Okaté taveňáčky - fotopostup

medovnicek - fotkamedovnicek, 28. mája 2012

Potrebovala som niečo napiecť do práce. Voľba padla na slané tyčinky a tieto koláčiky, pretože sú výborné, ich príprava netrvá dlho a vydržia aj Zobraziť celý popisPotrebovala som niečo napiecť do práce. Voľba padla na slané tyčinky a tieto koláčiky, pretože sú výborné, ich príprava netrvá dlho a vydržia aj moju cca hodinovú cestu do práce. Recept mám od kamarátky Marienky Holubovej.

Suroviny

300 g
250 g
140 g
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, nakrájanú, povolenú Ceru a tavené syry.

    Okaté taveňáčky - fotopostup - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto

    Okaté taveňáčky - fotopostup - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta odoberáme malú kúsky o veľkosti vlašského orecha a tvarujeme guľôčky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie

    Okaté taveňáčky - fotopostup - obrázok 3
  4. 4

    Do každej guľôčky koncom varechy vyhĺbime jamku

    Okaté taveňáčky - fotopostup - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si nejaký kyslastejší džem - ja som použila malinový

    Okaté taveňáčky - fotopostup - obrázok 5
  6. 6

    Džem naplníme do zdobičky s dlhým koncom

    Okaté taveňáčky - fotopostup - obrázok 6
  7. 7

    Džemom vyplníme každú jamku a dáme piecť do vyhriatej rúry. Piekla som na 180 C, pokiaľ koláčiky nie sú mierne ružové.

    Okaté taveňáčky - fotopostup - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení každý koláčik obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým, pridala som aj trocha citrónového vanilkového cukru

    Okaté taveňáčky - fotopostup - obrázok 8
  9. 9

    Robila som z dvoch dávok a vyšlo mi cca 45 koláčikov. Ani jedna kolegyňa nepoznala, že v ceste je tavený syr.

    Okaté taveňáčky - fotopostup - obrázok 9

Diskusia k receptu

evanaaa
Z tých aj na pohľad chutnučkých koláčikov by som si dala, len keby šla tá Cera nahradiť, musí tam byť stužený tuk, nedá sa dať niečo iné? Je to ináč jednoduché, iste dobré.
medovnicek
@evanaaa ja tiež nie som prílišným zástancom Cery, už som ich robila aj s Palmarínom a boli tiež dobré, takže úplne v pohode ju môžeš nahradiť iným tukom
hubata
Nemajú troška chuť ako sádelníky? Naozaj je to nezvyklé s tými syrmi. Je to zaujímavé, že chutia na sladko, možno aj s očkom syrovej plnky by boli chutné.....
Ukladám do KK a vyskúšam. Vďaka za zaujímavý recept.
margaretka28
Tak tie sú naozaj okaté,chcela by som vedieť,ako to chutí,pre mňa nezvyklá kombinácia.:-))
medovnicek
@hubata ozaj chutia ako sádelníky a ten syr tam vôbec, ale vôbec necítiť, ani jedna z cca 10 kolegýň nepoznala, že tam je ten tavený syr
@margaretka28 je to aj pre mňa nezvyklá kombinácia, ja som ich prvý krát jedla u kamarátky, ktorá mi dala aj recept a tiež som nepoznala, že je v ceste aj tavený syr, veľmi mi chutili a preto som ich piekla aj doma, do cesta nejde cukor, tak nie sú ani presladené
jamalinka
vyzerajú veľmi dobre, ale aký to má zmysel dávať syry ak ich tam necítiť? v čom sú iné? Nekritizujem len sa pýtam, rada by som ich urobila pre viac ľudí na jednu peknú slávnosť, preto sa pýtam. Ďakujem za skorú odpoveď.
klekipetra
Skúste namiesto džemu paštétu a posypať mierne (!) napríklad sezamom alebo položiť kúsok orecha.
Aj dietári a cukrovkári chcú maškrtiť.


paštétu
medovnicek
@jamalinka neviem prečo tam ide ten syr, možno preto, aby boli koláčiky vláčne, každý tipoval, že sú to sádelníčky - možno tú chuť spôsobil ten syr, netuším, ale nám chutia a kolegyne boli myslím tiež spokojné
frona
@medovnicek čítala som, že recept je od kamarátky Marienky Holubovej....Moja svokra sa tak volala :-) Ale taký recept ona nerobila. Sranda, že sú menovkyne, hoci teda moja svokra nie je už dlho medzi nami Ja som tiež Holubová
1x lianka
majka60
Ja mám rercept 250 gr. hlad. múky, 250 gr. hery a 100 gr. taveného syra a tiež sú výborné. Môžu sa upiecť aj prázdne jamky a potom do upečeného naliať trochu roztopenej čokolády.
evanaaa
@klekipetra pripomenula, že aj dietári chcú maškrtiť, ja som tiež diabetka, ale pre mňa maškrtenie znamená niečo sladké, nie naslano, to by už bolo iné. A čo sa dá, to si prispôsobím (mám na mysli sladkosti).
medovnicek
@frona musím Marienke napísať, že na Slovensku mala svoju menovkyňu, táto moja pochádza z Dvúr Králové Nad Labem:)
@sylvinka na slano som to veru ešte neskúšala
@majka60 určite vyskúšam aj tvoju verziu
douglas
@medovnicek : Práve som ich dopiekla a obalila škoricovým cukrom ... vyzerajú veľmi pekne a aj dobre chutia. Plnila som výborným džemom z čiernych ríbezlí. Robila som malé kúsky, ako Vianočné cukrovie. Páči sa mi cesto, po odstátí sa z neho tvarovalo ako z modeliny. Určite som ich nepiekla posledný krát! Vďaka za rcp.
Páčil sa mi "príbeh" menovkyne :). Ja mám smutnejší: Pri návšteve Auschwitz Birkenau som medzi obeťmi holokaustu našla "svoje" meno. Moja menovkyňa mala 44, keď šla do plynu. Na deň holokaustu 27.1. za ňu pálim sviečku, aj keď bola židovka a ja som kresťanka ~ predsa len, sme menovkyne...
medovnicek
@douglas teší ma, že si s koláčikmi spokojná, pri tej tvoje skúsenosti ma až striaslo, mám rada históriu, na Prime dlhodobo chodí seriál o druhej svetovej vojne, vždy ho pozerám pri varení nedeľňajšieho obedu, holokaust bol strašný, horšie je, že sme sa z neho nepoučili
fany1602
sú naozaj skvelé!!!zajtra ich idem zase piecť lebo mali veľký úspech.odteraz to budem robievať častejšie.dakujem sa super receptik!!!
melita
Skvelý recept, robila som už 2x vždy s veľkým úspechom.
douglas
Upravila som gramáž dle svojho 250:250:50 +soľ a cesto je hladké, perfektná práca s ním. Dnes som ich piekla a plnila pikantným džemom vlastnej výroby hruškovo-citrónovo-zázvorový.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia