Opečená kuracina dusená s bobkovým listom fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. septembra 2016
Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept)
Foto: sracz

Talianska kuchyňa vo svojej podstate požaduje, ako píše Marcella Hazan vo svojej KK, dôsledné využitie všetkých surovín, tak, ako aj v tomto rcp. Ja Zobraziť celý popisTalianska kuchyňa vo svojej podstate požaduje, ako píše Marcella Hazan vo svojej KK, dôsledné využitie všetkých surovín, tak, ako aj v tomto rcp. Ja som sa s nim zoznámil a podľa nás prispôsobil, v časopise SAVEUR № 23/2015 str.26, kde ho predstavila Mara Martin z Da Fiore v Benátkach. Juhoeurópska kuchyňa patrí medzi moje obľúbené. Škoda len, teda aspoň podľa mojeho skromného názoru, že sme si z nej u nás doma „neodkopírovali“ viac. Mám na mysli ako surovinovú základňu, tak aj samotné varenie!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
2x7-8 + 50 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 - 6 ks
2 - 3 PL
1 ks
5 - 6 ks
125 - 150 ml
2 - 3 ks
2 - 3 strúčiky
3 - 4 ks
podľa chuti
podľa chuti
125 - 150 ml
3 - 4 PL




Postup

  1. 1

    Už pri zbežnom pohľade na „vstupnú zostavu“ použitých surovín je zrejmé, že krása aj tohoto rcp spočíva v jednoduchosti. Kúsky kurčaťa, ja som použil rozrezané stehná s kosťou a kožou, som dôkladne umyl a osušil.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozohrial som olej vo veľkej ťažkej panvici. Vložil som na drobno pokrájanú cibuľu a zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“ a restoval ich ~ 5´ do sklovita.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridal som na drobno pokrájané stonky zeleru, petržlenovú vňať a pretlačené strúčiky cesnaku. Orestoval som ich, priebežným premiešavaním asi 2÷3´.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varechou som potom presunul orestovanú zmes na okraj panvice, na jej voľnú časť som porozkladal, kožou nadol, kúsky kurčaťa. Opiekol som ich asi po 7´ do červenohneda, otočil ich a 7´ opiekol aj na druhej strane.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz som k nim vložil aj bobkový list, okorenil soľou a čMČK, premiešal a krátko spoločne podusil.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď kuracie kúsky získali peknú zlatohnedú farbu, podlial som ich suchým vínom (Chardonnay Chile 2014) a v priebehu krátkeho asi 3´ „prebublávania“, som do štavy priškrabal aj zvyšok predchádzajúceho výpeku. Víno sa odparilo, mäso podlial 3 - 4 PL horúcej vody, stĺmil ohrev a pri pomalom vare som ho dusil 45 - 50´, až sa z neho dali ľahko odtrániť kosti.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z panvice som vybral bobkové listy a kúsky kuracieho mäsa s opečenou zeleninou servíroval s ryžou ozdobené „prstienkami“ so zelenej časti mladej cibuľky. Na ľavom tanieri je ryža zmiešaná so šťavou.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pohľad na porciu s čistou „basmati“ bielou ryžou.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

altyn
Čo je čMČK? A čo znamená 7a šikmá čiarka, ako dĺžeň, nadňou?Alebo 2 (divný znak) 3? Ten ”divný znak“ pripomína percentá ale ležato. Dá sa to preložiť do slovenčiny?
sracz
Vážený a milý @altyn veľmi rád odpoviem na Tvoje otázky. Vopred však musím upozorniť aj na to, že redakcia Varecha.sk upravuje, bez "výstrahy" autorovi rcp (receptu), prípadné vysvetlivky skratiek a značiek, všeobecne používaných. Tak som to urobil aj teraz (texty mojich viac ako 300 rcp v pôvodnom znení a odoslaní na adresu redakcie mám podnes uložené). Ja som pôvodne "strojár", tak používam skratky (skr.) zo stredných a vysokých škôl technického smeru. Takže ad 1.) (po prvé) sa Ti hlboko ospravedlňujem za nepresnosti aj v tomto rcp; ad 2.) k Tvojim otázkam: čMČK je čerstvo Mleté Čierne Korenie; 7 a šikmá čiarka, ako dĺžeň, nad ňou (7´) označuje časovú jednotku v minútach, ak by boli nad ňou dve šikmé čiarky (7´´) znamená časovú jednotku v sekundách; 2 (divný znak) 3 (2÷3) je značka pre "až"; napr. (napríklad) 7÷12 znamená 7 až 12. Ale na druhej strane Ti veľmi pekne ďakujem za pozornosť a hlavne za záujem aj o moje rcp! Maj pekné dni!
altyn
@Sracz (23.9.2016 21:42)

Ďakujem za vysvetlenie, ja poznám tieto znaky, len som premýšľal či to bude zrozumiteľné aj pre takú 18- 20 ročnú dievčinu, či chlapca, čo skúšajú niečo navariť sama či sám... Nemyslíš že ich to môže odradiť?
jozka2
Z jednoduchych ingred.si vykuzlil vynikajuce,chutne jedlo.Planujem zajtra robit kuracinku tak ju skusim podla teba i ked viem,ze tvoja aj tak bude chutnejsia,lebo chlapi dochucuju jedlo ovela lepsie ako zeny.Vdaka za recept a mas u mna 100 bodov za to perfektne pokrajanie zeleniny.
1x haji
jozka2
18-20 rocny uz vedia zo skoly tieto znaky mily Altyn a naviac nasa mladez si to ma moznost vyhladat na pocitaci na rozdiel od nas,ked sme sa ucili vsetko po lopate.
altyn
@Jozka2 (23.9.2016 21:56)

Vieš si predstaviť ako varia a gúglia súčasne? Je to smiešne, tieto znaky nepatria do kuchárskych receptov,ale k námorníctvu alebo k iným odborným vedám. Tú sa majú používať normálne terminológie, ako: minúty, čerstvo mleté čierne korenie; a 2 až 3 minúty. Tomu porozumie aj ten,kto nikdy nevaril.
jozka2
Altyn, nic v zlom,neohodnotil si recept,ale bavime sa o znakoch,ved tieto jednoduche znaky kazdy z nas pozna zo skoly,tak som prekvapena,ze ta to irituje.Niekto ma perfektny popis a recept o nicom niekto zase ma kazdy recept s laskou do detailou a skracuje si popis,ktoremu nie je tazko porozumiet.Je to jeho sposob a mi to musime akceptovat,alebo nie,ale musis mi dat za pravdu ak si recept cital,ze ta kuracinka musi byt velmi chutna.Mne napr.viac vadi ak niekto da novy nazov nejakej ingred.a nevysvetli o co ide.
mariamka
@Altyn (23.9.2016 21:51)
neviem, co riesis, uz davno to tu vsetkych teenegerov odradilo /cest vynimkam/ a nebolo to kvoli skratkam, uvodzovkam, lomitkam...,, napokon varecha nie je len o vareni, na to si kup kucharsku knihu,, ja mam rada "hlavolamy" pana Sracza, aj jeho recepty, tento nevynimajuc
veronikkka
Milý @sracz , vzácny môj priateľ, tento Tvoj úžasný receptík mi prišiel práve vhod na nedeľu, milujeme kuracie na Chardonnay tak jednoducho pripravené, dáva vyniknúť jemnej chuti mäska. letí k Tebe podakovanie a 5* , mám uložené v kk. srdečne zdravíme Vás všetkých v dalekej Iowe :-)
len tak na margo celej (zbytočnej) diskusie, v dnešnej dobe už škôlkár ovláda informatiku a spomínané znaky sa vyučujú už na základných školách, takže nikomu z gramotných ľudí nerobí ich znalosť žiadne ťažkosti, najmä ak školská dochádzka na základnom stupni je povinná, všakže??? / s výnimkou retardovaných :-)/
altyn
@Mariamka (24.9.2016 05:59)

Máš pravdu v tom, že teenagerov tu už nič nebaví. A to preto, lebo sa k ním niektorí Varecháči správajú ako k imbecilom. Napríklad taká @pusta alias @Veronikkka . Už to balím aj ja. Len som zvedavý kedy niekto napíše recept v morzeovke. Apropo, recept je fajn,len kým sa dostanem na koniec, už ma prejde záujem, tak ako to bolo pri receptoch jednej Varecháčky ktorá už nesmie prispievať a tak si dala nové nicky. Však @Veronikkka ?
kukulienka71
Súhlasím s názorom od @altyn :" Apropo, recept je fajn,len kým sa dostanem na koniec, už ma prejde záujem"
Každý má svoj štýl písania receptov, už sme si tu na seba zvykli:-)
@sracz píše štýlom, kde sa mieša kvetnatý opis s technickými znakmi, čo naozaj môže odradiť tých, čo majú radi zrozumiteľnosť, spojitosť a následnosť jednotlivých krokov. Na druhej strane zas priťahuje tých, ktorí majú radi nevšednosť a príbehy skryté v receptoch:-)
Ak chce, vyhráva ten, kto v spleti textu (hlavolame - ako to nazvala @mariamka ) nájde pointu;-))
dormella
@Veronikkka (24.9.2016 08:42)
Precti si sve komentare pod temito dvema recepty, prohledni si dobre foto a prosim Te pekne, usetri nas . . . . . . .Lepe receno, nedej z nas hlupaky!
 varecha.pravda.sk/recepty/baklazanove-gozleme-fotorecept/...

 varecha.pravda.sk/recepty/gozleme-plnene-cukinou-fotorece...


aroooo
@Sracz - opäť vinikoš rcp. To by mali vidieť môj zošit rcp, kde okrem Tebou používaných značiek nájdeš aj niečo z chémie-skôr napr.napíšem rukou H2O ako voda, všetko= V prečiarknuté, menej, viac /ani rýchlo tu nenachádzam tie "ležaté" v, mčk, čmp, hl.m, polohr.m., v.cuk.,pr.c. pridáme= šipka dole a pod.
Všetko sú to všeobecne používané znaky,z matiky a ostatných predmetov zo školy/ éj veru už je tomu 40 rokov/, problém mi robí akurát st.F ak neuvedieš v st. C /neviem si zapamätať prepočet a teplomer toľko F neukazuje/, tak sa to jednoducho varí - pečie kým to nie je a hotovo, no ne? Len Ty pekne píš a uverejňuj rcp ako doteraz, osobe čo sa sťažovala doporučujem si Tvoje vysvetlivky skopírovať, prípadne keby ešte niečo, dodatočne sa dovysvetľuje....
veronikkka
@Dormella , už nerieš!!! svoju chybu som verejne priznala a ospravedlnila som sa! spravíš to aj Ty? alebo budeš dalej za rýpalov aj s @Altyn ???
@Altyn , opakujem, že som nepísala nič pod týmto receptom o Tebe a moja identita Ťa nemá čo zaujímať ako mňa nezaujíma Tvoja!!! už ma nerieš, nie je čo riešiť!
to je všetko, čo som chcela dodať.
mesiar50
Každý tvoj recept ma vie potešiť,keďže z neho cítiť
ľudský cit a spomienky na našu domovinu.Si človek s veľkým a dobrým srdcom.Uvaril si jednoduché,no pre mňa lákavé jedlo.Pozdravujem ťa priateľu.
veronikkka
milý @sracz , v nedeľu sme mali vynikoš obedík podľa Teba :-)
akurát som nedala stonkový zeler, nebol doma.
chuť fantastická, stehienka som ponechala v celku, uprednostnila som ryžu Basmati k vynikajúcej šťavičke a k lahodnému mäsíčku, sprevádzané pohárom lahodného Chardonnay :-) fotkou dakujem za Tvoj super receptík :-)


veronikkka
@radox1 , no nepovedz :-)
tuším si zakomplexovaný z Tvojej reakcie súdim, stále z niekoho, že?? D
však už sa oslobod z Tvojich utkvelých mindrákov! zosmiešňuješ sa
ešte niečo máš na srdci???
toto je recept od @sracz , podľa ktorého som varila. až uvarím Tvoju úžasnú slepačiu polievku z rúry (mám ju v programe), tak pridám fotku aj Tebe!
zatiaľ nespamuj @sracz ov recept!!!
dakujem.
radox1
@Mariamka (27.9.2016 18:47)

omyl,niekto musi chodit robit aj do prace na dochodky.prehral som,gratulujem jujoska.