Opekance - bobaľky fotorecept

paveljrkPaveljrk, 67 ročný muž, Spišská Nová Ves, 15. decembra 2010 10:59
Ďalšie jeho recepty »

Opekance - bobaľky (fotorecept)Foto: paveljrk

Tento recept poznám ešte od rodičov a vždy sa pripravoval na štedrovečernú večeru.S počutia viem toľko,že pochádza z okolia B.Štiavnice.Či je to tak,to sa už asi nedozviem,no aj tak patrí k tradičným jedlám vianočnej večere.

8
porcií
15-20 min
príprava
60 min
na 200 °C

Suroviny

1/2 l
1kg
40 g  ( 1 kocka )
trocha
štipka
1/4 kocky

Postup prípravy

  1. 1

    Z mlieka,droždia,cukru urobíme kvások.Do múky nastrúhame stužený tuk,pridáme soľ a nakoniec kvások.Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.

    Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na doske narobíme šúľance o hrúbke cca 1 cm.

    Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tieto porežeme na malé kúsky cca 1 cm dlhé.

    Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naukladáme na plech potretý stužením tukom.Necháme dostatok miesta medzi jednotlivými kúskami,aby sa nepolepili.Dáme piecť do vyhriatej rúry 180-200°C na cca 15-17 minút.(kým nemajú zlatistú farbu)

    Opekance - bobaľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na Vianoce tieto opekance odvaríme ako cestovinu,kým nie sú mäkké a ocedíme.Pred tým si nastrúhame eidamskú tehlu a rozpustíme maslo.Do misky vrstvíme opekance,syr a tak až do plnej misky.Polejeme maslom.Tak isto sa sajú urobiť i s makom,sušenými slivkami.To každý podľa chuti a tradície.

ohodnoť recept:
Hlasovalo 9 ľudí (4,4 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist