Opekance – pupáky – bobaľky s jablkovým pyré

Dušan Platko
šéfkuchár Korzo café & restaurant v Bratislave, 29. decembra 2015
Opekance – pupáky – bobaľky s jablkovým pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
50 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
200 ml
1 PL
štipka
Kvások:
21 g
100 ml vlažné
1 PL
Jablkové pyré:
4 ks
0,5 l
100 g
kúsok
Karamelizované slivky:
2 ks čerstvé
20 g
20 ml
Na zohrievanie:




Postup

  1. 1

    Cesto: Najskôr vyrobíme kvások. Droždie rozdrvíme, zmiešame s cukrom a mliekom. Necháme 10 minút vykvasiť na teplom mieste. Kvások pridáme do misky s múkou, cukrom a so soľou, pridávame vlažné mlieko. Vymiešame tuhšie cesto. Prikryjeme a necháme kvasiť na teplom mieste asi 20 minút.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a vyvaľkáme valček, ktorý nakrájame na rovnaké buchtičky. Vytvarujeme guľky. Guľky poukladáme na vymastený plech a pečieme pri teplote 200 °C 8 minút. Vychladené buchtičky zohrievame na masle a pridáme pyré.

  3. 3

    Jablkové pyré: Cukor roztopíme na karamel. Jablká ošúpeme a zbavíme jadierok. Nakrájame na kocky. Do karamelu pridáme jablká, škoricu a badián. Zalejeme jablkovým džúsom. Varíme, pokiaľ sa jablká úplne nerozvaria. Vyberieme badián a škoricu a ponorným mixérom rozmixujeme.

  4. 4

    Slivky: Z cukru spravíme karamel, odstavíme z ohňa, pridáme karpatské brandy a slivky.

Diskusia k receptu