Opapova červená kapusta

sandri - fotkasandri, 3. mája 2010

Opapa (alebo opi, ako sme ho my deti volali) bol môj milovaný dedo, ktorý fantasticky varil a piekol. Jeho polevu na tortu sa mi Zobraziť celý popisOpapa (alebo opi, ako sme ho my deti volali) bol môj milovaný dedo, ktorý fantasticky varil a piekol. Jeho polevu na tortu sa mi dodnes nepodarilo napodobniť :)), ale jeho červenú kapustu, ktorú robil k pečenej kačke s lokšami, tú ovládam a robím ju k pečenému mäsku, spolu s domácimi zemiakovými knedlíkmi.

20 minút
príprava
40-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 polievkové lyžice
1 veľká
1




Postup

  1. 1

    Množstvá aj čas prípravy sú orientačné, záleží od veľkosti hlávky kapusty a vlastnej chuti, treba ochutnávať. Na oleji (ale môžeme aj na domácej bravčovej alebo husacej masti, dáva to dobrú chuť) opražíme na drobno nakrájanú cibuľu až do hneda. (Malé odporúčanie, ak s nám začne pripekať, podlejeme 1-2 lyžicami vývaru alebo bujónu a dopražíme).

  2. 2

    Pridáme narezanú, či nastrúhanú kapustu tak, že po každej vrstve dobre posolíme. Necháme pomaly dusiť, ak kapusta nepustí dosť šťavy podlejeme vodou, vývarom alebo červeným vínom (víno môj dedo nedával, to je už variácia podľa môjho kamaráta). Dochutíme rascou, ja používam mletú, pokojne môžete aj celú, ako komu chutí, nešetrite ňou. Keď je kapusta polomäkká, pridáme cukor, ja dávam tak dve hrste na kilovú hlávku kapusty a ocot - ten pridávajte opatrne, síce fantasticky dochutí kapustu, ale ak to preženiete ťažko sa to "opravuje" :)) Takže radšej ochutnávať, moje množstvo odhadom je asi tak 1 -1,5 polievkovej lyžice.

  3. 3

    Nechajte ešte dusiť, kým všetky chute prejdú do kapusty a podávajte. Aha a ešte škorica - tiež variácia od kamaráta - tak tú pridajte spolu s rascou, ale pozor!, skutočne len štipku. Červenú kapustu zvyknem pripravovať vo väčšom hrnci, pretože je tvrdšia a na väčšej ploche sa rýchlejšie udusí.

Diskusia k receptu

satin22
K pečenej kačici je výborná,ja hu podobne robím k pečenému
plecku,alebo bôčiku.Namiesto škorice dávam2-3 klinčeky a sladko-
kyslé jablko.Samozrejme červené víno dodá kapuste svoje čaro.....
Ako náhradu vina môžeme použiť džem alebo šťavu s kompotu,
ale s mierou.....
sandri
áno, to je dobrá poznámka, pridať brusnice je tiež skvelé, super chuť ....
milina
Dve hrste cukru? Nie je to veľa na 1kg kapusty?
sandri
milina naozaj záleží od toho ako komu chutí a koľko dáš potom octu, vyskúšaj a ochutnávaj, pokojne daj menej :))
marianne69
Vyborny recept na cervenu kapustu,ta skorica s vinom spravili svoje.Pridala som namiesto octu trosicku citronovej stavy.Tak mi chutila,ze som ju jedla samu so zemiakmi....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia