Obrátený jablčník (fotorecept)

Autor receptu: 1ariana

Tento recept mám už veľmi dlho z jednej televíznej relácie, kde ho piekla speváčka, vtedy dosť populárna, Beáta Dubasová. Častejšie ho pečiem v čase jablkovej sezóny, ale občas aj v zime, keď máme krémových zákuskov a koláčikov dosť.

15-20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na pečenie.
  2. Postrúhame si jablká. Podľa receptu kilo, ale keď moja mama počula , že idem piecť jablkový koláč, tak sa mi ponúkla a postrúhala jablká ona. Než som sa nazdala postrúhala všetky a tak som musela vytiahnuť veľký plech.
  3. Pridáme škoricu, cukor podľa sladkosti jabĺk, vanilínový cukor a spolu premiešame.
  4. Na plech dáme vymastený papier na pečenie.
  5. Na takto upravený plech dáme nastrúhané jablká a dobre utlačíme.
  6. Pridáme posekané orechy.
  7. Teraz si pripravíme biskvit. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka.
  8. Bielka vyšľaháme do tuha a zašľaháme práškový cukor .
  9. Pridáme žĺtky a zľahka varechou vmiešame do sladkého snehu.
  10. Do tejto zmesi primiešavame postupne po lyžiciach polohrubú múku.
  11. Hotové biskvitové cesto.
  12. Cesto natrieme na jablká v plechu a dáme do rúry piecť.
  13. Pečieme cca 15-20 minút. Upečené necháme vychladnúť v plechu.
  14. Po vychladnutí prevrátime.
  15. Odstránime papier.
  16. Natrieme nad parou rozpustenou čokoládou s cerou.
  17. Po rozkrájaní ma napadlo, že keď som mala tak veľa jabĺk a použila som veľký plech, mohla som urobiť biskvit z viacerých vajíčok. Lebo toho cesta bolo dosť málo. Ale zákusok všetkým chutil. Na zajtra neostal už ani kúsok.