Opekance - bobaľky (fotorecept)

Opekance - bobaľky (fotorecept)
Foto: paveljrk
paveljrkPaveljrk, recept pridal: 15. decembra 2010 10:59Ďalšie jeho recepty

Tento recept poznám ešte od rodičov a vždy sa pripravoval na štedrovečernú večeru.S počutia viem toľko,že pochádza z okolia B.Štiavnice.Či je to tak,to sa už asi nedozviem,no aj tak patrí k tradičným jedlám vianočnej večere.

Suroviny

8
porcií
15-20
minút
príprava
60
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Z mlieka,droždia,cukru urobíme kvások.Do múky nastrúhame stužený tuk,pridáme soľ a nakoniec kvások.Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 1

2

Na doske narobíme šúľance o hrúbke cca 1 cm.
Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 2

3

Tieto porežeme na malé kúsky cca 1 cm dlhé.
Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 3

4

Naukladáme na plech potretý stužením tukom.Necháme dostatok miesta medzi jednotlivými kúskami,aby sa nepolepili.Dáme piecť do vyhriatej rúry 180-200°C na cca 15-17 minút.(kým nemajú zlatistú farbu)
Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 4

5

Na Vianoce tieto opekance odvaríme ako cestovinu,kým nie sú mäkké a ocedíme.Pred tým si nastrúhame eidamskú tehlu a rozpustíme maslo.Do misky vrstvíme opekance,syr a tak až do plnej misky.Polejeme maslom.Tak isto sa sajú urobiť i s makom,sušenými slivkami.To každý podľa chuti a tradície.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (4,4 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • morenajea, 15. decembra 2010 o 12:13
    hovoríme im pupáky. tiež ich ovárame , potom zalejeme trochou medovej vody, pridáme mletý mak a cukor. Mňamka :)


  • helca103, 15. decembra 2010 o 13:46
    presne takéto opekance robím aj ja ale bez syra sú velmi dobre hocikedy, nie iba na Vianoce s makom aj s orechami.....


  • voz12, 15. decembra 2010 o 15:28
    Opekance som si kúpila hotové a dnes budú na večeru .Nepoznala som recept.Odteraz budem robiť sama.


  • gittka, 15. decembra 2010 o 16:57
    aj my ich voláme pupáky.a sú fakt super!!!ale máme ich radi na sladko.so syrom som nepoznala.určite skúsim...


  • paveljrk, 15. decembra 2010 o 18:17
    Kto ich chce skúsiť aj nie ako vianočné jedlo.nech si ich poleje opraženou slaninkou.To je len potom delikatesa.


  • danculka, 15. decembra 2010 o 18:32
    Aj naše opekance sú na sladko s makom,zajtra mám na to vyhradený deň..


  • coldbery, 15. decembra 2010 o 18:34
    Ja to volám tiež bobaľky a robím ich tak isto,len na plech ich ukladám na reznú stranu....:-)))


  • violetacamorova, 15. decembra 2010 o 19:52
    Si šikovná a tento recept je veľmi pekne urobený, moja mamka pečie plát cesta a potom ho pokrája na kocky, ale neobvára, lenzaleje sladkou prevarenou vodou a pridáva mak, tieto sú fajné chrumkavé...


  • cinkla, 16. decembra 2010 o 09:22
    Ano, aj my ich volame bobalky ,pecieme ich rovnako ako Ty , tiez ich obvarame alebo lahko naparime a podavame zmiesane alebo s dusenou kyslou kapustou, alebo na slano s tvarohom a oprazenou slaninkou, alebo na sladko s tvarohom a hrozienkami, alebo tradicne nasladko s makom. Poslednych 60 rokov ich pripravujeme takto v Tatrach, ale pochadzaju zo Zemplina.


  • ejmepb, 16. decembra 2010 o 22:03
    Dnes som robila, dávam múku pol na pol hl. a polohr. a bez tuku.Vykrajovala som ich odmerkou na Nutrilon.


  • paveljrk, 17. decembra 2010 o 06:58
    Tento recept má mnoho podôb.To už každý podľa zvyku a tradície.Ja som sa len chcel podeliť s tými,čo nemajú recept a kupujú ich v obchodoch.Domáce sú určite lepšie.


  • ela77, 18. decembra 2010 o 15:57
    Vybrala som si teraz práve ten tvoj a už idem miesiť cesto. Uvidím ako to dopadne, ešte som doteraz opekance nepiekla. Vždy sa kupujú.


  • paveljrk, 18. decembra 2010 o 16:17
    ela77.Bez strachu,až dodržíš recept,určite budú dobré.Cesto nesmie byť ani veľmi tvrdé,ani primäké.Skrátka akurát.Veď ako žena to isto vieš.Daj vedieť ako dopadli.


  • sbsgabi, 18. decembra 2010 o 21:31
    Kedy ich robíte a ako ďalej s nimi vyberiem s rúry a čo potom? poradte ?Ja predtým som dala zohriať mlieko a poliala som ich teplým mliekom


  • paveljrk, 19. decembra 2010 o 06:59
    sbsgabi.Ja to robím tak,že do vriacej vody ich odvarím ako cestoviny.Varia sa podľa veľkosti a spôsobe pečenia a tiež podľa toho,ako dlho boli uskladnené a kde.Treba ochutnať.Dávam vrstvu opekancov,vrstvu syra a pomastím.Tak do plnej misky.


  • paveljrk, 19. decembra 2010 o 07:05
    Ešte dodatok.Robím ich na vianočnú večeru.Je to jeden s chodov.Je to napísané aj v recepte a prvá moja odpoveď dáva aj prídavok ako sú ešte chutnejšie.


  • marienka44, 21. februára 2011 o 14:27
    @Paveljrk ,citala som, ze sa nemaju varit, lebo varom zmaknu velmi na povrchu, rozmocia sa a vnutri zostanu tvrde. Maju sa vraj len obliat a nechat postat v horucej vode /asi 60 °/.


  • paveljrk, 21. februára 2011 o 14:38
    Tým spôsobom ich robí dcéra ale vodu nechá zovrieť.Je to na konzumáciu na studeno.Až ich chcete horúce,treba ich variť úplne do mäkka.


  • zinnajdha, 14. apríla 2011 o 16:26
    Aj okolo Trenčína sú to pupáky, názov bobaľky je zo Zemplína. Kúpené treba dlhšie hriať spolu s mliekom, ale doma urobené stačí obariť vriacim mliekom, nechať postáť a potom ochutiť makom a pod.


  • anajk, 22. novembra 2011 o 09:00
    Fakt výborné..na sladko, na slano..mak, orechy, syr, bryndza, komu čo chutí..ja mám taký istý recept od babičky z Banskej Belej..ale v ňom miesto hrubej múky hladkú...sparujem ich vriacou vodou s mliekom v pomere 1:1..už teraz sa teším na božskú chuť vianočnú..je pravda, sú jedlé kedykoľvek, ale ruku na srdce...čaro Vianoc im dáva neodolateľný šmak...


  • paveljrk, 22. novembra 2011 o 09:31
    Po celé roky ich robíme len na Vianoce.Je to niečo,čo je v tomto čase neopísateľné.Vianoce sú Vianoce.


  • verca19882, 18. decembra 2011 o 23:02
    super recept


  • marka, 18. októbra 2012 o 17:08
    ja ich poznám len s makom, robievam ich každý rok a to podľa toho ako robila moja mamka, cesto samozrejme stále rovnaké, len s tým rozdielom, že ich dávam na suchý plech, pomúčené a vedľa seba a potom po upečení lámem.


  • vareska1, 13. decembra 2013 o 14:59
    mozem sa opytatt? ked sa upecu su makke al. tvrde? pripadne ked dva tri dni postoja v uzavretej nadobe ..... lebo aj kupene v obchode su niektore fajne makkucke a niektore tvrde, ze ani za tri hodiny macania vo vriacom mlieku nechcu zmaknut


  • paveljrk, 13. decembra 2013 o 16:17
    Po upečení sú tvrdé.Pri príprave ich treba variť do mäkka,alebo zaliať tak,aby boli celé zaliate,horúcou tekutinou-voda,mlieko.S tým,že nechcú zmäknúť,som sa ešte nestretol.Ja ich varím vo vode.


  • radost, 13. decembra 2013 o 16:53
    my sme kúpili po Vianociach -v januári t.r.-vo výpredaji-veľmi lacno-v Tescu...bud boli tvrdé ako skala-alebo-po zabarení blato..nechutné..ako maškrtu sme dávali psovi..ked rozhryzie kosti-toto tiež zvládol..bohužiaľ..nikdy viac -ani čoby zadarmo dávali-ich nevezmem..pritom robievame doma-to je neporovnateľné..



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist