Restovaná zelenina

Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Pestré, výživné, jednoduché a hlavne chutné.

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Najskôr dám uvariť fazuľu. Zvyknem ju vopred namáčať kvôli kratšej tepelnej úprave, ale hlavne lepšej stráviteľnosti. Kým sa fazuľa varí, pripravím základ jedla a prílohu.
  2. Prílohou bol u nás tentokrát drobný bulgur, ktorý len stačí zaliať horúcou vodou (1 diel bulguru, 2 diely vody), ochutiť (dala som pažítku a soľ), prikrytý nechať odstáť kým absorbuje všetku tekutinu a na záver primiešať kúsok masla. Ako príloha sa hodí aj ryža, krúpy, cestoviny, alebo napríklad placky.
  3. Späť k receptu: Zeleninu očistím a nakrájam - mrkvu na menšie kusy, cibuľu a cesnak nadrobno. Špenátové listy dobre prepláchnem a nechám odkvapkať. Ak sú veľké, tiež ich pokrájam.
  4. Na tuku opečiem cibuľu do sklovita, pridám nakrájanú mrkvu a dobre orestujem (5 - 10 minút). Keď mrkva "pustí farbu" pridám cesnak, dobre premiešam a tiež ešte krátko orestujem.
  5. V tejto chvíli je už vopred namočená fazuľa takmer uvarená, pridám ju teda k základu, premiešam, podlejem trochou vody a dusím domäkka. Mne sa v týchto mrazoch pýta štipľavé, pridala som preto za lyžicu pikantnej paprikovej omáčky. Osolím.
  6. Zmes už varom dlho netrápim, fazuľa je takmer hotová a na menšie kusy nakrájanej mrkve tiež stačí málo, navyše ju máme radi "al dente", čiže nerozblemcanú. Po chvíli dusenia už len pridám listy špenátu, premiešam a sporák vypnem. Špenát sa teplom okolia sparí a zmäkne.
  7. Servírujem ako hlavné jedlo, prílohu, alebo teplý šalát. Podľa toho hotové jedlo ešte pokvapkám citrónovou šťavou, prelejem jogurtom, či napríklad obložím mäsom (na obr. potrhané udusené kuracie stehno).
  8. Záverečná foto pre milovníkov prírody. Toto je moja suseda, vlastne býva oveľa vyššie ako ja, asi by som to na vrch toho smreku nedala. Chodí ku mne na vlašské orechy. Raz dostala mrkvu, ale poviem vám, taký vyčítavý pohľad som ešte nevidela ツ . Zato misku s čerstvou vodou ocení vždy, hlavne teraz, keď mrzne.