Obrátený jablčník

brigita - fotkabrigita, 9. januára 2010

Bleskový koláč môj vnuk ho má rád z tmavým pudingom.

20
porcií
20+15 minút
príprava
45 minút
na 250 °C

Suroviny

1,5 kg
150 dg
5 ks
20 dg
1 dl
10 dg
1 l
2 ks
2 pl




Postup

  1. 1

    Na plech dáme papier na pečenie polejeme trochou oleja a nakrájeme jablká na drobnejšie kúsky, posypeme škoricou a orechami, zalejeme piškótovým cestom a dáme piecť ako piškótu. Po upečení nechať vychladnúť prevrátiť na piškótu vrch poliať pudingom.

  2. 2

    Piškótové cesto : Z bielkov si urobíme tuhý sneh ,pomaly vlejeme cukor uvarený na niť po jednom vmiešame žĺtka a nakoniec pomaly múku ,pridáme 1 pl oleja .

Diskusia k receptu

prezyvka
Znie to celkom dobre, ale poprosím vysvetlenie ako je to
cukor uvarený na niť - zkaramelizovaný
anica
Ja robievam podobný obrátený jablčník, len namiesto pudingu dávam skaramelizované salko (v plechovici 2 hodiny varené vo vodnom kúpeli) vymiešané s maslom. Prekvapilo ma len to pečenie pri 250 °, piškótové cesto by som nikdy nepiekla pri teplote vyššej ako 200 °. Je to vyskúšané? Všimla som si tiež ten cukor uvarený na niť, je to zaujímavé, musím to vyskúšať. Ja len obyčajne nasypem cukor.
brigita
Cukor uvarený na niť:cukor si dám do hrnca a zalejem ho vodou a pomaly nechám variť, nesmie zkaramelizovať, musí zostať biely ale pozor, lebo ak ho budete dlho variť tak by sa začali robiť kryštálky ,keď sa dá na varechu a fukne sa do nej, tak sa ťahá ako niť, preto ten výraz,mám ho po mojej starej mame.
darinka55
Cuko uvarený na niť je cukrársky výraz jeden z mojich synov je cukrár často používa takto cukor napr.do šamrol je to oveľa trvácnejšie ako keď cukor len nasypete.Mám podobný recept na ten obrátený jablčník ,namiesto pudingu dávam krém a navrch čok.polevu -je to dobrý ľahký zákusok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia