskov týka:):):), vyrobiť z opekancov chutný zákusok to by ma veru nikdy nenapadlo:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia