Bezlepkové arašidové venčeky
Odpaľované arašidové venčeky bez lepku
Autor receptu: novalim
Odpaľované cesto bez lepku je možno jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Vyskúšajte si
napiecť tieto bezlepkové venčeky. Namiesto klasickej vanilkovej plnky ich naplňte
arašidovým krémom a nebudete ich vedieť prestať jesť.
40 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme plnku, pretože musí chvíľu chladnúť a odpočívať v chladničke. Na plnku privedieme smotanu do bodu varu, stiahneme ju z ohňa a zalejeme ňou bielu čokoládu. Miešame až do rozpustenia čokolády. Potom do zmesi pridáme arašidové maslo a opäť rozmiešame do rozpustenia. Necháme úplne vychladnúť (ideálne v chladničke aspoň na 2-3 hodiny).
- Na cesto v hrnci roztopíme maslo v mlieku alebo vode (prípadne v zmesi mlieka a vody). Pridáme soľ a pomiešame.
- Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky Novalim, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej gumy a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme vychladnúť.
- Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
- Hotové cesto nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru krúžkov alebo venčekov. Tie posypeme nasekanými arašidmi.
- Pečieme najprv 10 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 25 minút.
- Hotové koláčiky necháme vychladnúť.
- Medzitým vyberieme plnku z chladničky, vymiešame ju mixérom do krémovej konzistencie. Vychladnuté kolieska alebo venčeky rozrežeme pozdĺžne a zdobiacim vreckom ich naplníme.
- Posypeme práškovým cukrom a podávame.