Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. augusta 2014
Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept)
Foto: pusta

Odkladám odrezky z hovädzieho mäsa a tento receptík dokazuje, že aj z odrezkov sa pridaním iných ingrediencií dá pripraviť chutné jedlo.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80-90 °C

Suroviny

500 g
1 ks
5 strúčikov
3 PL
200 g
200 g (alebo mrazený)
podľa chuti
1 PL
1 ČL
podľa chuti
podľa potreby
250 ml




Postup

  1. 1

    Odrezky z hovädzieho mäsa som umyla, osušila papierovou utierkou a pokrájala na kocky.

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som šampiňóny a cesnak na plátky.

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrášok som umyla a nechala odkvapkať na site od vody.

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci som rozpálila husaciu masť,...

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...na ktorej som orestovala cibuľu pokrájanú na jemno a čerstvo mleté čierne korenie,...

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...plátky cesnaku,...

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...sladkú mletú červenú papriku,...

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..priliala som domácu paradajkovú šťavu, po jej krátkom orestovaní...

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...som pridala mäsko a poopekala som ho v tomto základe z každej strany,...

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...ked už bola vytvorená na povrchu mäska jemná kôrčička, pridala som morskú soľ,...

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...všetko som podliala horúcou vodou asi do výšky mäsa a prikryté pokrievkou som dusila na miernom plameni za občasného podlievania horúcou vodou do zmäknutia - asi 120 minút.

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Asi 15 minút pred koncom som pridala plátky šampiňónov,...

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...tymián...

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ... a hrášok som nechala len prehriať, to stačí, lebo som mala čerstvý hrášok.

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Podávala som horúce s dusenou ryžou, šťavičku zahustila i bez múky cibuľa, glej z nožiny, ktorú som mala v odrezkoch tiež a mäsko na šťave malo výbornú chuť tymiánu, šampiňónov, mladého hrášku a ostatných použitých ingrediencií. Recept som pridala ako dobrú inšpiráciu na výborné a chutné využitie z odrezkov hovädzieho mäsa na dobré jedlo.

    Odrezky z hovädzieho mäsa na hrášku a šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

daguska
Pekne si to vystihla.Dajú sa zuzitkovat vselijaké zdanlivo nepouzitelné zvysky.Urcite chutilo.
pusta
@daguska , presne o to mi išlo, že sa dajú aj odrezky vhodne a chutne využiť.
dakujem za pochvalu.
1x jozefj
gitka61
Paci sa mi ako si vyuzila tie odrezky,ze si pridala aj zeleninu.Miesto oleja aj ja casto pouzivam,ako zaklad kacaciu mast ,ktora dava vybornu chut masku.Recept uz je v k.k.5*****
pusta
@gitka61 , áno, aj z odrezkov je možné chutne uvariť + prídavok zeleniny celé vylepší aj chuťovo.
je to jednoduchý recept na využitie odrezkov, je variabilný a husacia či kačacia masť dá dobrý chuťový základ i šmrnc.
som rada, že sa ti môj recept páči :-)
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*.
kukulienka71
pripomenulo mi to mexický guláš, ktorý mám veľmi rada a už bol dávnejšie, ešte si tam dala aj šampiňóny, chuťovo super, iste.
kecemis
Poznam tento recept este z mladych cias, ked ho robievala moja mamina. Obcas pred dusenim pridavala k masu horcicu. Je to velmi chutne. Dakujem za pripomenutie.
safran
na bravčovej masti by to bola chutná klasika, neviem, ako sa prejaví v chuti husacia, ale zvyčajne sú tie jedlá ešte chutnejšie... je to cítiť? použila si "gulášové mäso"?
pusta
@kukulienka71 , tých gulášov je v Slovenskej kuchárke od Španku veľmi veľa, okrem iného aj ten, ktorý spomínaš, ktorý ti pripomína a máš rada.
toto by som však nedala medzi guláše, len ako mäso na šťave, tento môj recept nespĺňa atribúty gulášu, chuťovo je však super, ako vravíš ty sama :-)
teší ma, že som ti pripomenula tvoje obľúbené jedlo.
dakujem.
pusta
@safran , tá chuť jedla pripravovaného jedla na husacej masti je oveľa lepšia, ako na masti bravčovej, treba vyskúšať, aby si mohla porovnať.
áno, rozdiel je cítiť, jedlo má lahodnejšiu chuť.
v odrezkoch som mala kúsky z hovädzieho zadného, z hovädzieho móčingu a z hovädzích líčok, aj z roštenky tam bolo.
pusta
@kecemis - milý Mirko, tiež moja mamina toto robievala kedysi dávno z odložených odrezkov hovädzieho mäska, bolo to výborné mäso na chutnej šťavičke, presne ako tvoja pani maminka :-)
teší ma, že som ti ju týmto receptíkom pripomenula :-)
s horčicou som ešte nerobila - príma nápad, určite vyskúšam :-)))
dakujem ti za pochvalu.
micanela
ked napises "odrezky" vyzera to nechutne
ale nie je dovod, je to vynikajuce masko a recept je skvely
pusta
@micanela , sú to jednoducho odrezky z kvalitných druhov mäsa, pokiaľ viem, takto sa označujú oficiálne v odbornej terminológii a pod týmto názvom ich dostaneš aj kúpiť v rôznych predajniach, ja siu ich odkladám sama doma.
ak vieš chutnejšie označenie, povedz ho kľudne a premenujem bez problémov.
som rada, že sa ti recept páči. :-)
dakujem.
kukulienka71
Ten Mexický guláš som v mladosti často jedávala v práci, náš kuchár ho robil fantasticky, veľmi podobný som našla tu  www.moje-recepty.sk/recepty-mexicky-gulas/,...
aj tu  varecha.pravda.sk/recepty/mexicky-gulas-so-syrom/41304-re...
, bol aj v receptúrach teplých pokrmov. Ja si tú chuť pripomínam aj po tých rokoch, doma som ho pritom robila asi 3x, takže tvoja fotka mi ho hneď pripomenula, budúci týždeň naplánujem, ďakujem:-)
pusta
@kukulienka71 , poznám ho je vynikajúci, okrem Slovenskej kuchárky od V.Španka a kol., viaceré vydania, je aj v iných slovenských kuchárskych knihách.
to si mala teda šťastie, že to robieval váš kuchár v zamestnaní, my v práci sme také veľké šťastie nemali, patrí mu teda aj moja poklona za také výborné jedlo.
som rada, že som ti ho aspoň pripomenula a ešte radšej, že si svoj obľúbený guláš pripravíš ty doma.
to ja dakujem tebe, lebo aj ty si mne pripomenula výborný recept na mexický guláš. :-)
vdaka.
radost
slovo =odrezky= používajú aj odborníci..je to okey..
Marcel-prečo ty nasilu seješ ZLO..??
pusta
@radost , áno, je to tak.
dakujem.
a čo je mimo obliga tejto stránky o varení a vulgarizmy, to ja nekomentujem.
megdesign
@radost nic nesejem. Normalne som to len napisal. Ked napisem kriticky, zle je, ked normalne, zle je. Vam nik neulahodi... :/

Len som si vsimol pocarbany horny lavy roh na fotke, "toť vsio".
zolik
Urcite zmysluplne vyuzitie odrezkov z kvalitneho mäsa. Ja tiez zbieram do sacka v mraznicke. Ked ich je dost robim z nich vyvar na dalsie pouzitie.
pusta
@zolik , ja ich do vývaru použijem zriedka, alebo mäsko ma šťave alebo nejaké ragú alebo zomeliem a niečo iné spravím z toho chutné - toto je len jedna z mnohých možností, ako ich možno využiť.
zolik
@pusta pomliet je tiez dobry napad. Inak ja ked som dnes rano videla uvodnu fotku tiez ma ako prve napadlo: "Boze, len nech sa jej to jedlo nevyleje." Az o sekundu som si vsimla ze si to asi tak nakrivo odfotit chcela. Trochu zmeny nezaskodi.
pusta
@zolik. však keby sa to malo vyliať, tak by sa vylialo v smere naklonenia kolmo nadol ako je gravitácia, nie?
je to len šikmý záber a jedlo je predsa na stole v horizontálnej polohe rovno.
ešte si nikdy tak nefotila???
však skús a uvidíš, že sa ti nevyleje :-)
rozosmiala si ma chutne od srdca DDDDDD
dakujem.
baobab
chutovo to moze byt ok ale tie rozpravky k tomu . zaujimalo by ma ako sa da v paradajkovej stave docielit nasledovne ( bod 9 a 10 ) : " poopekala som ho v tomto základe z každej strany,...ked už bola vytvorená na povrchu mäska jemná kôrčička?"
pusta
@baobab , nuž poopekať, ako ti to mám vysvetliť - otáčať v horúcom základe z každej strany, až sa opečie a vznikne tá kôrčička a až potom pridať soľ. soľ vytiahne z mäska vodu a potom sa už len dusí.
no vieš, ja to bez tých rozprávok k tomu neviem, je to môj štýl podania receptu, ak to tebe nevyhovuje, nečítaj to alebo len jednoducho akceptuj. videla som tu aj oveľa kvetnatejší štýl, dokonca od muža, nebudem ho menovať a nikdy si to nekritizoval.
som rada, že chuťovo to môže byť ok.
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia