Bezlepkové arašidové venčeky

Odpaľované arašidové venčeky bez lepku

Autor receptu: novalim

Odpaľované cesto bez lepku je možno jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Vyskúšajte si napiecť tieto bezlepkové venčeky. Namiesto klasickej vanilkovej plnky ich naplňte arašidovým krémom a nebudete ich vedieť prestať jesť.

40 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme plnku, pretože musí chvíľu chladnúť a odpočívať v chladničke. Na plnku privedieme smotanu do bodu varu, stiahneme ju z ohňa a zalejeme ňou bielu čokoládu. Miešame až do rozpustenia čokolády. Potom do zmesi pridáme arašidové maslo a opäť rozmiešame do rozpustenia. Necháme úplne vychladnúť (ideálne v chladničke aspoň na 2-3 hodiny).
  2. Na cesto v hrnci roztopíme maslo v mlieku alebo vode (prípadne v zmesi mlieka a vody). Pridáme soľ a pomiešame.
  3. Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky Novalim, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej gumy a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme vychladnúť.
  4. Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
  5. Hotové cesto nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru krúžkov alebo venčekov. Tie posypeme nasekanými arašidmi.
  6. Pečieme najprv 10 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 25 minút.
  7. Hotové koláčiky necháme vychladnúť.
  8. Medzitým vyberieme plnku z chladničky, vymiešame ju mixérom do krémovej konzistencie. Vychladnuté kolieska alebo venčeky rozrežeme pozdĺžne a zdobiacim vreckom ich naplníme.
  9. Posypeme práškovým cukrom a podávame.