Obrátený jablkový koláč podľa Danky

Obrátený jablkový koláč podľa Danky
Foto: evas13
evas13Evas13, recept pridal: 30. januára 2010 10:23Ďalšie jeho recepty

Recept som dostala od svojej kolegyni v roku 1999 a pokladám ho za najlepší kolačik, lebo milujem jednoduchosť a tento sa mi zdá jednoduchý. Rokmi som si ho prilepšila, alebo zmenila/ pridávam tam aj ražnú múku a cukor dávam aj trstinový nakoľko je menej sladký a ja mám doma diabetika/. Receptúra je pôvodná a v lomítku je ako ho pripravujem ja. Raz som mala doma dlhšie tvaroh, tak som aj ten tam pridala namiesto orechov. Koláčik bol výborný.

Suroviny

30
minút
príprava
35-45
minút
na 180-200 °C

Postup prípravy receptu

1

Na suchý plech dáme alobal, vymastíme ho a uložíme naň postrúhané jablká, posypeme cukrom /dávam med a niekedy, keď sú jablká moc sladké tak nič/, orieškami, bohate posypem škoricou/pomáha pri cukrovke/,hrozienka a vanilkový cukor.

2

Vajcia vymiešame s cukrom/ja dávam iba 150g kryštál+150g trstinový/ do penista, najlepšie mixérom. Potom pridáme olej po lyžiciach a potom horúcu vodu tiež po lyžiciach. Za stáleho miešania pridáme preosiatu polohrubú múku a prášok do pečiva/polohrubu dám 150g a ražnú 100g/. Cestom zalejem pripravené jablká a pečiem 35-45 minút na 180-200 stup. C.

3

Upečený koláč prevrátim na dosku/tácku/, stiahnem alobal a nechám vychladnúť. Polejem čokoládovou polevou.
Obrátený jablkový koláč podľa Danky - obrázok 3



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • kethy, 31. januára 2010 o 20:32
    skusila som upiect tvarohové rezy a žial nikomu nechutil. bol presladený a spodok tvrdý dodržala som postup


  • roska, 31. januára 2010 o 20:50
    kethy, tvaroh si nemala dať namiesto jabĺk, ale namiesto orechov. Tento koláč už pečiem roky. Je výborný aj bez orechov, hrozienok a polevy. Vtedy ho môžu jesť aj malé deti ak sú alergické na potraviny. Naša dvojročná vnučka ho zbožňuje.


  • evas13, 1. februára 2010 o 09:04
    Kethy presne tak ako ti napísala roska, treba tam dať jablká, lebo to je základ, škoricu a na to rozkožím tvaroh. Prvý krát, keď som ho robila bol aj nám presladený a tak dávam cukru 200-250g a jablká keď sú veľmi sladké dám trochu medu, alebo nič Aj my ho konzumujeme bez čokolády, nakoľko ja ju nemôžem. AK môžem poradiť skús ho ešte raz urobiť, určite neolutuješ.


  • malusa, 4. marca 2010 o 20:20
    Peceny tvaroch je opravdu hnus,ale to co ti radia je ozaj dobre,skus este raz a neobanujes, to plati pre kethy,a ked sa na to da na tanieri slahacka, nema paru.


  • havino, 5. marca 2010 o 13:23
    velmi dobry kolačik, ja ho robim už od oka, čiže cukru len tolko kolko davam do piškoty a jablka,tiež ako kedy ocukrujem, škoricu, vanilku, hrozienka a orechy


  • evas13, 5. marca 2010 o 18:15
    Súhlasím s tebou@havino , mi ho máme veľmi radi, len musím sa ho naučiť robiť s dia cukrom. Keď sa to naučím hodím to sem pre tých čo to potrebujú.


  • makovicka, 7. marca 2010 o 18:23
    umelé práškové sladidlo "Imber -1 sweet," 1 PL sladidla = 1 PL cukru. a "2- fruit " 1 PL sladidla = 4 PL cukru - sú to 250g balenia, podľa toho sa dá vyrátať spotreba, hlavne pri pečení, a potom treba vyrátať diabetikovi, koľko jednotiek / kúskov/môže zjesť.Ale sú aj iné značky- treba si vyskúšať,čo komu vyhovuje, dokonca vraj trstinový cukor je ešte lepší , je to na každom jednotlivcovi, čo mu chutí.


  • evas13, 8. marca 2010 o 08:48
    Ďakujem za informáciu @makovicka. Imber práškový som musela vymeniť za iné sladidlo, je laxatívne. Sále skúšam.


  • michsamant, 10. marca 2010 o 21:53
    dalsi jablkovy do zbierky :) dakujem


  • evas13, 11. marca 2010 o 09:59
    @michsamant je výborný a doma ho miľujeme.


  • michsamant, 11. marca 2010 o 12:57
    ja peciem vacsinou vsetky kolace jablkove :) tento bude urcite dobry, vobec o tom nepochybujem


  • evas13, 11. marca 2010 o 18:50
    ...tak potom sme dve, lebo keď si vybrať tak jablkový.


  • danulla, 12. augusta 2011 o 08:11
    Aj ja som vyskúšala a je vynikajúci. Spravila som ho aj s len nakrájanými jabĺčkami keďže sa mi nechcelo rajbať. Výsledok bol tiež úchvatný. Ďakujem za recept.


  • evas13, 12. augusta 2011 o 08:22
    @danulla teší ma, že chutil. Je jedno ako sa pripravia jabĺčka, pod tým cesto sa zdusia. :)))


  • jozka2, 20. júna 2012 o 21:12
    tento kolac som piekla uz pred 40 rokmi a vidim,ze je stale aktualny je to dobry,chutny kolac,orechy som nedavala,lebo sm chcela aby vynikla chut skorice a jablk,ked som dala hodne orechov a rum a taktiez po otoceni coko.polevu bol na nerozoznanie od opiteho frantiskana na viac stavnatejsi.


  • evas13, 2. júla 2012 o 14:06
    @jozka2 tiež ho radšej robievam bez orechov a máš pravdu koláčik bude aktuálny ďalšie polstoročie, pretože je vynikajúci.


  • veron, 28. októbra 2012 o 11:52
    piekla som včera a je naozaj chutný aj s tým tvarohom miesto orechov


  • evas13, 28. októbra 2012 o 17:51
    @veron som rada, že chutil, my ho máme najradšej :)


  • katkadca, 29. januára 2013 o 08:13
    Ja som tiež vyskúšala recept, jabĺčka, cesto, na upečený som natrela pudingovú plnku, bol naozaj fantastický, krásne vláčny, bude mať u nás určite svoje čestné miesto :)


  • evas13, 29. januára 2013 o 14:35
    @katkadca teší ma, že si spokojná a vrch môže si každý urobiť aký má rád, tak ako ty, nabudúce musím vyskúšať tú tvoju pudingovú plnku.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist