Obyčajný guláš v kotline, kotlinke

pavelnemecko - bez fotkypavelnemecko, 24. apríla 2015

Tak,som tu opäť.Ak Vás unavujem,tak treba napísať.Na to sú komentáre. Ale pekne po poriadku.Dávnejšie,asi tak pred 15 rokmi som pracoval na jednom gazdovstve v Nemecku.Samozrejme Zobraziť celý popisTak,som tu opäť.Ak Vás unavujem,tak treba napísať.Na to sú komentáre. Ale pekne po poriadku.Dávnejšie,asi tak pred 15 rokmi som pracoval na jednom gazdovstve v Nemecku.Samozrejme na čierno.Bola to veľmi bohatá rodina a deti,jedna báseň.Všetci tituly a dobré postavenie.Posledná dcéra-Júlia,ukončila vysokú školu.Na oslavu musia prísť všetci študenti.Hans,tak sa volal môj šéf,nevedel ako 27 študentských krkov nasýtiť.Navrhol som guláš v kotline.Nie-znela odpoveď.Ale bohatý si vedia vážiť peniaze!

27
porcií
30 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg
5 ks so špikom
1 ks
1 ks
2 ks
1 ks
5 kg
3 kg
1/2 kg
2 kg
2 kg rôzne farby
9 ks červené guľaté




Postup

  1. 1

    Vzhľadom k tomu,že som bol platený od hodiny,tak sa rozhodla celá rodina/k vôli úspore môjho platu pomáhať/.Kedže v tej dobe bol internet len pre vyvolených,recept nikde a blbý ako biliárdové tágo.Zavolaj známemu/tú frázu všetci poznáme/.A teraz recept. Po očistení cibule,zemiakov,papriky,rajčín a príprave mäska,šup ku kotline.Dal som rozpáliť bravčovú masť.Sotil som tam na hrubšie nakrájanú cibuľu,nekresťansky veľké kusy papriky a rajčín/to bolo asi tá najlepšia voľba/.A smažil som za stáleho miešania.Tá masa asi po piatich minútach bola úplne hustá.Doslovne monolit.Hodil som bravčové plecko nakrájané na väčšie kusy/asi 4x4 cm/.Zdivočelo som miešal,aby to neprihorelo./nepridal so žiadne koreniny ani soľ/.Na môj pokyn Hans za asistencie jeho ctenej manželky dopratali vriacu vodu z kuchyne/cca 5 litrov/,vylial som vodu a zamiešal,vedomý si toho,že už to neprihorí.Potom som si poutieral pot a oddýchol.Môj známy na telefón povedal,si dobrý/neprihorelo/.

  2. 2

    A teraz už len v skratke.To je základ!Pridal som červ.papriku,korenie,soľ a hovädzie kosti..A už som len prikladal pod kotol.Vody málo,nevaríme,ale polosmažíme.Len zaliať masu.Asi po 2,5 hodine za stáleho miešania pridáme zemiaky nakrájané opäť na veľké kusy a dolejeme vodou na päť prstov od masy hore.Pridáme majoránku a feferóny-nešetriť.Guláš je vlastne hotový.

  3. 3

    Okoštujeme zemiak,či je mäkký/nesmie byť rozvarený/,ak áno kotlinu odstavíme.Pozor!Zemiak je vo vriacej tekutine,on sa varí vlastne ďalej.Takže radšej tvrdkavejší. No a to by bolo asi tak všetko.Skutočne tie veľké kusy zeleniny,mäsa a zemiakov sú na tomto guláši najlepšia voľba.Podávame s čerstvým chlebíkom.Na stôl samozrejme patria koreniny a sušená chili paprička. Odborníci sa po prečítaní týchto riadkov asi chytajú za hlavu.Ale všetkým super chutilo a z gulášu neostalo nič,len prázdna kotlina. Prajem Vám dobrú chuť. Pavelnemecko.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Trošku som sa chytila za hlavu, hlavne pri bode s červenou paprikou, ale tak úprimnosť a sebakritiku si cením. Mohol by si vydať knihu spomienok, príhod s varením, máš talent na ich podanie:-)) A že sa guláš minul, to ti verím, použil si samé dobré suroviny.
mariamka
robila som uz takyto gulas "naopak" /mam ho aj tu/ lecovy zaklad a do toho maso, vidno, ze ti to vari, by si mohol skusit aj fotit, resp. poprosit niekoho, /ak nestihas/, nech to je to aj vizualne pritazlive
pavelnemecko
Vďaka.To si nevieš predstaviť tú odvahu/ani neviem,kde sa vo mne vzala/,ako úplný diletant-ba priam dutý ako dubový sud sa pustil hostiť tých cca 30 ľudí.Na servírovanie som nafasoval od môjho šéfa novú bielu košeľu od Gucci-ho./Stejne hu kúpil za pár šupov v Turecku,tam sa obliekala celá rodina do značkových vecí/.Parádnu zásteru a obsluha bola na svete.Ale napriek tomu,ten guláš som sám jedol a bol vynikajúci.Fakt.Bol mierne hustý,nie ako polievka.Aspoň týmito úprimnými slovami si spomínam na začiatky v DE.Aspoň som sa sám zasmial na sebe.A o tom je aj varenie.A na záver-kotlina je kotlina!
pavelnemecko
Milá mariamka.Ja som sa do tejto korektnej komunity dostal len tento týždeň a ani v naj.sne ma nenapadlo,fotiť si jedlá a prípravu.Ako som avízoval,tak od tejto nedele to bude už aj s foto dokumentáciou.Odteraz už vždy,pokiaľ sa to bude Vám páčiť.Varím rád a so srdcom.Pavelnemecko.
jozka2
Tak ty si si trufol teda ja ti poviem,ale Slovak sa nestrati,takze to vyslo.Som rada,ze pridavas recepty aj s veselym popisom.Gulas je dobry a aj ja sa tesim na fot.dokumentaciu.*****
pavelnemecko
Milá terinka a ostatný personál na Vareche,čo máte radi trošku humoru,tak som si dovolil napísať,niečo úsmevné do zážitkov.
Vďaka jožke a terinke.
mesiar50
Navlas podobne som ho robieval na futbalovych turnajoch a inych akciach.Tvoj gulas mi pripomenul moje mlade casy.5 * * * * * mas za
humorny popis a dalsich 5 * * * * * za gulas ktory bol urcite vyborny.
Vdaka za pripomenutie.
pavelnemecko
Ahoj.Nebol to mäsiar50.Bol to môj kamarát z ranných čias.Tiež taký expert ako ja.Díky.
evanaaa
@pavelnemecko , nie dávno som aj ja robila presne takýto guľáš, z bravčového pliecka, inak robievam len z hovädzieho, bez zemiakov, no tento mal byť so zemiakmi, " kotlíkový", aj keď sa nevaril v kotlíku ale v poriadnom hrnci, môj muž povedal, že bol lepší ako hovädzí. Inak, dala som doň aj rascu a bylinky ( majoránku, ap.) dávam už úplne pred vypnutím. A asi ho znovu najbližšie uvarím, spravil si mi chuť. No, nato, že si bol len kuchár - elév, to bol úspešný začiatok:)) A to, čo som minule písala, že varím ako pre 6 ľudí, chcem upresniť - varím len pre nás dvoch ( muž a ja), ale vždy veľa, aj na viac dní alebo do zásoby, do mrazničky, takže tak......
pavelnemecko
Ahoj radost.Ďakujem za krátky a veľmi výstižný komentár a pekné slovenské Paľko.Niečo dobré je v Tebe.Možno zistím pri iných komentároch.
Maj sa pekne a var.Na svete sme len raz.
pavelnemecko
Milá evanaaa./nech to čert vezme neviem prečo tri a za sebou/.Ale nech, isto to prezradíš niekedy na budúce.Sľubuješ?To že varíš do zásoby,je super.Ale ja to robím trošičku inak.Všetko sterilizujem do pohárov,asi 2,5 dcl.Do práce ako vyšité.Budem aj o tom písať.Díky moc.