Omamina výborná zemiaková polievka

marsis - bez fotkymarsis, 7. decembra 2011

Naša levická omama varila jednoduché jedlá, ktoré nám vždy veľmi chutili. Jej polievky boli tiež z kategórie vynikajúcich a finančne nenáročných.

8
porcií
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-5 ks väčšie
1 dl pohár (malé)
1 PL
1 ks
1 hrsť
1,5 ČL
1 PL alebo solčanka
2,5 PL




Postup

  1. 1

    Na zohriaty olej pridáme do hrnca očistené, na kocky nakrájané zemiaky, v polievkovom sitku umyté krúpky, asi minútu miešame a pražíme, pridáme mletú červenú papriku (podľa chuti môžeme dať aj štipku pálivej), jemno sekanú zelerovú vňať čerstvú alebo sušenú, soľ, vegetu a vložíme cibuľku (kto má rád, môže ju posekať, ja ju po uvarení vyhadzujem). Všetko dobre premiešame a zalejeme 2 litrami vriacej vody. Varíme 25 minút podľa kvality zemiakov, občas pomiešame. Polievku na záver posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

hubata
Takže zemiaková s krúpkami..... len minule som sa čudovala že aj krúpy majú svoju veľkosť a číslujú sa ako topánky..... Môže to byť dobrá polievočka, ukladám pre inováciu zemiakových polievok, lebo potom ju nenájdem. Takže vďaka a ukladám do KK.
sovka62
Nuž, naše omamy a mamy veru vedeli v kuchyni čarovať, finančne nenáročné a napriek tomu chutné, ešte šťastie, že sa niektoré recepty zachovali.
marsis
Dievčatá, mimochodom práve malé a stredné krúpky (najčastejšie č.3) rada používam do polievok namiesto rôznych zásmažiek, ale aj liateho hustého cestička, pretože sú veľmi zdravé pre obsah minerálnych látok a tiež prospievajú dobrému tráveniu. To ma naučila stará mama.
marsis
Som veľmi rada, že chutila. Naučila som sa krúpky používať aj do iných zeleninových polievok, najlepšia je z nich kalerábová. Len hrubo nastrúham 2 väčšie kaleráby, pridám krúpky, soľ, bujónovú kocku, zalejem 1 l vriacej vody a o 15 minút je polievka hotová.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia