Obrátený jablčník (fotorecept)
Autor receptu: 1ariana
Tento recept mám už veľmi dlho z jednej televíznej relácie, kde ho piekla speváčka, vtedy dosť populárna, Beáta Dubasová. Častejšie ho pečiem v čase jablkovej sezóny, ale občas aj v zime, keď máme krémových zákuskov a koláčikov dosť.
Postup
- Pripravíme si suroviny na pečenie.
- Postrúhame si jablká. Podľa receptu kilo, ale keď moja mama počula , že idem piecť jablkový koláč, tak sa mi ponúkla a postrúhala jablká ona. Než som sa nazdala postrúhala všetky a tak som musela vytiahnuť veľký plech.
- Pridáme škoricu, cukor podľa sladkosti jabĺk, vanilínový cukor a spolu premiešame.
- Na plech dáme vymastený papier na pečenie.
- Na takto upravený plech dáme nastrúhané jablká a dobre utlačíme.
- Pridáme posekané orechy.
- Teraz si pripravíme biskvit. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka.
- Bielka vyšľaháme do tuha a zašľaháme práškový cukor .
- Pridáme žĺtky a zľahka varechou vmiešame do sladkého snehu.
- Do tejto zmesi primiešavame postupne po lyžiciach polohrubú múku.
- Hotové biskvitové cesto.
- Cesto natrieme na jablká v plechu a dáme do rúry piecť.
- Pečieme cca 15-20 minút. Upečené necháme vychladnúť v plechu.
- Po vychladnutí prevrátime.
- Odstránime papier.
- Natrieme nad parou rozpustenou čokoládou s cerou.
- Po rozkrájaní ma napadlo, že keď som mala tak veľa jabĺk a použila som veľký plech, mohla som urobiť biskvit z viacerých vajíčok. Lebo toho cesta bolo dosť málo. Ale zákusok všetkým chutil. Na zajtra neostal už ani kúsok.