Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 3. októbra 2015

Už tu mám jeden recept na polievku kráľovnej Alžbety..teraz som objavila vo WEB cukrárni recept na jej obľúbený zákusok..chuťove je vynikajúci..čo sa týka krému, Zobraziť celý popisUž tu mám jeden recept na polievku kráľovnej Alžbety..teraz som objavila vo WEB cukrárni recept na jej obľúbený zákusok..chuťove je vynikajúci..čo sa týka krému, ten by mal byť hádam trochu pevnejší, lebo neznášam, keď mi steká na boky korpusu..Čítala som o obľúbených tortách kráľovnej Alžbety..obľubuje najviac keksovú tortu..

20
porcií
50 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
8 ks
štipka
8 PL
50 g
100 g
2 PL
1 ČL
Krém:
8 ks
200 g
1 liter
8 PL
250 g
2 PL
Na vrch:
300 ml
2 bal
2 PL
4 bal
2 PL




Postup

  1. 1

    Vajcia som rozdelila..žltky som odložila bokom..k biekam som pridala soľ a šľahala, do vysľahaných som pridávala po častiach cukor..sneh bol úplne tvrdý..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridala som mletý mak..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    kokos..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    múku zmiešanú so sódou..trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a cesto som vyliala na plech vystlaný papierom..plech 27x37 cm.

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    korpus sa piekol 10 min. upečený som nechala vychladiť a upravila som ho na podnos..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokiaľ sa korpus chladil, pripravila som si krém..k žltkam som pridala cukor, dobre vymiešala,

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridala som múku a polovicu mlieka...druhú polovicu mlieka som dala do rajnice zohriať..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do horúceho mlieka som vmiešala vajcovo-múkovú hmotu a uvarila hustú kašu..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ešte do vlažnej som pridávala postupne maslo a nechala roztopiť..napokon som krém ešte vyšľahala mixérom..pridala som do krému rum..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    korpus som natrela drienkovým lekvárom..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na lekvár som natrela polovicu krému..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na krém som uložila kakaové venčeky reznou hranou nahor..a hneď som natrela ďalšiu vrstvu krému..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a uložila som kakaové venčeky reznou hranou nadol...a natrela krémom..dala som na 4 hodiny stuhnúť do chladničky..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na krém som natrela šľahačku..opäť som uložila do chladničky na noc..ráno som ho pokrájala...posypala strúhanou čokoládou..prajem vám dobrú chuť..

    Obľúbený zákusok kráľovnej Alžbety (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Zaujímavý recept :-).
patroveckypitrs
Normálne som zabudol zavrieť ústa, aj ja chcem byť kráľovnou a na takýto zákusok dať sa pozvať. 5* a ukladám.
manya
zaujímavý zákusok, ukladám aj vyskúšam;
gitka61
Krasna praca,ako vzdy od teba aj kvalitna podla surovin.Mam rada ked je v kreme maslo aj zltka je to chutovo ovela lepsie,ako ked sa tam dava kremovy prasok.Rada ho vyskusam aj tie kakaove venceky tam pasuju.k.k.*****
likalu
Zas niečo nové a zaujímavé. Ukladám, vyskúšam
luss44
dnes sú tu samé dobroty :))) zaujal ma drienkový lekvár, nepoznám, ale verím že Ty navaríš lekvár z hocičoho :) Páči sa mi kombinácia surovín, u nás síce krémové moc nejdú ale viem že tento žltkový krém je dobrý.
izabella929
@dr , potešilo ma..)@patroveckypitrs , čo nie je vylúčené, ale zákusok je výborný.-)@manya , skutočne je vydarený chuťou..)@gitka61 ,áno, jednoduchý krém, tiež som bola prekvapená, ešte som nerobila z hladkej múky..@likalu , máš pravdu, taký korpus som ešte nerobila do ktorého ide maj aj kokos zároveň...ale chutilo nám to.-)@luss44 , drienkový lekvár patrí v mojej kuchyni medzi TOP, lebo nemám možnosť sa k nemu dostať inak, len cez moju švagrinkú, ktorá zbiera drienky na Teplom Vrchu uvarí a daruje mi na výmenu za Vianočný džem..tento džem je výborný a peknú farbu..máš pravdu tento krém je vynikajúci..)@terinka55 ,vďaka za pochvalu,,,ale nie je taký pekný ako som zvykla robiť.. Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
bozulka
Pre mňa už trošku náročné ale je v KK,ktovie možno keď zmobilizujem sily...Určite je vynikajúci :-)
sovka62
Má tá Betka mlsný jazýček! Ale čo už, je kráľovná a má nárok. A má jej ho kto pripraviť. Ale aj my máme výhody. Nemusíme čakať, kým nám ho niekto podá, podľa tvojho receptu si upečieme kedykoľvek sa nám zachce. Vďaka.
Izi, pozrela som si postup prípravy krému. Aj ja v teplom podklade (či už varenom, či nad parou) rozpustím maslo, ale potom to všetko dám riadne vychladiť a nanovo vyšľahám. Potom sa s ním pracuje výborne, ostane pevný.
izabella929
@cesminaz , verím, že nájde u teba tú správnu ochutnávačku.-)@junior , toto si nemyslel vážne..však? ale i tak ďakujem za pohladenie duše..)@bozulka , každý recept sa mi zdá byť zložitý, pokiaľ ho nezačnem robiť,,hravo ho dokončím..je to skutočne výborný zákusok.-)@sovka62 ,v prvom rade sa teším, že vidím tvoje milé riadky v mojom recepte..vďaka.-)no a čo sa týka tejto mňamkoviny, nuž raz by som sa už aj ja rada posadila k hotovému dielu bez práce, takže našej milej kráľovnej iba v dobrom závidím..ešte k tej plnke, skutočne som netušila aké keksy použili do krému..nič podobné som nevymyslela, len tieto kakaové venčeky..je ale potrebné, aby boli celé v kréme, lebo inak nezmäknú, alebo ich namáčať v rume..tiež sa mi krém dlho chladil...inokedy začnem krémom, dám do chladu a až potom sa budem venovať korpusu..urobím podľa tvojej rady, keď ho vyberiem z chladu, znovu ho prešľahám, lebo sa mi zdal nejaký pohyblivý..ďakujem vám za všetko, opäť mám ten dojem, že Varecha začína fungovať ako pred rokmi, keď som sem prišla..vďaka vám všetkým, ktorí máte srdce na pravom mieste..@redakcia ,,,prosím čítajte tieto moje riadky,,,,ďakujem vám všetkým za milé komentáre a dávate mi tým silu, ísť ďalej..))
anina6
izka ako vždy upiekla si parádny zákusok, už ho mám uložený a určite ho vyskúšam na nejakú slávnostnú príležitosť. prajem ti pekný večer.
elisticka
Izabelka zaujimavy kolacik :-) musim vyskusat siel by urobit aj bezlepkovy ...
kecemis
Nechyba ti este nieco v nadpise? Oblubeny.............od kralovnej Izabelky.
izabella929
@mesiar ,pochvala od teba ma hreje pri srdiečku..)@elisticka ,potešila si ma..určite to pôjde v bezlepkovej verzii..)@kecemis ,je mi ľúto, ale takto vysoko si netrúfam ísť a viem, že to nikdy nedosiahnem...ale ver mi, že mne tu je veľmi dobre a som spokojná s tým, čo mám..netúžim po vysokých métach..ale v každom prípade vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre..)
mariadra
Naozaj vyzerá výborne, aj ja konštatujem, že "Betka" má mlsný jazýček a ukladám do KK a samozrejme dávam 5*.
izabella929
@mariadra ,veru sú veľmi chutné, myslím si, že pre kráľovnú by len tak neurobili nedobrý zákusok..)@rybka ,teším sa, že ťa zaujal..) ďakujem vám obom za komentáre...
havino
veľmi fajný zákusok a tak pekne úhľadný
frezia68
Milá @izka :sladké obchádzam,veď vieš,ale som tu nakukla a našla tento Tvoj špeci zákusok.Robiť nebudem,ale 5 * som hneď pridala a s komentom o 13,42 tiež súhlasím.Chcela som pridať pagáče s kapustou,ale už sú tu :-)
izabella929
@havino ,potešila si ma.-)@frezia68 ,som veľmi rada, že si sem nakukla a že sa ti zákusok páči..) robila som už tiež kapustové pagáčiky a boli veru chutné,,rada by som ochutnala aj tvoje..ďakujem vám obom za milé komentáre.-ň
sracz
Nebudem sa rozpisovať, milá @izabella929 Ing. pre krájanie laserom, to by som opakoval plejádu veľmi pôsobivých a pravdivých komentov zhora i zdola aj tohoto Tvojeho, opäť 5*, rcp. Ale aspoň trošku hojivej nostalgie na moju užialenú dušičku! Moja presladká mamka bola Alžbeta, moja lady Ann - perfect babička bola Anna a u mojej lepšej a krajšej 1/2 to bolo naopak. Mamka Anna, babička Alžbeta! Ako rád by som sa tým našim dobrým vílam predstavil a pochválil vlastnoručne pripraveným a upečeným zákuskom podľa Tvojeho rcp! Ďakujem Ti, že si!
izabella929
@sracz , ďakujem za milé slová...)tiež by som sa rada predstavila mojej maminke, čo teraz pečiem...keď ma učila miesiť kysnuté cestá, hnevala som sa a mala som k nim odpor..po čase som si na jej rady spomenula a využila vo svojej kuchyni..kiež by videla moju prácu dnes, iste by bola na mňa hrdá..Ďakujem, že si to práve ty, ktorý mi dolievaš silu aby som išla ďalej..)
manya
@izabella929 na dnešnú oslavu som upiekla zákusok podľa tohto receptu, všetci ho vychválili, krém ani po štvorhodinovom pobyte v chladničke veľmi nestuhol, nabudúce dám trošku viac múky a bude dokonalosť úplná;
izabella929
@manya , ja som to tu písala, že s krémom som nebola spokojná, že mi stekal...vtedy mi tu radili skúsené cukrárky, že som ho pred uložením na korpus mala znova prešľahať..a čo sa týka ešte toho uloženia do chladničky, všetky moje zákusky sú tam po celú noc a krájam ich až druhý deň..inak krém bol veľmi chutný, len sa mi nepáčilo, že nebol stabilný..stále sa mi zdalo, že má tendenciu stekať... veľmi pekne ďakujem za vyskúšanie receptu...)
manya
@izabella929 , pozorne som si prečítala recept aj komentáre ale väčšinou, keď robím prvýkrát, tak recept dodržiavam, celý zákusok bol v chladničke dva dni a po krajoch krém dobre stuhol ale vo vnútri pri krájaní trošku stekal a ja mám tiež radšej keď je krém pevný, mojim hosťom nevadilo a možno to má byť práve tak alebo tie venčeky sú v pôvodnom recepte tak suché, že vlhkosť z krému stiahnu, uvidím, budem ešte experimentovať, lebo deviatim z deviatich chutil, takže ďakujem za výborný recept;
izabella929
@manya ,máš pravdu, nepáčilo sa mi tiež to stekanie..ale zase ja neviem, aké kakaové keksy použili v Anglicku na prípravu zákuska, takže je dosť dobre možné, že tie nasali krém a tým bol stabilný..ja som použila venčeky preto, lebo boli kokosové a dúfala som,že vlhkosť stiahnu..je pravda, že dosť nasali, ale v budúcnosti by som určite pridala radšej viac múky, pretože stabilný krém je záruka pri krájaní, vyzerá to krajšie..neznášam ošarpaný zákusok..