Opekance - bobaľky (fotorecept)

Opekance - bobaľky (fotorecept)
Foto: paveljrk
paveljrkPaveljrk, recept pridal: 15. decembra 2010 10:59Ďalšie jeho recepty

Tento recept poznám ešte od rodičov a vždy sa pripravoval na štedrovečernú večeru.S počutia viem toľko,že pochádza z okolia B.Štiavnice.Či je to tak,to sa už asi nedozviem,no aj tak patrí k tradičným jedlám vianočnej večere.

Suroviny

8
porcií
15-20
minút
príprava
60
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

Z mlieka,droždia,cukru urobíme kvások.Do múky nastrúhame stužený tuk,pridáme soľ a nakoniec kvások.Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 1

Na doske narobíme šúľance o hrúbke cca 1 cm.
Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 2

Tieto porežeme na malé kúsky cca 1 cm dlhé.
Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 3

Naukladáme na plech potretý stužením tukom.Necháme dostatok miesta medzi jednotlivými kúskami,aby sa nepolepili.Dáme piecť do vyhriatej rúry 180-200°C na cca 15-17 minút.(kým nemajú zlatistú farbu)
Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 4

Na Vianoce tieto opekance odvaríme ako cestovinu,kým nie sú mäkké a ocedíme.Pred tým si nastrúhame eidamskú tehlu a rozpustíme maslo.Do misky vrstvíme opekance,syr a tak až do plnej misky.Polejeme maslom.Tak isto sa sajú urobiť i s makom,sušenými slivkami.To každý podľa chuti a tradície.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

26 komentárov k receptu
  • morenajea, 15. decembra 2010 o 12:13
    hovoríme im pupáky. tiež ich ovárame , potom zalejeme trochou medovej vody, pridáme mletý mak a cukor. Mňamka :)


  • helca103, 15. decembra 2010 o 13:46
    presne takéto opekance robím aj ja ale bez syra sú velmi dobre hocikedy, nie iba na Vianoce s makom aj s orechami.....


  • voz12, 15. decembra 2010 o 15:28
    Opekance som si kúpila hotové a dnes budú na večeru .Nepoznala som recept.Odteraz budem robiť sama.


  • gittka, 15. decembra 2010 o 16:57
    aj my ich voláme pupáky.a sú fakt super!!!ale máme ich radi na sladko.so syrom som nepoznala.určite skúsim...


  • paveljrk, 15. decembra 2010 o 18:17
    Kto ich chce skúsiť aj nie ako vianočné jedlo.nech si ich poleje opraženou slaninkou.To je len potom delikatesa.


  • danculka, 15. decembra 2010 o 18:32
    Aj naše opekance sú na sladko s makom,zajtra mám na to vyhradený deň..


  • coldbery, 15. decembra 2010 o 18:34
    Ja to volám tiež bobaľky a robím ich tak isto,len na plech ich ukladám na reznú stranu....:-)))


  • violetacamorova, 15. decembra 2010 o 19:52
    Si šikovná a tento recept je veľmi pekne urobený, moja mamka pečie plát cesta a potom ho pokrája na kocky, ale neobvára, lenzaleje sladkou prevarenou vodou a pridáva mak, tieto sú fajné chrumkavé...


  • cinkla, 16. decembra 2010 o 09:22
    Ano, aj my ich volame bobalky ,pecieme ich rovnako ako Ty , tiez ich obvarame alebo lahko naparime a podavame zmiesane alebo s dusenou kyslou kapustou, alebo na slano s tvarohom a oprazenou slaninkou, alebo na sladko s tvarohom a hrozienkami, alebo tradicne nasladko s makom. Poslednych 60 rokov ich pripravujeme takto v Tatrach, ale pochadzaju zo Zemplina.


  • ejmepb, 16. decembra 2010 o 22:03
    Dnes som robila, dávam múku pol na pol hl. a polohr. a bez tuku.Vykrajovala som ich odmerkou na Nutrilon.


  • paveljrk, 17. decembra 2010 o 06:58
    Tento recept má mnoho podôb.To už každý podľa zvyku a tradície.Ja som sa len chcel podeliť s tými,čo nemajú recept a kupujú ich v obchodoch.Domáce sú určite lepšie.


  • ela77, 18. decembra 2010 o 15:57
    Vybrala som si teraz práve ten tvoj a už idem miesiť cesto. Uvidím ako to dopadne, ešte som doteraz opekance nepiekla. Vždy sa kupujú.


  • paveljrk, 18. decembra 2010 o 16:17
    ela77.Bez strachu,až dodržíš recept,určite budú dobré.Cesto nesmie byť ani veľmi tvrdé,ani primäké.Skrátka akurát.Veď ako žena to isto vieš.Daj vedieť ako dopadli.


  • sbsgabi, 18. decembra 2010 o 21:31
    Kedy ich robíte a ako ďalej s nimi vyberiem s rúry a čo potom? poradte ?Ja predtým som dala zohriať mlieko a poliala som ich teplým mliekom


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 12 komentárov)
  • paveljrk, 19. decembra 2010 o 06:59
    sbsgabi.Ja to robím tak,že do vriacej vody ich odvarím ako cestoviny.Varia sa podľa veľkosti a spôsobe pečenia a tiež podľa toho,ako dlho boli uskladnené a kde.Treba ochutnať.Dávam vrstvu opekancov,vrstvu syra a pomastím.Tak do plnej misky.


  • paveljrk, 19. decembra 2010 o 07:05
    Ešte dodatok.Robím ich na vianočnú večeru.Je to jeden s chodov.Je to napísané aj v recepte a prvá moja odpoveď dáva aj prídavok ako sú ešte chutnejšie.


  • marienka44, 21. februára 2011 o 14:27
    @Paveljrk ,citala som, ze sa nemaju varit, lebo varom zmaknu velmi na povrchu, rozmocia sa a vnutri zostanu tvrde. Maju sa vraj len obliat a nechat postat v horucej vode /asi 60 °/.


  • paveljrk, 21. februára 2011 o 14:38
    Tým spôsobom ich robí dcéra ale vodu nechá zovrieť.Je to na konzumáciu na studeno.Až ich chcete horúce,treba ich variť úplne do mäkka.


  • zinnajdha, 14. apríla 2011 o 16:26
    Aj okolo Trenčína sú to pupáky, názov bobaľky je zo Zemplína. Kúpené treba dlhšie hriať spolu s mliekom, ale doma urobené stačí obariť vriacim mliekom, nechať postáť a potom ochutiť makom a pod.


  • anajk, 22. novembra 2011 o 09:00
    Fakt výborné..na sladko, na slano..mak, orechy, syr, bryndza, komu čo chutí..ja mám taký istý recept od babičky z Banskej Belej..ale v ňom miesto hrubej múky hladkú...sparujem ich vriacou vodou s mliekom v pomere 1:1..už teraz sa teším na božskú chuť vianočnú..je pravda, sú jedlé kedykoľvek, ale ruku na srdce...čaro Vianoc im dáva neodolateľný šmak...


  • paveljrk, 22. novembra 2011 o 09:31
    Po celé roky ich robíme len na Vianoce.Je to niečo,čo je v tomto čase neopísateľné.Vianoce sú Vianoce.


  • verca19882, 18. decembra 2011 o 23:02
    super recept


  • marka, 18. októbra 2012 o 17:08
    ja ich poznám len s makom, robievam ich každý rok a to podľa toho ako robila moja mamka, cesto samozrejme stále rovnaké, len s tým rozdielom, že ich dávam na suchý plech, pomúčené a vedľa seba a potom po upečení lámem.


  • vareska1, 13. decembra 2013 o 14:59
    mozem sa opytatt? ked sa upecu su makke al. tvrde? pripadne ked dva tri dni postoja v uzavretej nadobe ..... lebo aj kupene v obchode su niektore fajne makkucke a niektore tvrde, ze ani za tri hodiny macania vo vriacom mlieku nechcu zmaknut


  • paveljrk, 13. decembra 2013 o 16:17
    Po upečení sú tvrdé.Pri príprave ich treba variť do mäkka,alebo zaliať tak,aby boli celé zaliate,horúcou tekutinou-voda,mlieko.S tým,že nechcú zmäknúť,som sa ešte nestretol.Ja ich varím vo vode.


  • radost, 13. decembra 2013 o 16:53
    my sme kúpili po Vianociach -v januári t.r.-vo výpredaji-veľmi lacno-v Tescu...bud boli tvrdé ako skala-alebo-po zabarení blato..nechutné..ako maškrtu sme dávali psovi..ked rozhryzie kosti-toto tiež zvládol..bohužiaľ..nikdy viac -ani čoby zadarmo dávali-ich nevezmem..pritom robievame doma-to je neporovnateľné..



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc vo Francúzsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z krajiny galského kohúta píše Sisok.

Veľká noc v Bulharsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Alex37 píše o bulharskej Veľkej noci.

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist