Vajíčková omeleta
Vajíčková omeleta

Omeleta s hokaido tekvicou fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. septembra 2019
Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept)
Foto: Sracz

Romantika chlapčenských rokov je už dávno v nenávratne. Spomienky však ostali a s nimi aj jesenné chúťky košického „šráca“ počas zberu zemiakov i tekvíc Zobraziť celý popisRomantika chlapčenských rokov je už dávno v nenávratne. Spomienky však ostali a s nimi aj jesenné chúťky košického „šráca“ počas zberu zemiakov i tekvíc a ich pečenie priamo na poli. My sme ich volali „pečarky“ a dnes ich nahradili „hokaido“, ktoré je možno dusiť s cibuľou, vyprážať v cestíčku, zapekať, domäkka uvarenú mixovať, piecť nakrájanú na hranolky ako náhradu za zemiaky. Vďaka nízkemu energetickému obsahu, množstvu vlákniny a detoxikačným účinkom, je hokaido vhodná i pri redukčnej diéte.

4-6
porcie
12 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
500-600 g predpečená
6-7 ks („pierka“)
240-250 g bez kože pečené
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL čerstvé
3-4 ks
120-150 ml pokrájaná
podľa potreby (alebo biele pečivo)




Postup

  1. 1

    Ja som kúpil hokaido tekvicu už nakrájanú na kocky, tak som si ich iba rozložil po pekáči, jemne osolil, pokropil 2 PL oleja, posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a opiekol v rúre 2x14-1minút, s premiešaním v „polčase“ , pri 180 ºC. Poznámka: Ak pečiem tekvicu kúpenú vcelku, rozkrojím ju, semienka vyberiem (odložené v mikroténovom vrecúšku odložím do mrazničky a použijem pri najbližšom varení mäsovej polievky), dužinu následne rovnomerne pokrájam na pravidelné segmenty 15-20x1-÷20 mm, posypem soľou a čMČK, pologule prikryjem alobalom a pečiem dobrú polhodinu pri 220-240 ºC. Na posledných 5-7´ alobal odoberiem a nechám dopiecť. Takto upečená hokaido je veľmi chutná aj samostatne, no dnes som z nej pripravil raňajkovú omeletu. Kocky predpečenej som uložil na panvicu, pridal trošku oleja,

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    posypal pokrájanými zelenými „pierkami“ mladej cibuľky, premiešal, krátko spoločne podusil a

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nadstavil pokrájanými grilovanými kuracími prsiami, nad ktorými väčšina členov rodiny ohrňuje nos.

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po premiešaní som do panvice pridal kúsok masla (podľa normy VŠJŽ na La Franconi v rokoch 1963-1966), nechal minútku-dve už iba „naladiť“ na rovnakú teplotu,

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalial „rozhabarkovanými“ vajíčkami a

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po dvoch-troch minútach, bola omeleta hotová!

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podával som ju, posypanú pokrájanou petržlenovou vňaťou, s francúzskou bagetkou. Priatelia na našej Varecha.sk, od 27. augusta t. r. neviem otvoriť schránku „Denné súhrny”. Je tam iba nadpis „Štvrtok”, pod ním 0 (nula) a aj po posune na predchádzajúci či nasledujúci deň to isté! Má niekto z Vás podobný problém?

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kvakac
Ej bisťu takéto raňajky by mi veru zapasovali. Vyzerá to veľmi lákavo.
1x haji
babka123
Pozdravujem v ďalekej cudzine, ale presne ten istý problém mám aj ja, a ešte ktorý štvrtok to je, to sa už asi nedozvieme.
1x haji
frezia68
@Sracz :Tak takúto redukčnú diétu by som s láskou a radosťou prijala aj obdeň a ešte s obsluhou.Ostáva len zapriať dobrú chuť!
1x haji
evanaaa
@Sracz , takže nie som jediná, kto má tento problém, aj ja to mám, aj som chcela napísať do Diskusii, čo sa stalo, tiež mám - štvrtok, a nulu, tak musím recepty hľadať inak, hnevá ma to, nikto na to nikoho neupozornil, ktovie, či o tom v redakcii vedia. A tú omeletku by som rada ochutnala, ale z tekvici robievam len klasiku - omáčku, inak som ešte neskúšala, zatiaľ.
1x haji
haji
Pěkně sfúzované suroviny, super bohatá omeleta! Vidím to stejno, tedy čtvrtok 0. Žeby počátek světa? Tomu rozumím. Nepředchází nic /to jediné by bylo logické/, ale ani nenásleduje. Čistokrevná efunkce.
Díky za inspiraci, hokaido miluju, je to úžasná dobrota, vždy!
haji
Omlouvám se, nefunkce, potvorka "n" někam odkráčelo.
marienka44
Dobre rozumiem v bode 1, ze ked pecies celú tekvicu, v prekrojenej polovicke po vybratí zrniek, už len ponakrajuješ tekvicu na stvorčeky, ale ich nevyberies? Takto ponakrajovanú tekvicu pečieš v rúre, ked je kúpená vcelku?
Dobrý nápad s omeletou, nikedy vyskušam.
sracz
Ďakujem Vám všetkým za milé slová a zo srdca želám nielen "štart" do nového týždňa, ale aj krásne všetky dni, plné úsmevov dobroprajných ľudí!
hubata
Výborný recept na raňajky a ešte k tomu aj variabilný: namiesto kuracích pŕs sa tam môže dať klobása, šunka, zbytok bravčového pečeného od nedele ........Si šikovný kuchár a pritom tvoje recepty sú rýchle a chutné. Vďaka.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia