Odkukané mäsko fotorecept

srnka77 - fotkasrnka77, 28. júna 2015
Odkukané mäsko (fotorecept)
Foto: srnka77

Raz ma kamarátka pohostila výborným soté, nevedela som sa ho dojesť. Inšpirovala som sa a podobné odvtedy robievam pravidelne.

4
porcie
10 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 – 600 g
1 ks
150 – 200 g
1 konzerva
2 PL
Na záver:




Postup

  1. 1

    Mäsko nakrájané na rezance alebo kocky osolím a okorením. Tentoraz som si ho už včera premiešala so soľou, korením a olejom a nechala v chladničke. Takto odležané je jemnejšie.

    Odkukané mäsko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hlbšej panvici mäso orestujem na najsilnejšom plameni, aby zatiahlo – približne päť minút. Potom pridám nahrubšie nakrájanú cibuľu a minútku-dve restujem spolu s mäsom.

    Odkukané mäsko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stiahnem plameň na najslabšie, prikryjem pokrievkou a za občasného premiešania dusím asi trištvrte hodinku. Ak treba, v priebehu dusenia podlejem vodou – tak, aby to stále malo trochu šťavy.

    Odkukané mäsko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäsko už takmer mäkké, zvýšim teplotu a pridám papriku nakrájanú na rezance. Mala som posledný balíček vlaňajšej papriky v mrazničke, použila som teda tú. Chvíľu popražím, zase stiahnem plameň a prikryté dusím pár minút (nie pridlho, aby sa paprika nerozpadla).

    Odkukané mäsko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po takých piatich minútach znova zvýšim teplotu, pridám kukuricu a približne dve lyžice sladkej čili omáčky. Ešte chvíľu prehrejem a nechám šťavu trochu zredukovať. Hotovo :)

    Odkukané mäsko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Počas dusenia mäsa je dostatok času na prípravu prílohy – u nás to tentoraz boli jednoduché pšeničné tortily, ale rovnako dobre to môžu byť trebárs hranolky, opekané zemiaky, alebo komu čo chutí.

    Odkukané mäsko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäsko servírujem s kopčekom kyslej smotany, ktorá ho ideálne doplní. Nesmie chýbať sezónny šalát – my sme mali miešaný s portulakou a mojou špeciálnou jarnou zálievkou. Ale o tom zas niekedy inokedy ;-)

    Odkukané mäsko (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

braxi
najviac ma zaujali tie tortily, daj recept...myslela som, že sú to lokše
srnka77
:)
Robím z pol kila polohrubej múky (alebo zmiešam polohrubú s hladkou pol na pol), pridám dve lyžičky soli, osem lyžíc kvalitného oleja a 250 ml teplej vody. Zmiesim cesto, ktoré nechám 10 – 15 minút oddýchnuť v prikrytej miske. Potom cesto rozdelím na 10 – 12 rovnakých častí, z ktorých vyformujem guľky. Tie rozvaľkám na tenké placky. Cesto je vláčne, takže podsypávať múkou už netreba, lebo pri opekaní tá voľná múka zbytočne prihára. Rozvaľkané tortily pečiem na suchej rozohriatej panvici minútku-dve z každej strany. Opečené ukladám na seba na tanier a vždy hneď prikryjem utierkou, aby ostali mäkké.
venusa
Ja by som to rada aj v podlesniku :) Vdacny rcp.,
marianne
Tieto placky plnené všeličím miluje asi každý...ale to tvoje cesto na tortily vyzerá super